Manon Lescaut (1970) [TV inscenace]

Manon Lescaut
73.8 %
 
 
    Žánr: romantický
    Země: Československo
    Délka: 106 min.
„Jana Preissová a Petr Štěpánek v televizním zpracování slavné básnické hry Vítězslava Nezvala.“
Manon Lescaut je příběh o nešťastné lásce rytíře Des Grieux k "svaté hříšnici" Manon,který byl původně sepsán francouzským spisovatelem Antoinem Francoisem Prévostem někdy v letech 1728-1731 a roku 1940 přebásněn do češtiny jako divadelní hra českým spisovatelem Vítězslavem Nezvalem . Děj se odehrává v 18.století ve Francii. Je začátek prádnin a rytíř Des Grieux by měl nastoupit do kněžského semináře. Cestou však v jedné krčmě potkává Manon, překrásnou šestnáctiletou dívku, původem z Arrasu, kterou její bratranec Pierre přivezl, aby vstoupila do kláštera a stala se jeptiškou. Naivní šlechtic se do ní slepě zamiluje a oba spolu uprchnou do Paříže. Ještě předtím se však Manon, která více než cokoliv jiného miluje krásné věci a bohatství, nechá od jistého pana Duvala obdarovat přepychovým náhrdelníkem.

V Paříži se pak oba milenci ubytují právě u Duvala, se kterým Manon Des Grieuxe i nadále podvádí. Ten je však zaslepen láskou a nedbá na rady svého přítele Tibergema, který se mu snaží otevřít oči. Pokaždé Manon všechny její prohřešky odpustí a nedokáže se s ní rozejít. Po čase se Duval dozvídá, že Des Grieux není Manonin bratr, jak mu napovídala, ale milenec a protože doufal, že se Manon stane jeho ženou, a hrozí, že je oba nechá zavřít. Dvojice utíká. Do věci se znovu vkládá Tibergem, který seznámí Manon s Duvalovým synem a ta se opět nechává svést vidinou bohatsví. Des Grieux ho nechává zbít, ale to už přichází Duval starší s policií a nechává Manon zatknout. Ta je posléze odsouzena a má poslána ma Mississippi. Zničený des Grieux ji doprovází, Tiberge jde s výpravou tajně jako kněz a podplácí velitele, aby poskytl dvojici na cestě úlevy. Vysílená Manon vyzná des Grieuxovi naposled lásku a umírá vyčerpáním. .


Manon je motýl. Manon je včela.
Manon je růže, hozená do kostela.
Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel.
Manon je rozum, který mi uletěl!
Manon je dítě. Manon je plavovláska.
Manon je první a poslední má láska.
Manon, ach Manon, Manon z Arrasu!
Manon je moje umřít pro krásu...  Autor: green-tea

režie:
Josef Henke
 
 
hraje:
Jana Preissová (Manon Lescaut), Petr Štěpánek (rytíř de Grieux), Jan Přeučil (Tiberge), Vladimír Ráž (Duval), Viktor Preiss (Duvalův syn), Zdeněk Řehoř (Duvalův sluha), Jiří Pick (role neurčena), Růžena Merunková (Marcela), Jana Šulcová (Modesta), Jiří Němeček (role neurčena), Vítězslav Jirsák (role neurčena), Josef Patočka (zpěvák), Vladimír Krška (hostinský z Amiensu), Ladislav Potměšil (student), Jiří Novotný (role neurčena), Oldřich Vlach (student), Jiří Adamec (role neurčena)
 
 
námět:
Vítězslav Nezval
 
 
scénář:
Josef Henke
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
výprava-architekt:
Ladislav Vychodil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.