Duben
ohodnotit

Marketa Lazarová

Žánr:
Rok:
1967
Délka:
162 minut
Premiéra v ČR:
6.10.1967

Komentáře k filmu Marketa Lazarová

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2007
jeden z mých   neoblíbenějších filmů,   který úžasně vystihuje a   naplňuje svoji předlohu.   Krásný jazyk se spojuje s   výbornou kamerou a ostře   kontrastuje s drsným obsahem   filmu. Obrovský vliv na celou   kvalitu filmu má také   světlo, které častokrát   samo o sobě budu je   atmosféru a celé je to   podtrženo skvělými výkony   herců.
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.1.2021
Hodně velká makačka na   bednu. Viděla jsem už   mnohokrát a pořád v tom   nemám úplně jasno. Ale to   asi nevadí. Je to syrově   přitažlivý film. Mnoho   předabovaných Slováků a   kruté filmovací podmínky.  
Velké a poctivé   filmové umění.
petrusmev
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2024
Jeden z mála českých   velkofilmů, pojednávající   příznačně o historii dvou   loupeživých zemanů v   dávných dobách. Dlouhá,   předlouhá filmová báseň o   mužích a ženách té doby   na rozhraní pohanství a   křesťanství. Magická   kamera, hudba, střih,   prolínání, styl a tempo   vyprávění nám dávají   velký prostor pro vžití se   do tehdejší mentality.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.6.2012
Skvost naší kinematografie a   myslím,že se dokonce   říká, že patří mezi   světovou třídu. Mě ten   film fascinuje svou syrovostí   a krutostí. Člověk se pak   na historii, když je mu   podána jako lidský příběh   , dívá úplně jinak,   snaží se všechno pochopit z   vlastního hlediska,nejen   fakta.
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2013
Film drsný, krutý a   nelítostný, stejně jako   život v oněch dávných   dobách. Přitom však   příběh lidí, kteří   podléhají prudké vášni,   která se sobecky neohlíží   na nic, na konvence,   společenská tabu   (Adam-Jednoručka a jeho   sestra Alexandra) a nejméně   ze všeho na pak rozum.   Příběh vášně, které   podlehl i Mikoláš, syn   Kozlíkův a která   nasměrovala život Markety   úplně jinam, než jí bylo   určeno otcem, ven z   klášterních zdí. Do   světa, do veškeré bídy i   divokých radostí života.  

// Kdysi   dávno jsem i já měl svou   tvrz. Vysoko ve stráni, pod   vrcholem kopce, s výhledem na   majestátní horu. Zažil jsem   obléhání, vítězství i   tvrdý pád. Mám jizvy na   duši a pár z lidí, kterým   jsem prošel životem, je má   nejspíš taky... Už jen jako   Kozlík, zeman sezením na   Roháčku, bych v čase   zbývajícím chtěl žít:   „Nezapírám své hříchy,   sahával jsem příliš snadno   po meči. Ale nikdy jsem   nenapadl bezbranného! Moje   skutky mě zděsí při   posledním soudu, budu se   bát... Ale nezastydím se   !" //
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.3.2006
Skvělý film, který   náročnějšího diváka   určitě dostane, jeho   ponurost naprosto vystihuje   dobu ve které se ocitá,   úplně věříte že tomu tak   bylo....
Dialogy a   monology aktérů byly   vynikající, zejméma když   vyprávěly svoje myšlenky,   to dodávalo filmu ještě   lepší říz...
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2008
Tento film není zas tak   úplně lehce   stravitelný.Určitě se   nejedná o žádnou oddychovou   podívanou.I já jsem ze   začátku měla   problém,dodívat se na něj   až do konce.Připadal mi   nezáživný a nudný.Když   jsem ho však po letech   viděla znovu,začala jsem   objevovat jeho skryté   kouzlo.Režisér Vláčil si   pohrál s těžkou předlohou   a podařilo se mu natočit   vyjímečný snímek,který se   právem pyšní označením   nejlepší československý   film.
weitinger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.3.2007
Nejlepší český film historie
Ne nadarmo byl tenhle opus   vyhlášen nejlepším filmem   naší kinematografie. Nemám   nic proti jiným skvělým   filmům, ale tenhle je   naprostá vyjímka, geniální   dílo geniálního tvůrce.   Ostatní mu, bohužel,   nesahají ani po kotníky.   Bylo o něm popsána spousta   papíru, tak se omezím pouze   na chválu: kvůli takovým   dílům Lumiérovci vymysleli   film.
jpia
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2004
Možná jsem příliš   subjektivní, ale podle mého   je to film filmů. Kdykoli ho   vidím znovu naleznu nové a   nové momenty hloubky filmu.
lanling
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2009
strhující obrazová   podívaná,spojující epický   příběh pochmurné pozemské   cesty člověka s lyrikou   světla duše.. nádherné   dílo české konematografie
Amthauer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.9.2008
Říkává se „co Hus   slovem, to Žižka   palcátem“ a já to teď   parafrázuji na „co Vančura   perem, to Vláčil kamerou“.   Staré české filmové   prostředí bylo historickým   opusům příznivě nakloněno   – už husitská trilogie je   i přes svou agitku (ale ta   není ani tak hrozná,   nenechte se tím odradit)   výpravná tak, že se o tom   dnešním českým tvůrcům   může leda zdát, ovšem   vedle Vláčilova díla z roku   1967 je to přeci jen spíše   „jednoduchá popkornová   zábava“, dá-li se tedy   tento pojem použít pro dobu,   kdy právě odklon od   západní kultury byl žhavě   na denním programu. Ono,   vzít si geniální knihu, je   velká výzva a myslím, že   by se jí měli zhošťovat   jen geniální režisérové,   aby to nemuselo dopadnout jako   třeba filmový Punisher – a   mistři typu Uwe Boll, ať se,   prosím, drží radši dál   shitových scénářů. To   jsem ale trochu odbočil. Hned   z počátku musím poznamenat,   že Vláčil se úkolu zhostil   nejen dobře, ale dokonce   výborně a snad bych i řekl,   že se mi film líbil více, i   když to je jako srovnávat   lowridery s tereňáky. Filmu   se totiž podařilo věrně   zachovat vše, co bylo v   předloze, a dokonce si   ještě přidal něco navíc   – od první scény člověk   zapomene na hořkou zkušenost   s českými filmy poslední   doby (aby všechny ty   „hořké komedie“ se   stále stejnými herci vzal   už čert) a sleduje   audiovizuální veledílo.

Záznam je možná   černobílý, za chvíli to   však divák přestane vnímat   a je obrazem přesto pohlcen   – úchvatná panoramata   střídají takřka   experimentální záběry,   dlouhé mlčenlivé scény,   kdy se buduje atmosféra pak   střídají svižné pasáže   řeči přímé i za obrazem,   která uchvátí bohatostí   jazyka zrovna tak, jako   Vančurova předloha; scény   vášnivě milostné   střídají mrazivě děsivé   (například z výjevu, kdy si   Menšík opéká maso, vede   řeč s oněmělým a pak   náhle utichne, za tíživé a   napjaté atmosféry dojde k   dvířkům a za nimi mlčky   čeká smečka vlků, by se   mohl filmařině přiučit   nejeden mistr hororu).   Vzpomínkové, snové a   realistické obrazy se   vzájemně prolínají v jednu   perfektně fungující, skoro   až postmoderní, koláž. Je   snad zbytečné chválit do   nebe i ostatní aspekty filmu   (hudba, skvělý Kemr i   Vašáryová a další),   podívejte se a snad si tohle   dílo najde cestu k vašemu   srdci vlastní cestou.

Vančura je znám   i jako režisér – kdo ví,   jestli kdyby nebyl za   protektorátu popraven, by si   ještě sám natočil Markétu   Lazarovou a pokud ano, byla-li   by lepší, toť otázka,   nicméně, v roce 1967 by   Vančurovi táhlo na   osmdesátku a kdyby film   točil dříve, lze   předpokládat, že by byl   dnešnímu divákovi   vzdálenější a že by   neměl k mání ty technické   vymoženosti, jako Vláčil.   Na druhou stranu, i   Vláčilovo dílo je dnes   nějakých čtyřicet let   staré a natočil by jej dnes   snad někdo lépe?
Tnegad
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.1.2010
nejdelší
tohle je asi jistě nejdelší   film české kinematografie.Na   toto dílo se nedá dívat moc   často,na to musí být   nálada a dost času.Je to   film pro skutečné   fajnšmejkry.Pro mě je film   hlavně významný tím že   pro něj hudbu napsal Zdeněk   Liška který sám dokonce   udával že je to pro něj   samotného vrchol jeho   tvorby.Mě osobně se nejvíc   líbí hudební pasáž z   incestních scén Alexandry a   jejího bratra na pohanském   obětišti jak se kolem nich   plazí had.Ta hudba opravdu   evokuje pohanství.Ale i   ostatní muzika ve filmu je   samozřejmě perfektní.
filmy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.6.2007
Skvost české kinematografie.   Perfektní zpracování   těžké předlohy. Zachycení   drsného období naší   historie, naturalistické   ztvárnění, minimální   využití filmových triků   při realistických scénách.   Skvélé herecké výkony,   kamera a režijní   zpracování. Ovšem, ne   každému se takový film   může líbit.
zelenyraul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.8.2010
Středověká krvavá   romantika v   syrovém,černobílém   podání,které nám pan   Vláčil servíruje na   stříbrném podnosu,ale   nechá na každém,aby si   příbor k tomuto menu našel   sám.Dle mého soudu druhý   nejlepší film české   kinematografie....ten první   je Spalovač mrtvol.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2015
Včera večer jsem za pět osm   prožíval velké dilema - na   ČT2 Nedotknutelní a na ARTu   Markéta Lazarová. Bál jsem   se, že jsem k Markétě   ještě nedospěl a tak jsem   zvolil jistotu. Zděšení z   dabingu a nemožnosti   přepnout na originální   znění (podobně jako u   následující Královy   řeči) mě však   přesvědčilo přepnout. A   asi už se blížím   dospívám, páč jsem   Markétu nejen dokoukal a   postupně jsem si i začal   toto neskutečné dílo   užívat. Hodnotící slova k   takovému snímku sice ještě   nemám, ale myslím, že   stačí říct, že je to   zážitek.
Vašulda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.6.2007
Na film jsme se museli dívat   v rámci poviné četby s   naší třídou a i když   všichni byli ze začátku   otrávení co to jako má   být?...tak po chvilce jsme   zjistili,že je to unikátně   propracovaný snímek našich   tvůrců, a že v té době   asi jeden z nejlepších.Řekl   bych,že je možná lepší   než kniha..
kmasek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2009
syrový příběh z doby, kdy   lidský život neměl valnou   cenu, výjimečná kamera a   střih, skvěle zahraná   negativní role Josefem   Kemrem. Jedno shlédnutí   nestačí, aby člověk   vstřebal vše, čím je   zpracování jedinečné...
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.9.2008
Slozite struktorovane   historicke podobenstvi s   realistickou a hodne temnou   atmosferou raneho stredoveku v   nasich zemich. Bohuzel ale az   prilis poeticke.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.8.2013
Trocha historie nikoho nezabije,
ale když je dloouhá tak   přizabije. Na tenhle film se   pějí chvály, ale na mne je   moc dlouhý, nedá se   prakticky celý sledovat.   Přestože nabízí   nahlédnutí do historie,   které je dá se říct   autentické a má svojí   atmosféru film mne nezaujal.   Snad jen hudba k filmu, která   výborně dotváří děj a   čas ve které se film děje,   byla to doba pohanská,   přestože se v ní porád   lidé modlili. Jak barabarská   tehdy ta doba byla - ty   vraždy, ty loupeže...   Mluvím o tehdejší době ne   o dnešní době. V dnešní   době se to přeci neděje -   úklady a vraždy se   "děly přeci jen   tehdy"

Co   zaujme ve filmu je pobožnost   některých tehdejších   lidí, jak se tehdy porád   někdo modlil - bylo jim to k   něčemu, když se zbožně   modlili oba protivníci,   kteří se proti sobě   chystali do boje?
Cash89
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.10.2009
Když v roce 1966 natočil   Sergie Leone vynikající   western Hodný, zlý a   ošklivý tak Vláčil měl   polovinu svého filmu   natočenou, po dvou letech   vzniklo jedno z   nejvýpravnějších český   filmů všech dob...Byl pro   mě zážitek sledovat jeho   novější dílo Údolí včel   a proto jsem se těšil na   Markétu Lazarovou, asi jsem   se těšil moc, protože tento   film vystihuje jedno   slovo...Divný, ano opravdu   divný, Vláčil se snažil   natočit něco co nemá obdoby   až mu mezi prsty proklouzla   pointa...Naprostá většina   herců mi přišla zbytečná,   bez jejich postav bych se   klidně obešel, a to mluvím   o takovém esu jako je   Menšík, nebo sama   představitelka Markétky...Z   moderních spisovatelů mi je   Vančura nejbližší knihnu   jsem nečetl ale asi to   udělám protože, mi je   záhadou proč Vláčil to   natočil tak moc   umělecky...Ano, já chápu   že je to skvost české   kinematografie, a dokonce vím   že to bude nejspíš ve mně,   proč jsem z filmu tak nějak   na větvy, ale co nedokážu   pochopit, je fakt že   finančně nákladnější   film je o třídu horší než   film který vznikl vlastně ze   zbytku oděvů, a   peněz...Pochopitelně mluvím   o Údolí včel...Jsem ochoten   pochválit hudbu a   režisérovu novou vlnu   natáčení kterou poznamenal   českou vlnu nových   filmů...Ale to je tak vše!!!
Petra.Barbie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Z mé strany barbarství, ale...
...opravdu tomuto filmu nedám   žádné vyšší body. Je to   dílo určené pro nadšence   těchto unylých, spíše   pololyrických příběhů,   navíc tam musí být i   zapálenost do neobvyklého   vypravěčského stylu   Vladislava Vančury, který   není jednoduché převést na   filmové plánto. Asi jsem   duševní omezenec, ale   Vančurův jazyk jsem nikdy   nepřečetla, filmy podle jeho   románů mne neberou. A není   to rozhodně povinnou četbou   ze školy, i v té jsem našla   záležitosti, co se mi   líbily. Markéta Lazarová   mne neosloví za žádné   situace ani v dospělém věku   a tak už to zřejmě   zůstane.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28502minih28502Vertical Limit (2000) 
Vertical Limit n
minih55292minih55292Záblesk budoucnosti (2009) [TV seriál] 
FlashForward, Flash Forward n
minih23428minih23428Zabitá neděle (1969) 
n
minih2356minih23562001: Vesmírná Odysea (1968) 
2001: A Space Odyssey n
minih26502minih26502Cléo od pěti do sedmi (1961) 
Cléo de 5 á 7 n
minih9645minih9645Jezerní královna (1997) 
Jezerní královna n
minih6809minih6809Dovolená s Andělem (1952) 
Dovolená s Andělem n
minih35412minih35412Pán prstenů: Návrat krále (2003) 
The Lord of the Rings: The Return of the King n
minih40510minih40510Sestra (2008) 
Sestra n
minih67061minih67061Modrovous (1972) 
Bluebeard n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

50 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

0 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

10 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697736
Fotografií: 763715
Plakátů: 376310
Obsahů a biografií: 178188

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10