Marty (1955)

Marty
65.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min.
Marty Piletti (Ernest Borgnine) žije v New Yorku se svou matkou. Je mu již pětatřicet let a nemá žádnou známost. Pracuje jako řezník v Bronxu a svůj volný čas tráví se svými kamarády po hospodách. Jednoho dne se seznámí s upjatou staropanenskou učitelkou, která není ani příliš přitažlivá. Marty si s Clarou (Betsy Blairová) dá schůzku a zjistí, že mají mnoho společného. Oba nesmělí lidé se spolu začnou setkávat a když zjistí, že je spojuje hlubší cit než přátelství, rozhodnou se ke sňatku. Nejprve ale musí překonat námitky a odpor Martyho matky a také Martyho přátel.

Film získal v roce 1956 čtyři Oscary a sklidil také mimořádný úspěch v amerických kinech. Dodnes je film uváděn v TV po celém světě a patří mezi nejsledovanější.  Autor: curil

režie:
Delbert Mann (.)
 
 
hraje:
Ernest Borgnine (Marty Piletti), Betsy Blair (Clara Snyderová), Esther Minciotti (Mrs. Theresa Pilettiová), Augusta Ciolli (teta Catherine), Joe Mantell (Angie), Karen Steele (Virginia), Jerry Paris (Tommy), James Bell (Mr. Snyder), Frank Sutton (Ralph), John Beradino (muž v baru), Charles Cane (Lou, barman), John Dennis (Andy), Silvio Minciotti (řezník), Kathleen Mulqueen (Irka v baru), Alan Wells (Jerry), Clark Ross (vyhazovač)
 
 
námět:
Paddy Chayefsky
 
 
scénář:
Paddy Chayefsky
 
 
kamera:
Joseph LaShelle
 
 
hudba:
Roy Webb, Joseph Harnell
 
 
výprava-architekt:
Ted Haworth, Walter M. Simonds
 
 
kostýmy:
Norma Koch
 
 
dabing:
Milada Želenská (teta Kateřina (dabing ČST))
 
 
masky:
Robert J. Schiffer
 
 
producent:
Harold Hecht, Paddy Chayefsky, Burt Lancaster
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.