Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Maroko
"Maroko" - poostavy tohoto filmu jsou následující: zpěvačka pochybného kabaretu v marockém městě, prostý vojín cizinecké legie, kterého tvrdý život v legii připravil o všechny iluze, takže v nic nevěří, v nic nedoufá a ničím není překvapen. A je tu i bohatý světoběžník, gentleman s porozuměním pro slabosti lidských srdcí, v jíchž nevyléčitelnost se mu nechce věřit. Tak to je trojúhelník dramatického příběhu, který se odehrává ve filmu "Maroko".

Budiž úvodem řečeno, že se režii tohoto filmu podařilo vybudovat v dosahu několika kilometrů od Hollywoodu marocké město a zalidnit je přirozenými typy obyvatel a legionářů tak, že se tehdejší divák ocitl zcela pod sugescí iluze skutečnosti. Marlene Dietrichová byla tady zpěvačkou, z jejíchž přirozených očí čiší vědomí nadvlády nad mužskými slabostmi, jež nechce prohrát své srdce a dovede být usměvavě něžná, jde-li o oddanost z vděčnosti. Pak Garry Cooper, chlapák, jenž s patrnou samozřejmostí snáší ženy, věšící se mu na krk a vpravuje se rychle do role milence. Když se mu však láska zjevuje jinak než jen prchavé dobrodružství, dovede i pro toto rozloučení nalézt gesto víc ironické než zraňující.

Adolf Menjou se nedá ničím vyvést z rovnováhy, vždy se ovládající, se zatrpklým rysem ve chvíli konečného zklamání. Film byl po stránce režijní velmi dobře uděláný, měl tempo a byl střižený na vyniknutí typu žen, jakým byla Marlene Dietrichová.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Maroko
Po světovém úspěchu Modrého anděla se režisér Sternberg vrátil do Hollywoodu, aby představil Americe svůj senzační herecký objev, Marlene Dietrichovou. Pro její zdejší debut vybral působivou roli kabaretní zpěvačky kdesi na pokraji severoafrické pouště, nedaleko kasáren nechvalně proslulé cizinecké legie. Také v Maroku Dietrichová představovala navýsost erotický typ, ženu volných mravů, ale zároveň aristokratického chování, zpívající poblouzněným ctitelům z posádky svůdným, zastřeným hlasem píseň Co vám mohu nabídnout. Sternberg si dal záležet, aby svoji hvězdu prezentoval americkému obecenstvu co nejpoutavějším způsobem, a tak ji oblékal do pánského smokingu, nechával ji rozehrát sexuálně dvojznačné scény (např. při svém vystoupení políbí ženu v publiku) a dovedl příběh jejího rozhodování mezi dvěma muži k překvapujícímu finále.
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10