Lovcova noc (1955)

Lovcova noc (The Night of the Hunter)
83.6 %
 
 

The Night of the Hunter

    Žánr: krimi / drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 93 min.
Film noir natočený podle novely Davise Grubba dnes často figuruje v žebříčcích nejlepších filmů v historii. Paradoxem ale je, že v době svého uvedení byl veřejností naprosto nepochopen a kritikou téměř zašlapán. Škoda, že se uznání dočkal až dlouho po svém vzniku.

Hlavní symbolika snímku tkví v odvěkém zápasu dobra se zlem, a tento střet provází celý film. Dočkáme se tak zavražděných či utopených mrtvol, které střídají dlouhé záběry na zvířátka, květinky a idylickou přírodu kolem zvolna plující řeky. Tento střet dvou zcela kontrastních, protichůdných aspektů představuje také hlavní hrdina – ďábelský padouch "reverend" Harry Powell (Robert Mitchum), který často rozmlouvá nejen s Bohem, ale i se svým vystřelovacím nožem, jež má vždycky u sebe a se slovy LOVE a HATE, vytetovanými na prstech rukou předkládá kázání o těchto dvou silách, které jsou ve věčném konfliktu stejně jako Harry Powell, který je sám v rozporuplném duševním zápasu. Podle mnohých zde Robert Mitchum ztvárnil jednoho z nejnezapomenutelnějších padouchů filmového plátna.

Hlavním motivem děje je balík ukradených peněz, které lupič Ben Harper těsně před vlastním zatknutím skryje, přičemž o skrýši vědí pouze jeho děti John a Pearl. Osudové pro rodinku se stane fakt, že se o ukradených penězích dozví právě Harry Powell, kazatel/zločinec, který se pro vysoký obnos nebojí vydat ani na cestu sériového vraha. Benova vdova Willa se tak stane hlavním předmětem jeho zájmu. Otupělá vlastní bolestí a samotou neznámému kazateli uvěří a stane se jeho ženou. Její děti ale neuvěří, a tak se s penězi, schovanými v panence vydávají před ziskuchtivým vrahem, který mezitím jejich matku zavraždil, na útěk. Zlo střídá dobro v podobě laskavé farmářky Rachel (hvězda němých filmů Lilian Gish), která otevírá dveře před nejedním sirotkem. Poměrně "nekonvenční" kazatel Harry Powell se ani tentokrát nebrání použít svoje kouzlo na jednu z dívek obývající farmu. Nic mu to však už není platné. Každé zlo musí být jednou přemoženo.  Autor: Mlapiska

režie:
Charles Laughton (.)
 
 
hraje:
Robert Mitchum (Harry Powell), Lillian Gish (Rachel Cooperová), Shelley Winters (Willa Harperová), James Gleason (Birdie Steptoe), Evelyn Varden (Icey Spoonová), Peter Graves (Ben Harper), Don Beddoe (Walt Spoon), Billy Chapin (John Harper), Sally Jane Bruce (Pearl Harperová), Gloria Castillo (Ruby), Michael Chapin (Rubyn přítel), Corey Allen (mladý muž ve městě), Paul Bryar (kat), James Griffith (okresní prokurátor), John Hamilton (měšťan), Kay Lavelle (Miz Cunninghanová), George Wallace (.)
 
 
námět:
Davis Grubb (román (1953))
 
 
scénář:
James Agee (.), Charles Laughton (.)
 
 
kamera:
Stanley Cortez (.)
 
 
hudba:
Walter Schumann (.)
 
 
střih:
Robert Golden (.)
 
 
zvuk:
Stanford Houghton (.)
 
 
výtvarník:
Hilyard M. Brown
 
 
zvláštní efekty:
Jack Rabin (.)
 
 
masky:
Don L. Cash (.)
 
 
producent:
Paul Gregory (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.