Duben
ohodnotit

Memfiská kráska

Memphis Belle

Další název:
Memphiská kráska
Rok:
1990
Délka:
107 minut
„Létající pevnost B-17 přezdívaná Memphiská kráska se během druhé světové války stala legendou. Toto je její příběh.“
Popis / Obsah / Info k filmu Memfiská kráska
Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny je sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Memfiská kráska
Byli to američtí „flyboys“ ve Velké Británii, odvážní mladíci bojující tisíce kilometrů daleko od svého domova za cizí svobodu, a patřilo jim nebe nad celou Evropou zrytou druhou světovou válkou. Do služby šli i přesto, že věděli, že šance na jejich návrat zpět za oceán nejsou nikterak závratně vysoké. Mohli totiž sloužit na nejproslulejším bombardéru své doby, na létající pevnosti B-17 přezdívané podle malby na trupu Memphiská kráska, a za podobnou šanci by mnozí obětovali cokoli. Navíc se skutečně mohli cítit jako hrdinové - pod vedením kapitána Dearborna v podání Matthewa Modinea přežili už čtyřiadvacet zničujících kobercových náletů na Německo a jejich služba tím v podstatě skončila. Zbýval poslední útok, jenž se měl odehrát 17. května. Útok na Brémy. Jenže poslední akce většinou bývají nejvíce zrádné. Obstojí Memphiská kráska ve své finálové misi? Vynikající, absolutně realistické válečné drama, kopírující příběh skutečné letecké legendy, natočil v roce 1990 skotský režisér Michael Caton-Jones.
Cinemax


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Memfiská kráska
Posádka amerického bombardéru B-17, který nese jméno "Memfiská kráska", podnikla 24 útoků na území ovládané nacisty. Čeká ji poslední, po kterém se letci vrátí domů jako hrdinové. I když prošli válečným peklem, tak obtížný úkol dosud nedostali. Ocitají se stejně blízko vytouženému návratu jako smrti. Začíná působit strach, který ovládne jednotlivce, ne však posádku, v níž jeden druhému dokáže pomoci.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Memfiská kráska
Válečný snímek Michaela Cotona-Jonese Memfiská kráska je věnován všem letcům, kteří se zúčastnili nad západní Evropou největší letecké bitvy. Bylo tu nasazené čtvrt milionu letadel a zahynulo tu dvě srě tisíc mužů. - Hrdiny dramatického příběhu jsou členové posádky amerického bombardéru B17, pojmenovaného podle dívky jejich kapitána Drnnise Dearborna. Jejich stroj se vydává na poslední nálet, po němž mají být muži odveleni do Spojených států. Jsou první, kterým se může podařit přežít dvacet pět nasazení. Cílem náletu jsou Brémy. Všichni vědí, že pravděpodobnost návratu je malá, všichni se bojí. Po mnoho střetech s nepřítelem splní svůj úkol a vrátí se zpět. - Režisér a jeho kolegové vsadili na osvědčená schémata vyprávění. Značný prostor věnují expozici, v níž představují desetičlenou posádku. Dominantní ovšem zůstává průběh letu. Tvůrci do detailu ukazují spolupráci sehraného týmu, v němž každý má přesně vymezené úkoly. Akcentují i spory mezi jednotlivci, nad nímiž ovšem nakonec zvítězí kolegiální solidarita. Průměrný snímek je inspirován dokumentem Williama Wylera Memphis Belle (1944), u nás známým pod názvem Příběh létající pevnosti, a producentka Catherine Wylerová je dcerou tohoto známého režiséra.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Deset současných mladých amerických herců se představuje v leteckých kombinézách v napínavém filmu, který čerpá ze skutečných událostí druhé světové války. Letka amerických bombardérů B-17 noc co noc vytrvale nalétává na objekty v Evropě, okupované nacisty. S narůstajícími úkoly se počet letců i strojů neustále zmenšuje. Dynamická atraktivní podívaná pro milovníky válečných filmů.
Cinema 1991/8/55,

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

43 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Kozoroh jedna (1978)

21:35 - 23:40

13 minut již uběhlo
112 minut zbývá do konce

NOVA - Inferno (2016)

20:20 - 22:45

88 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko (2013) [TV poř...

20:15 - 22:00

93 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376391
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10