Duben
ohodnotit

Mexičan

The Mexican

Rok:
2001
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
3.5.2001
„Nebezpečná láska Breda Pitta a Julie Roberts.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mexičan
Mladík Jerry Welbach dostane od mafiána Naymana úkol přivézt pro bosse Margolese z Mexika legendární starožitnou pistoli, zvanou Mexičan, i s jejím současným majitelem Beckem. To je však poslední kapka pro jeho přítelkyni Samanthu, které slíbil výlet do Las Vegas. Dívka ho vyhodí s tím, že už ho nechce vidět. Jerry se vydá do Mexika, kde se sejde s Beckem. Ten mu vypráví legendu o pistoli, která měla přinést štěstí tomu, kdo z ní první vystřelí. Místo toho však vystřelila dozadu a od té doby je prokletá. Na potvrzení jeho slov nemusí Jerry čekat dlouho. V noci Becka zabije zbloudilá kulka, vystřelená rozjařenými karnevalovými účastníky, a to je malér, protože Beck byl Margolesův vnuk. Vzápětí mu parta zlodějíčků ukradne auto i s pistolí. Samantha, která se vydá do Las Vegas, je v motelu přepadena černošským zabijákem, kterého vzápětí zastřelí jiný zabiják. Oba měli zjevně za úkol vzít Samanthu jako rukojmí a vyměnit ji za pistoli. Jerry mezitím dostihne partičku zlodějů, postřelí jejího šéfa a znovu ukradenou zbraň získá. Ne však nadlouho. Kvůli krvi na sedadle vozu ho zatkne policista, později ho pustí, ale pistoli si nechá a odnese ji do zastavárny. Za Jerrym dorazí postarší mafián Ted, který mu prozradí, že Samantha je v rukou zabijáka. Společně se vydají do zastavárny a donutí majitele, aby jim pistoli vydal. Jerry včas pochopí, že Ted ho má zabít, a proto ho nechá spoutaného v zastavárně a odjede. Po řadě komplikací se mu podaří vyměnit Samanthu za prokletou pistoli, jenže před hotelem už na ně čeká partička, s níž se už jednou dostal do konfliktu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mexičan
POZOR SPOILER

Mladý Jerry je šéfem plísněn za svou práci. Jeho poslední kšeft pro Margoleseho nebyl zcela bez chyb. Jerry však dostává od svého šéfa Naymana, který pro Margoleseho dělá, poslední šanci. Má jet do Mexika, do města San Miguel. V baru El Alami má najít mládence jménem Beck. Ten má velmi vzácnou pistoli. Jerry jej má naložit do auta a přivézt. Jerryho milenka Samantha mu vyhází jeho věci z balkonu - a Jerry tedy může směle cestovat. V Mexiku nalezne jak bar, tak i Becka. Jenže když je Beck venku namol, je zabit. Jerry to ihned volá do států a dozví se, že to byl Margoleseho vnuk. A sotva domluví, někdo mu ukradne auto s mrtvolou i s pistolí, což se dozví jeho šéf Nayman a vůbec neposkakuje radostí. Naopak. Samantha jede pryč. Zastaví se na benzínové pumpě, kde ji napadne černoch. Naštěstí ji zachrání druhý cizí muž, který se později představí jako Leroy. Vysvětlí jí, že hledá jejího druha Jerryho, ale ona mu vysvětluje, že se rozešli. Ten mezitím jen náhodou narazil na svůj ukradený vůz, dokonce získává zpět pistoli - a nechtěně i psa. Pistoli mu ovšem sebere mexický polda, který ji pak dá do frcu. Naštěstí se tu objevuje Jerryho kamarád Ted, který mu chce pomoci. Pistoli získají zpět, ale netuší, že jim je Leroy se Sam na stopě, a jim zase onen černoch. Jerry nechává Teda spoutaného se zaměstnance zastavárny. Vyslechl totiž jeho hovor s šéfem a zjistil, že kamarád jej míní podrazit. Leroy se znovu utká s černochem, kterého konečně odpráskne. Jerry je sice na letišti, jak slíbil, ale bohužel si hloupě zaměnil pas s Tedem. Vrací se tedy zpět k zastavárně, ale tady už není ani noha. Tak zavolá Sam a trio se konečně sejde. Sam se rozčiluje, ostatně jako vždy, a navíc mají defekt. Sam nepřestane, ani když Jerry trochu zastřelí Leroye. Takže jsou nyní sami dva, ale ne dlouho. Opět je dostane do spárů partička Mexičanů. Jerry je odveden k jejich šéfovi, kde je i Margolese. Ten dovypráví tragický zbytek historie pistole. Nu, a co s ní bude nyní?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Mexičan
Jerry Welbach (Brad Pitt) je takový mladý, sympatický povaleč, který se nehrne ani do života ani do práce. Ovšem i on se dostal do situace, kdy nezbývá než zapomenout na lenost a rozhodnout se pro menší zlo. Jeho gangsterský šéf ho posílá do Mexika pro jakousi starou, bezcennou zbraň, zvanou Mexičan, a dá mu nevybíravě najevo, že přivezení bambitky je pro něj poslední šancí na spolupráci. Půvabná, ale nesmírně hašteřivá přítelkyně Samantha (Julia Roberts) neméně tvrdě a nekompromisně žádá, aby s tou svojí "partou grázlů" už definitivně skoncoval. Jerry volí zdánlivě pohodovější a klidnější řešení a vydá se na jih. Zpočátku se mu cesta, ve srovnání s "italským soužitím", jeví jako zábavný výlet do neznáma, jenže záhy zjistí, že "vážných" zájemců o Mexičana je hned několik . Všichni intrikují, umí perfektně střílet a jeden má navíc u sebe Samanthu jako rukojmí...

"Mám rád komediální, dějově rozvětvené a spletité příběhy, jejichž ústřední postavy nedokážete na první pohled zařadit do nějaké, jasně vymezené charakterové škatulky", uvedl režisér Gore Verbinski.
"A právě takový scénář mi nabídl J. H. Wyman. Je vtipný, nápaditý, barevný svojí mexickou atmosférou a navíc účast v něm přijalo skvělé herecké duo. Nabízí hned několik různých variant vysvětlení, proč je o zbraň, která dala filmu název, tak obrovský a přitom zcela odlišně motivovaný zájem. Mexičan je ve své podstatě romantickou komedií, ale vyprávěnou na tenkém ostří nože."


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mexičan
Jerry Welbach dostal dvě ultimáta. Šéf gangu chce, aby odjel do Mexika a dovezl vzácnou starou pistoli nazývanou Mexičan nebo ponese následky. Další podmínku mu dala jeho přítelkyně Samantha, která nechce, aby dál spojení s gangem pokračovalo. Zůstat naživu í přes problémy se svou dívkou je lepší než být mrtvý, a tak se Jerry vydává k hranícím, Najít pistoli je jednoduché, ale dostat jí domů je jiná záležitost. -dajně totiž nese prokletí, kterému Jerry stále více věří, zvlášť když se Samantha stane rukojmím najatého zabijáka Leroye, který má zajistit bezpečné navrácení pistole.
Dvě hvězdy celou dobu perfektně balancují na hranici humoru a napětí …

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Mexičan
Americká romanticko-dobrodružná komedie Mexičan přivádí na plátno dvě z největších hollywoodských hvězd, Brada Pitta a Julii Robertsovou. Titulním hrdinou ovšem není člověk, nýbrž zbraň. Pistole nazvaná Mexičan je vzácným historickým kouskem, pro nějž se musí přes jižní hranici Spojených států vydat mladík Jerry Welbach. Zbraň, opředenou legendami, má přinést mafiánu Nayrnanovi, který ji má zase předat velkému mafiánskému bossovi Margolesovi. Nayman si chce mladíkovy služby opravdu pojistit, proto přikáže zabijáku Leroyovi unést jako rukojmí Jerryho milenku Samanthu. A tak zatímco se Jerry v Mexiku zamotává do stále složitějších situací, při nichž mu jde o život, Samantha se pomalu sbližuje s Leroyem. To vše je završeno několika překvapivými zvraty. Ironickou skutečností je fakt, že Mexičan jako „ prokletá" zbraň jen málokdy vystřelil tak, jak měl. - Scenárista J.K. Wyman a režisér Gore Verbinski ponechali rnaximální prostor oběma hvězdným protagonistům, čímž však vytvořili jakoby dva filmy v jednom: Jerryho bizarní dobrodružství a příběh Samanthina důvěrně kamarádského vztahu s vlastním únoscem se vzájemně spíše retardují než doplňují (přičemž jsou navíc protkávány retrospektivní legendou o vzniku pistole). Oba hlavní představitelé podávají standardní komediální výkony; zajímavější a barvitější je však James Gandolfini jako chladný vraždící profesionál a zároveň citlivý homosexuální milenec.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/4/11

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani