Duben
ohodnotit

Marie, královna skotská

Mary Queen of Scots

Další název:
Mária, kráľovná škótska
Rok:
2018
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2019
Popis / Obsah / Info k filmu Marie, královna skotská
Divadelní vizionářka Josie Rourke do svého strhujícího celovečerního režisérského debutu dostala silnou dramatizaci neuvěřitelného života MARIE, KRÁLOVNY SKOTSKÉ. Na základě průkopnické knihy Dr. Johna Guye „Marie Stuartovna“, která odhaluje nové skutečnosti o Marii a Alžbětě, vypráví tento film příběh dvou královen takovým způsobem, který promlouvá ke zkušenostem žen v moderní době. Marie se narodila jako katolička do doby náboženských nepokojů a jako batole byla kvůli svému bezpečí poslána do katolické Francie. Ve svých 15 letech se Marie vdá za dědice francouzského trůnu. V 16 letech je Marie královnou Francie a v 18 letech se stává vdovou. Neuposlechne nátlaku, aby se znovu vdala, a na místo toho se vrátí do svého rodného Skotska uplatnit své zákonité právo na trůn. V Mariině nepřítomnosti získali protestanti kontrolu nad Skotskem a místo Marie vládne její nevlastní bratr Moray. Mocný John Knox, vůdce skotských protestantů, věří, že žena na trůně je proti přírodě a proti boží vůli. Mezitím Mariina sestřenice, královna Alžběta, čelí v Anglii stejnému nátlaku na to, aby se vdala a počala následníka trůnu. Ve Skotsku Marie stojí tváří v tvář konspiracím, občanským nepokojům a nenávisti žen, které zpochybňují její sexuální chování. Mary má již od narození konkurenční nárok na Alžbětin trůn. Obě královny jsou sebou navzájem fascinovány, neboť pouze ony vědí, jaké to je, vládnout svým zemím z pozice ženy. Marie Alžbětě nabízí přátelství a dohodu, které by uklidnila jejich konkurenční nároky, ale krvavá a prudká politika obou dvorů je drží od sebe. Marie nejprve vzdoruje svým rádcům a vůli Anglie, aby se vdala a počala dědice pro obě království, ale po narození jejího syna Jamese I. znovu přichází naděje na mír a spojenectví. Mariiných nepřátel je ale bezpočet, a jejich hrůzu, krutost, spiknutí a násilí uvidí sama Alžběta. Obě ženy dělají ohledně manželství, dětí a vůdcovství odlišná rozhodnutí, díky kterým se oběženy v průběhu historie staly nesmrtelnými.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Marie, královna skotská
Dve výnimočné ženy v spore o jeden trón. Takáto kombinácia nikdy nemôže dopadnúť dobre. Na troch Oscarov nominovaná Saoirse Ronan v titulnej roli vo filme Mária, kráľovná škótska, ukazuje, kadiaľ vedie cesta na popravisko.

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť.

CinemArt SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10