Marťan (2015/1)

Marťan (The Martian)
79.3 %
 
 

The Martian

Další název: Der Marsianer - Rettet Mark Watney

    Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.10.2015        
    Délka: 134 min.
„Pomoc je jen 225 000 000 kilometrů daleko“
POZOR SPOILER!!!

Na planetě Mars je vědecká expedice. Posádka plní dané úkoly, když zjistí, že se k nim blíží písečná bouře. Lidé opouštějí ubikaci a jdou do rakety jménem Hermes, která má s nimi odletět. Právě při tomto přechodu je jeden z členů posádky, biolog Mark Watney, zasažen kusem letících trosek a mizí ve tmě. Velitelka posílá posádku do modulu, chvíli jej hledá, ale pak i ona musí planetu opustit. Také nastoupí a všichni odlétají.

Jak posádka, tak velení letu ne Zemi se domnívají, že je Mark mrtev. Ale není tomu tak. Jen čirou náhodou přežil a je raněn. V ubikaci se částečně vyléčí a stojí čelem faktu, že zde asi zemře. Ale rozhodně to nemíní vzdát bez boje, a proto začne pěstovat brambory, které zasadí v ubikaci, když předtím pro jejich růst zařídil podmínky. I vodu si musí vyrobit. Při její výrobě sice dojde k malé explozi, ale obejde se to bez větších následků. Na Zemi objevili na Marsu změny a tedy vědí, že tam Mark je. Komunikovat však nemohou. To až později, až Mark najde zbytky sondy Pathfinder z roku 1996. S její pomocí je možno komunikovat, byť jen jednoduchou formou natáčení kamery na znaky ASCII kódu. Po dvou měsících je to, že Mark žije, sděleno i posádce, která opustila Mars a je již čtyři měsíce na cestě domů. Na stanici na Marsu dochází k neštěstí a Mark již nebude moci vypěstovat brambory. Stále snižuje dávky potravin, již tak velmi hubené. Ze Země startuje raketa, která má Markovi přivézt základní věci, ale chvíli po startu exploduje. Do hry vpadne asijská velmoc a nabízí raketu jinou. V USA pak usoudí, že ji lze použít v kombinaci s kosmickou lodí Hermes a k Markově záchraně. Jenže to pro posádku znamená prodloužení mise skoro o dva roky, čímž jsou všichni postaveni před velké dilema. Ale také všichni souhlasí. A tak se Mark podle instrukcí vydává s upraveným vozítkem ke kráteru Schiaparelli, kde je jiná raketa nachystána k odletu se vzorky. Tato musí být odlehčena, a proto z ní Mark vše vyhází a usedá do ní, aby jej jeho kolega z Hermesu vypustil do nepřátelského Vesmíru. Ovšem ani úspěšný start s velkým přetížením nutně nemusí znamenat úspěch. A na Zemi to vše sledují miliony lidí. Budou se radovat nebo ne?  Autor: Pitryx

režie:
Ridley Scott
 
 
hraje:
Matt Damon (Mark Watney), Jessica Chastain (Melissa Lewisová), Kate Mara (Beth Johanssenová), Kristen Wiig (Annie Montroseová), Sebastian Stan (Chris Beck), Sean Bean (Mitch Henderson), Michael Peña (Rick Martinez), Mackenzie Davis (Mindy Parková), Donald Glover (Rich Purnell), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Chiwetel Ejiofor (Venkat Kapoor), Aksel Hennie (Alex Vogel), Naomi Scott (Ryoko), Lili Bordán (Blair), Gruffudd Glyn (Jack), Mark O’Neal (Guidance), Nikolett Barabás (reportérka), Shu Chen (Zhu Tao), Eddy Ko (Guo Ming), Yang Liu (překladatelka), Dilyana Bouklieva (policistka), Karen Gagnon (reportérka), Richard Rifkin (obchodník), Brian Caspe, Szonja Oroszlán, Nóra Lili Hörich, Peter Schueller, James Fred Harkins, Björn Freiberg, Kamilla Fátyol (Marissa Martinez)
 
 
námět:
Andy Weir (kniha)
 
 
scénář:
Drew Goddard
 
 
kamera:
Dariusz Wolski
 
 
výprava-architekt:
Arthur Max
 
 
kostýmy:
Janty Yates
 
 
dabing:
Marek Holý (Mark), Klára Sochorová (Melissa), Jiří Štěpnička (Teddy), Jiří Ployhar (Rick), Zdeněk Maryška (Mitch), Anna Brousková (Beth), Vojtěch Hájek (Chris), Jiří Krejčí (Alex), Bohdan Tůma (Vincent), Petra Hobzová, Michal Holán, Ivo Hrbáč, Kristina Jelínková, Ivan Jiřík, Libor Terš, Vanda Konečná, Martin Kubačák, Rudolf Kubík, Irena Máchová, Petra Hanžlíková-Tišnovská, Radka Pavlovčinová, Matúš Krátky (Alex Vogel (SK dabing))
 
 
zvláštní efekty:
Aaron Cox, J.R. Kenny
 
 
vizuální efekty:
Mohen Leo, Josh Evans, Joe Arnold
 
 
masky:
Jane Oginsky
 
 
spolupráce:
Álvar Carretero de la Fuente
 
 
producent:
Mark Huffam, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Ridley Scott
 
 
digitální efekty:
Javor Asenov
 
 
překlad:
Zdeněk Hofmann
 
 
asistent produkce:
Nikki Baida
 
 
casting:
Carmen Cuba, Nina Gold
 
 
režie českého znění:
Petr Pospíchal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.