Duben
ohodnotit

Lůno

Womb

Další název:
Méh
Rok:
2010
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
18.8.2011
„SMRT není konec, LÁSKA je začátek. Eva Green v roli milenky a matky“

Komentáře k filmu Lůno

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 4
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2016
V každém případě   podnětná filmová úvaha o   důsledcích klonování   člověka. Šílené pomalé   tempo umožňuje   zapřemýšlet si dostatečně   do hloubky, a také vychutnat   si fotografické obrazy,   které dokonale vystihují   psychologii postav. Slov v   podstatě netřeba.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.10.2015
No more skepticism v pouhých   prvních třech minutách   jakéhokoli filmu, pro které   jsem tento film na dlouhých   pět let zazdila!!! Já   hříšná, pohltí mne   věčný oheň, tak jako podle   některých zaslouží Eva   Green, jejíž filmová   obsazení jsou vždy magická.   Bizarní, ale nádherný   příběh lásky až za hrob.   Otázkou je, zda je to   zoufalství, sobectví nebo   jen krok k tomu, jak navrátit   ze světa mrtvých svou   milovanou polovičku. Otázkou   je, zda Eva Green byla matkou   nebo ne, aby se podle toho   mohl posuzovat případný   incest. Ostatně otázka   klonování a odnošení   dítěte jinou ženou je   vůbec co do morálního soudu   diskutabilní, přirozené   není ani jedno, je to ale   legální, tak proč by   nemohlo být legální odnosit   si ve svém lůně svého   sexuálního milence?
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.10.2013
Tak spojovací článek mezi   opočlověkem a homo sapiens   nevyhynul, byl spatřen na   britských ostrovech a dostal   jméno Matt Smith, to   vysvětluje jeho výběr, coby   vhodného objektu ke   klonování, já bych ovšem   volila raději formaldehyd...   Tolik k obsazení mužské   role, která mně narušila   veškeré soustředění v pod   nehty zalézajícím,   bezútěšném čekání na   dozrávajícího milence.   Konečný mírný nadprůměr   tak vděčí námětu,   nehostinné kameře, jedinému   možnému konci a pasivnímu   odevzdání se Evy Green.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2012
LŮNO

Zajímavý film se   spoustou zajímavých   nápadů. Příběh tak   zvláštní, skrývající v   sobě velice hluboké   myšlenky, který donutí   diváka dlouze nad ním   zapřemýšlet.
Příběh vyprávěný   někde a někdy, neznámo kde   a kdy. Příběh plný   pocitů, chladu, hluboko   zaseté tiché bolesti,   neznámých rozcestí slepých   uliček, cesty za uzdravením   nemocné duše všemi   dostupnými prostředky. Cesta   za ztraceným štěstím,   která se stává   nejdůležitější   posedlostí v životě, bez   ohledů na možné následky.  

Téma filmu je   v podstatě klasický   romantický příběh. Dvě   osamělé děti na břehu   moře prožívají svá první   dobrodružství. Pak se jejich   cesty na dlouhou dobu   rozdělí a o to   intenzivnější je po letech   jejich setkání a touha   dohonit ztracený, zameškaný   čas. Bohužel ani to jim   není dopřáno. Dívka se   proto pokusí změnit   neúprosný osud pomocí   genetiky a zvolí velmi   netradiční řešení   situace. Řešení je zatím   sci-fi, dnes je ještě   nereálné, ale za pár let,   kdo ví…

Zpočátku se jedná jen o   netradičně pojatý film,   který diváka dokáže svou   nenucenou romantikou chytit za   srdce. Bravurně a bezchybně   vybrané exteriéry umocňují   atmosféru celého příběhu.   Okolí přesně vykresluje   ducha, ve kterém se film   odehrává. Příběh je   zasazen do nehostinného   prostředí skalnatého   pobřeží, bouřlivého   moře, fascinuje pocitem   samoty, opuštěnou   atmosférou stísněných a   zároveň útulných prostor   malé chatky. Opakuje   statické záběry na moře,   krajinu nebo osamělý dům na   pláži. Vizuální stránka   chladného prostředí   anglického pobřeží je   neskutečně krásná,   samotný příběh je ale jen   těžko stravitelné sousto.   Film určitě neosloví   každého diváka. Většinu   bude zajímat jen samotná   závěrečná pointa. I ta se   však dá víceméně   předvídat už někde od   poloviny filmu. Jenže o konec   tu ani tak moc nejde. Jde o   myšlenku, o smysl tohoto   nezvyklého díla.

Téma je velmi silné,   těžce uchopitelné,   okořeněné špetkou sci-fi   prvků. Téma, které   překvapí i šokuje   zároveň. Jenže tu nejde o   vědecký dopad na životy   lidí, o samotnou biologickou   realitu, o prolomení   neprostupného tabu. Tu jde o   symbolické ztvárnění   fantazie o matce, která   nabízí novou cestu, novou   šanci jedné zbytečně a   předčasně ukončené etapě   lidského bytí. Z pocitu   nenaplněné lásky nabízí   formou sebeobětování   možnost začít znovu,   pokračovat v započaté   práci. Jenže, lze navázat   po letech jen tak lehce tam,   kde jeden život skončil?

V Lůně je   spousta výborně   vystavěných situací. Je to   celé nesmírně složité a   spekulativní, celý film   přestavuje nestabilní   propletenec dramatu,   romantického filmu a   pohádky. Meditační tempo   sice nabízí volný prostor   pro diváka, ponechává   dostatek času na třídění   vlastních myšlenek. Jenže   následkem toho se z   příběhu zároveň vytratil   jeho ohromující a   šokující dojem. Hypnoticky   pomalé tempo snímku   přestává být účelné.   Škoda.

Film se   opírá zejména o herecké   výkony. S nimi snímek stojí   i padá. Ale nutno říci, že   jak Eva Green, tak i Matt   Smith se svých rolí zhostili   velmi dobře a dodali filmu   tolik potřebné oživení.   Nerušení statičnosti bylo   bezchybné. Oba se do svých   rolí znamenitě hodili a   celý film posunuli o   stupínek výš.

Film není běžným   filmem pro chvíle oddechu,   divák musí být připraven   na skličující a depresivní   dojmy, který film nejspíš   vyvolá, připraven i na to,   že na konci vám možná tak   trochu bezcitně urve kus   srdce, ale přesto stojí za   to ho vidět.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih18603minih18603Sedmikrásky (1966) 
Sedmikrásky n
minih81258minih81258Třetí hvězda (2010) 
Third Star n
minih65396minih65396Neřízená střela (2010) 
Wild Target n
minih109996minih109996Doktor Strange (2016) 
Doctor Strange n
minih29177minih29177Sezóna proměn (1980) 
A Change of Seasons n
minih40826minih40826Ordinace v růžové zahradě (2005) [TV seriál] 
Ordinace v růžové zahradě n
minih38544minih38544Šňup (2002) 
Spun n
minih96820minih96820Akta Golgotha (2010) [TV film] 
Akta Golgoty n
minih31881minih31881Na sever Severozápadní linkou (1959) 
North by Northwest n
minih84229minih84229Den zamilovaných bláznů (1969) 
The April Fools n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190470
Osobností: 697716
Fotografií: 763643
Plakátů: 376270
Obsahů a biografií: 178165

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10