Loni v Marienbadu (1961)

Loni v Marienbadu (L'année dernière à Marienbad)
67.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

L'année dernière à Marienbad

Další název: Last Year at Marienbad / Minulý rok v Marienbade

    Žánr: melodrama / mysteriózní
    Země: Francie / Itálie
    Premiéra v ČR: 2020        
    Délka: 94 min.
„Představy, sny a skutečnost, touha po svobodě a lásce či znamení smrti a zmaru?“
Slavný film Loni v Marienbadu vznikl ze spolupráce režiséra Alaina Resnaise, jednoho ze spoluzakladatelů francouzské nové vlny a Alaina Robbe-Grilleta spisovatele a scenáristy, představitele takzvaného nového románu.

V roce 1961 získal tento snímek na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatého lva. Ihned po svém uvedení se stal klíčovým dílem kinematografie, naznačujícím další možnosti vývoje filmového jazyka.

Tzv. „ciné-roman“ je jakýsi přechod mezi románem a filmovým scénářem. V tomto žánru napsal Robbe-Grillet ještě dvě knihy.

Při práci na scénáři a následném natáčení pracoval současně i na románu, takže film a kniha se téměř shodují. V knize se nacházejí podrobné popisy jednotlivých scén se zvláštním zaměřením na detaily, které mohou uniknout, jako různé změny kostýmu, prostředí atd.

A. je v doprovodu muže, M., pravděpodobně manžela. X. se postupným naléháním snaží A. upomenout na jejich setkání předcházející rok pravděpodobně v Marienbadu. Když A. popře, že by loni v Marienbadu byla, X. připustí, že se možná setkali v Karlstadtu, v Baden-Salsa, či dokonce Frederiksbadu (všechna jména jsou fiktivní, Marienbad nemá žádnou přímou souvislost s českými Mariánskými Lázněmi). Během celého filmu sleduje divák několik setkání X. s A. i s jejím partnerem, se kterým hraje X. podivnou stolní hru na způsob domina, v níž M. vždy vyhraje. X. upomíná A. na její slib, že s ním odejde. Ona to však popírá nebo si nevzpomíná.

Ve francouzském znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Alain Resnais
 
 
hraje:
Delphine Seyrig (A/žena), Giorgio Albertazzi (X/cizinec), Sacha Pitoëff (M/muž), Françoise Bertin (žena v hotelu), Luce Garcia-Ville, Françoise Spira (žena v hotelu), Pierre Barbaud, Jean Lanier, Gérard Lorin, Gilles Queant
 
 
námět:
Alain Robbe-Grillet
 
 
scénář:
Alain Robbe-Grillet
 
 
kamera:
Sacha Vierny, Georges Pierre
 
 
hudba:
Francis Seyrig
 
 
výprava-architekt:
Jacques Saulnier
 
 
kostýmy:
Bernard Evein
 
 
střih:
Jasmine Chasney, Henri Colpi
 
 
zvuk:
Guy Villette, René Renault, Jean-Claude Marchetti
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
dirigent:
André Girard
 
 
producent:
Raymond Froment
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.