Duben
ohodnotit

Malý velký muž

Little Big Man

Další název:
Malý veľký muž
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
135 minut
„O nehrdinském hrdinovi podle románu Thomase Bergera“

Komentáře k filmu Malý velký muž

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2020
Originálně pojatý western a   hlavně velice dobrý film. Je   to v podstatě životopisné   vyprávění v první osobě   jak bylo použito třeba o   čtvrtsoletí později ve   slavném filmu Forrest Gump.   Už zde ještě před svými   nejslavnějšími rolemi   Dustin Hoffman jasně ukázal   jak mimořádný herec je!   Film může dobře posloužit   i jako dokument o 19.století   v USA. Myslím, že Arthur   Penn lepší film nenatočil a   Hoffmanův výkon bych   zařadil mezi jeho nejlepší   po bok Maratonce, Tootsie či   Rainmana.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.3.2009
Nebudu psát žádný   obsáhlý komentář. Pouze:   oblíbený žánr, oblíbený   hlavní představitel a   režisér. Jen mám strach,   že těch renomovaných   režisérů bude ubývat a   nevidím, až na pár   vyjímek, žádné nástupce.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.7.2010
Opět po letech jsem si v   televizi osvěžil tento film,   který nezestárl a mohl jsem   si vychutnat proměny Dustina   Hoffmana. Je to i dnes velice   chutné, co uvidíme   příště?
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.6.2011
Film byl promítán i v   bývalém Československu a   našel mnoho spřízněných   duší. Vybavuji si i dokonce   fronty u pokladen a skoro   vášeň pro Dustina Hoffmana,   když se objevil na filmovém   plátně, samozřejmě od   vzrostlejších dívek.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2021
Westerny sice nejsou mým   extra oblíbeným žánrem,   ale zrovna tenhle mám moc   ráda. Ať už pro jeho   výjimečnost a originalitu, s   níž v zajímavém propojení   komedie a dramatu nabourává   mýtus o zlatých časech   amerického Divokého západu,   tak i kvůli obdivuhodnému   Dustinu Hoffmanovi v jedné z   jeho nejvýraznějších   rolí. Díky obojímu tenhle   film nikdy nezestárne - a to   je fajn.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2011
Smutný film který ukazuje   postupné ničení Indiánské   civilizace a příběh muže   kterého to vždy zaválo na   chvíly někam jinam. Skvělý   Dustin Hoffman i další   herecké posty. Reálné,   drsné, kruté! Zároveň i   vtipné a odlechčené. Jo a   můj velký favorit byl   generál Custer, kdykoliv byl   na scéně, bavil mě svými   hláškami a gesty.   Netradiční western, který   by dnes v této podobě už   nevznikl a také působivý   vizuál a lokace.
Hugin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2009
Tento snímek je jeden z   předních zástupců nové   vlny amerického westernu   šedesátých let,   charakterizované především   zobrazováním skutečné   reality divokého západu.   Oproti zidealizovaným,   naivně romantickým,   westernovým snímkům let   padesátých, se od poloviny   let šedesátých v daleko   větší míře, i jako reakce   na probíhající válku ve   Vietnamu, začaly objevovat i   společensko-kritické snímky   zobrazující i stinné   stránky americké historie. V   tomto období je, mimo jiné,   i zřetelný posun v   nahlížení na původní   americké obyvatele, což je   patrné např. ve snímcích   The Great Sioux Massacre (r.   Sidney Salkow, 1966) či   Soldier blue (Modré uniformy,   r. Ralph Nelson, 1970).
Tragikomický životní   příběh Jacka Crabba,   žijícího střídavě ve   dvou, tolik odlišných,   kulturách odhaluje jak pravou   tvář „bílého muže“   tak i skutečný život   „lidských bytostí“, v   minulosti zobrazovaných   především jako krutí a   krvelační divoši.   Zajímavý je, na svou dobu, i   pohled na generála Custera   jež své osobní ambice a   cíle prosazuje za každou   cenu. Toto ztvárnění se   přibližuje pravdě daleko   více než jeho pověst   neohroženého hrdiny   americké historie. Mnohdy,   bohužel, přetrvává   glorifikace této postavy,   jednoho z představitelů   genocidy indiánské populace,   až do dnešních dnů.
Škoda jen, že oproti   stejnojmenné knižní   předloze od Thomase Bergera,   jsou ve filmu, snad z důvodů   divácky únosné stopáže,   některé zajímavé události   ze života románového hrdiny   Jacka Crabba připomenuty jen   v dialozích a některé zcela   vynechány. I přesto patří   film mezi to nejlepší, co na   téma historie divokého   západu druhé poloviny 19.   století, bylo v americké   produkci natočeno.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.4.2021
Jakou cenu má lidský život?   Tohle mě napadlo už kdysi   dávno, při prvním   shlédnutí filmu.
Mezi všemi dosud   natočenými filmy na téma   vyhlazování indiánského   národa tento vysoko   vyčnívá a právem byl   nominován American Film   Institute's 1998 pro   zařazení do the Top 100   Greatest American Movies.
Silný film o lidských   povahách a o tom, že každý   národ si má hledět svého.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.10.2012
Někde jsem četl, že Malý   velký muž je jakýsi   předchůdce filmu Forrest   Gump.No něco na tom asi bude,   oba filmy mají jisté aspetky   velmi podobné.
Každopádně je to   zajímavý kousek ( ve kterém   se i zasmějeme, ale i   zasmutníme ) z dob, kdy se   dobýval Západ a indiánský   národ měl svůj osud už   témeř zpečetěn.
O   hereckém výkonu Dustina   Hoffmana tady snad ani není   třeba diskutovat.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2011
100 let lidského života
Co všechno se dá prožít v   lidském životě za 100 let?   Film který nám ukazuje ve   vzpomínkách pohnutý život   jednoho vzrůstem malého a   přesto člověčinou, svojí   duší VELKÉHO člověka.   Ukazuje jeho   "pistolnické"   začátky, jeho poustevnické   období i to jak se shodou   náhod dostal do společnosti   generála Castera.

I v americe se točí   dobré ba přímo vynikající   filmy a toto je jeden z nich,   film který Vás vtáhne do   děje, stanete se svědky   historie, film působí jako   dokumentární zachycení   událostí, které se   skutečně staly.

Vřele ho doporučuji ke   zhlédnutí.

/A   děkuji malému velkému muži   - Dustinu Hoffmanovi za tenhle   nevšední pohled do americké   historie.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.5.2013
Docela zajímavý starší   kousek ještě s mladým   D.Hoffmanem,ale i tak zářil   na celé čáře,nejdříve   jako ochránce a sexuální   gigolo mezi indiány když   zvládnul tři indiánky   najednou a pak co vyvraždily   celou vesnici kde žil,jako   zkrachovalý opilec který   žebrá před místním   salonem a váli se v   bahně.Některé scény   vyvraždování indiánů byli   docela maso.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2010
Taky jeden z nejlepších   westernů skvěle natočeno a   hlavně
v podání   Hoffmana skvělí film.Je to   klenot v toto žánru.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.11.2007
Opravdu Velká role pro   Malého Dustina Hoffmana.   Hoffman je ve filmu opravdu   skvělý stejně jako   většina herců a   humornější pojetí filmu se   mi také líbilo ale film mě   nedokázal zaujmout natolik   abych dal větší hodnocení   nebo abych si ho dokonce   pustil znovu.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.1.2013
Tento film mě nikdy nebral,   zkoušela jsem ho sledovat   několikrát, ale celý jsem   ho zhlédla až nyní a   nejspíš jako jediný   člověk na světě musím   konstatovat, že Dustin   Hoffman byl špatná volba, z   očí mu hledí křivárna a   potměšilost a úplně   nejhorší je zde český   dabing, zvláště ve   fázích, kdy Jack Crabb   skřehotá stařecky   změněným hlasem. Už to   nechci nikdy vidět, ani   slyšet.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.12.2008
Velmi netypická, komická   westernová podívaná, která   mi dokonale zvedla   náladu…Nepatrně to může   připomínat Forresta Gumpa,   hlavní hrdina Jack Crabb   také všechno zažil a všude   byl…Dustin Hoffman zde   podává vynikající herecký   výkon…Jeho dřívější   role jsou opravdu velkolepé,   Motýlek, Absolovent…Hoffman   jako indián, opilec,   pistolník, tulák,   obchodník, člen armády,   podvodník, předvádí   výkony jaké nejsou k   vidění v jakémkoli filmu…   Ve filmu se střídají velmi   komické situace s velmi   tragickými…A také v tomto   westernu uvidíte to, co v   žádném jiném jste nikdy   neviděli: indián chodící   pozpátku, indiánský gay,   indánskou "bigamii"   a spoustu jiných věcí…Na   začátku celého projektu   Hoffman začne vyprávět   příběh, který není a   vlastně i je o životě   indiánů, jsou zde vykresleni   jako dobráci a na věčném   útěku před bledými   tvářemi…Závěrečná   bitva u Little Big Hornu je   vrcholem celého filmu, zde je   generál Custer vyobrazen jako   ambiciózní fanatik, který   sice neustále prohlašuje,   že se mají ušetřit ženy a   děti, ale stejně to vždy   dopadne naprostým   masakrem…Celkově má   snímek sice sem tam nějaké   slabší místo ale jako celek   to je fakt parádní film za   jasných 90!!!
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.8.2011
Tak trochu jiný pohled na   dobývání Západu. Ve filmu   se mísí obrovská nadsázka   s nekonečnou beznadějí a   zoufalství. Chief Dan George   byl za výkon náčelníka   nominován na Oskara.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.9.2011
Malý velký muž trochu   připomíná Forresta Gumpa.   Podobně jako on je stejně   individuálním hrdinou jako   průvodcem diváka po světě,   v němž se odehrávají jeho   osudy, v tomhle případě   tedy Divokého západu.   Jednotlivé epizody jeho   příběhu jsou hodně   typizované, projde snad   vším, co se v tomhle   prostředí nabízí - je   Indiánem, šarlatánským   obchodníkem, pistolníkem,   ožralou troskou,   spořádaným osadníkem. Film   ale zjevně neusiluje o   realističnost, ta nadsázka   je záměrná a účelná ve   snaze postihnout různé   tváře Západu jako celku,   ukázat absurdnost některých   situací a hrdinových   dilemat. Mísí se tu   tragické (smrt Sluneční   záře) i komické (setkání   s Divokým Billem, opačníci,   tři manželky), takže   nehrozí nějaký oslizlý   sentiment. Právě díky   téhle vyváženosti nakonec i   takhle stylizovaný příběh   působí reálně a dostane se   člověku pod kůži. I z   čistě filmařského hlediska   je to zážitek, jsou tu   nádherné scenérie i   působivé intimní scény a   ani hercům není co vytknout.   Pro Dustina Hoffmana je Malý   velký muž jednou z   životních rolí (pravda, on   má takových hned několik).
aegis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.4.2007
10/10
Western, který nemá chybu a   je výborně natočený i   podle knižní předlohy. Asi   jedna z životních rolí   Dustina Hoffmana, v tomto   filmu je nezapomenutelný.   Určitě je to film, na který   se kdykoliv podívám rád   znovu - jen je obrovská   škoda, že u nás nevyšel na   DVD s cz dabingem. Ten si   matně pamatuji z televize, a   vím, že byl výborný.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Dustin Hoffman už tehdy   prokazoval, že bude pan   herec. Skrývá se v něm   něco jako se skrývá v Tom   Hanksovi, něco co se nedá   vysvětlit. Rozhodně si také   myslím, že by tento film   měl být daleko více v   popředí než je. Klidně i   před našim Limonádovým   Joem. Vzhledem k filmům,   které pan Arthur Penn   režíroval se ani tak   nevzdálil od okruhu   tvrďáckých snímků a   přidal pouze špetku parodie   a rozhodně musím říct, že   úspěšně. Nemůže nám ani   vadit, že se vše točí jen   kolem Malého Velkého Muže,   poněvadž kdo má cit, tak   ten dokáže vnímat i to co   se děje kolem a spojí   kolikrát slzu se smíchem,   to... dámy a pánové to je   nejhezčí. Režisérská   volnost, spolu s Dustinem   Hoffmanem byla bezchybná.
JanaOss
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.2.2009
Jen malý velký muž, tolik   dobře věděl, co je ostrej   nůž,
zvukot   prázdných sedel,
malý velký muž, žehnal   svým znamením
jen   malý velký muž, poznal   sílu v ohni s novou nadějí,   .....

Toto byla   písnička, která se zrodila   na stejné téma, jako je   tento film. Není zrovna   krásnou podívanou, je plný   utrpení a krve, ale stojí za   shlédnutí.
Ukazuje   těžký život této doby,   války bílých a indiánů, i   moudrost rudého lidu, stejně   jako krutost obou ras.
Moody
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2007
Jj zajimave na tomhle filmu je   ze vzhledem k dobe kdy byl   natocen je proindiansky je to   opravdu dobry film prvni pulka   opravdu pobavi druha to uz je   uplne neco jineho a   dramatictejsiho no proste je   to good film

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3331minih3331Atomová katedrála (1984) 
Atomová katedrála n
minih108905minih108905La fille de Dracula (1972) 
La fille de Dracula n
minih138137minih138137Rapl (2016) [TV seriál] 
Rapl n
minih4863minih4863Byli jednou dva písaři (1972) [TV seriál] 
Byli jednou dva písaři n
minih75181minih75181Projekt Falcon (2001) 
Falcon Down n
minih113576minih113576Sebemilenec (2013) [TV film] 
Sebemilenec n
minih165494minih165494Jednorožec (2018) 
The Unicorn n
minih14092minih14092Nesahejte na prachy (1953) 
Touchez pas au grisbi n
minih148110minih148110Vánoční lov (2013) [TV film] 
Christmas Bounty n
minih9106minih9106Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10