Manny & Lo (1996)

Manny & Lo
69.5 %
 
 

Další název: Manny a Lo

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 84 min.
„Osudy jedné neobvyklé „rodiny“ na útěku.“
Jedenáctiletá Amanda (Manny) a šestnáctiletá Laurel (Lo) jsou osiřelé sestry, které byly vychovávány v různých náhradních domovech. Jednoho dne od svých pěstounů utečou a vydají se na cesty. Kradou auta, jídlo, přespávají, kde se dá, dokud není zřejmé, že Lo je těhotná. Obě dívky se rozhodnou "usadit" v prázdné osamělé chalupě a svoji neúplnou rodinu doplní prodavačkou Elaine z obchodu s dětskými potřebami, kterou unesou jako rukojmí...

Debutující režisérka Lisa Kruegerová měla možnost svůj scénář vypilovat pod dohledem profesionálů ve známém středisku nezávislých tvůrců, Redfordově Sundance Institute, a na vzniklém díle je to vidět. Kontrastní charaktery obou sester (mladší a zjevně vyzrálejší Manny je vypravěčkou příběhu, zatímco stále ještě naivní Lo na svou sestru pořád spoléhá) vyniknou při konfrontacích s osamělou Elaine, která ráda přijímá svoji úlohu náhradní matky, neboť dodává jejímu životu dlouho postrádaný smysl.

Film stojí na přesvědčivých hereckých výkonech tří hlavních protagonistek (dvě z nich Mary Kay Place jako Elaine a Scarlett Johansson jako Manny byly za svou práci nominovány na Independent Spirit Award - nejvyšší vyznamenání amerických nezávislých filmařů). Snímek získal ještě další dvě nominace na toto prestižní ocenění, a sice za nejlepší první scénář a nejlepší první film.

Zdroj: ČT

režie:
Lisa Krueger
 
 
hraje:
Mary Kay Place (Elaine), Scarlett Johansson (Amanda), Aleksa Palladino (Laurel), Dean Silvers (okolní rodina), Marlen Hecht (okolní rodina), Forrest Silvers (okolní rodina), Tyler Silvers (okolní rodina), Lisa Campion, Glenn Fitzgerald (Joey), Novella Nelson (Georgine), Susan Decker (zákaznice), Marla Zuk (zákaznice), Bonnie Johnson (zákaznice), Melissa Johnson (dítě), Angie Phillips (Connie), Cameron Boyd (Chuck), Monica Smith (Chuckova matka), Melanie Sloan, Karsten Johansson, Hunter Johansson, Vanessa Johansson, Frank Green (další golfař), Shelley Dee Green (další golfař), David DeStaebler, Mark Palmieri, Paul Guilfoyle, Tony Arnaud (šerif)
 
 
scénář:
Lisa Krueger
 
 
hudba:
John Lurie, Kenny Nolan
 
 
výkonný producent:
Klaus Volkenborn
 
 
producent:
Marlen Hecht, Dean Silvers
 
 
překlad:
Daniela Margoliusová (překlad pro HBO, SDI Media, 2014)
 
 
casting:
Ellen Parks
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.