Duben
ohodnotit

Lola běží o život

Lola rennt

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
11.2.1999
„Rozdíl mezi životem a smrtí může záviset na jediném okamžiku“

Komentáře k filmu Lola běží o život

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2013
Lola běží o život
Lola běží o život (v   anglicky mluvících zemích   uvedeno pod názvem Run, Lola,   Run, tedy Běž, Lolo, Běž)   je snímek, který ukazuje,   jak i jediná vteřina nám   může změnit celý   život.
Popravdě jsem   si film pustil před spaním,   aby se mi lépe usínalo.   Vlastně jsem neměl v plánu   ho ani pořádně dokoukat.   Jenže po necelých třecht   minutách od začátku vše   nabralo tak strmé tempo, že   nebyl čas na to odtrhnout od   obrazovky oči. To zběsilé   tempo se udrželo až do   závěrečých titulků. A   když už se sem tam zdálo,   že by to celé mohlo   trošililinku zmírnit,   začalo vše od začátku s   vteřinovým spožděním.
Lola rennt je velmi   podobná svým námětem filmu   "Srdcová sedma",   oproti němu je ale mnohem   více akčnější a méně   romantická. Filmaři zde   opravdu dávají do každé   vteřiny maximum, až sem si   chvílemi nebyl jist, zda   sleduji film, nebo jsem někde   v galerii. Proplétání   hraných pasáží s   kreslenými, příběhy   vyprávěné pomocí   fotografií. Můžeme vůbec   mi něco ovlivnit? Vždyť   Lola běžela vždy pokaždé   se stejným úmyslem, vždy   však dopadla velmi   rozdílně...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2013
Co kdyby se určité události   v životě odehráli jinak.   Dopadli by stejně? Tak s   takovou myšlenou si pohráli   tvůrci tohoto úžasného   snímku, který svým pojetím   doslova vyráží dech.   Strhujícím tempem plné   energie podtrhnutou   vynikající elektronickou   klubovou hudbou se odehrává   jednoduchý příběh, a to   hned ve třech rovinách.   Použit je videoklipový styl   a tím i díky hudebnímu   žánru ,techno, přidává na   atraktivnosti originality.   Obraz i zvuk se tu přísně   doplňují a neškodí ani   kreslená animovaná část.   Šokuje fotografická   prezentace osudů jistých   lidí, se kterými se Lola   setká. Tenhle film je   neskutečně nadupaný   energií, a to doslova. Franka   Potente je v techno stylu   suprová a její výkon   uvěřitelný. Vynikající   režijní práce Toma Tykwera,   který si napsal i scénář.   Klobouk dolů, jeho výtvor je   prostě THE BEST.
Out-Of-Way
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2010
Die Tasche …
…   celý film se vlastně točí   kolem jedné obyčejné   igelitové tašky. Není v ní   ovšem nějaký nákup, ale   hotovost 100.000 DM. A to už   je pořádný důvod, aby   mrtvola nějakého parchanta   skončila ve Sprévě. Malá   nepozornost, a pak už zbývá   jen 20 minut …
Mám   rád filmy, které si   pohrávají s časem. A jak je   zde vidět, i sebemenší   drobnost může ovlivnit vaši   budoucnost. To je snad jasný.   Všechno ostatní je   teorie.

Techno   (nebo co to přesně je :D –   ale poslouchá se to moc   dobře) není můj oblíbený   žánr, ale tady jsem si to   pořádně vychutnal.

DOPORUČUJI …   vše podstatné už napsali   ostatní
Mary.Elwood
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Absolutně originální   pojetí! O tom jak je   důležité se ve správnou   chvíli dobře rozhodnout.   Rukopis a styl Toma Tykwera je   opravdu jedinečný,jeden z   nejlepších filmů který   jsem viděla.
ondrech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2008
Lola Rennt se musi videt,   nebot patri, podle odborniku,   k jednim z nejdulezitejsim   nemeckym filmum devadesatych   let(spolu s Klepanim na   nebeskou branu). Zaroven se   jedna o jeden z   nejkvalitnejsich snimku, nebot   kombinuje vsechny filmove   prvky(barevny i cernobily   film, animaci, dynamickou i   statickou kameru). A prestoze   je to zakazano, tvrdim, ze   tento film je to nejlepsi, co   jsem kdy videl.
kajka9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.12.2008
podle mě je to skvěle   natočený film coo má   příběh a dokáže   uchvátit.A taky tam jsou   užasné vsuvky jak běží po   schodech a je to kreslené
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2018
Děj sice jednoduchý, ale to   vůbec nevadí.   Důležitější je samotné   pojetí děje, což se   tvůrcům povedlo. Do filmu je   taky dobře vložená hudba,   která koresponduje s během   Loly.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.3.2010
Sledovala jsem se zatajeným   dechem. Ne, musím vidět   znovu, protože mozek   nestíhal. Hudba perfektní.   Vřele doporučuju.
Amthauer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Tedy... čekal jsem všelicos,   ale tohle mě překvapilo.   Úžasně dynamické dílo s   hypnotickou hudbou a   experimentující režití   působí jako videa speedrunů   z her - jen žasnete, kolik   informace se namačkalo do   zlomku vteřiny a jak skvěle   to dokupy funguje. A pak si   jen řeknete "co jsem to   právě viděl?". Navíc   tu je ten přesah filosofie   možných světů...
entei
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2008
Tak trochu jiný film,   popisující jeden příběh   ve třech různých verzích.   Každé Lolino rozhodnutí   ovlivní další odvíjení   příběhu. Bezchybný nápad,   výborný soundtrack,   vytoužený konec a   okouzlující Franka   Potente...
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2020
Tady se známý německý   režisér Tom Tykwer opravdu   vytáhl. Dovedl na kostře   jednoduchého příběhu   vytvořit strhující a do   určité míry i průlomový   thriller. Viděl jsem jen   málo filmů s takovým   drivem. Dá se tomu sice   možná vytknout lehká   povrchnost nebo manýra ale   celku to nakonec nijak   neubližuje. Tenhle film   jistě stojí za podívání.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.9.2008
Naprostá od dechovka, jinak   se to nedá slovy   vyjádřit…Režisér Tom   Tykwer vypráví skvěle   vystavěný příběh,   vizuální podoba je   ojedinělá a pro film   naprosto klíčová, a to   hlavně díky střihu…A to   je právě prostor, kde se   Tykwer pohybuje s největší   jistotou…Jeho obrovská a   unikátní vizuální stránka   se projevuje už od prvních   vteřin filmu a úvodních   titulků a zasahuje do všech   jeho složek– ať už je to   přesně vytvořená podoba   Loly v animovaném vstupu do   filmu, dělení obrazu a   paralelní děj, skoky,   opakování „Die Tasche“ a   časové smyčky, bez ustání   hrající techno hudba, která   spolu s divokou kamerou   dodává filmu v souladu s   jeho názvem iluzi   neustálého pohybu...Pro Lolu   a přítele Manniho se   používá vyhlazený obraz,   nekvalitní je určen dalším   postavám, jako jsou postavy   které Lola potká na cestě   svým během a které ji   nějak ovlivňují…Zkrátka   musím říct že za tento   film by se rozhodně nemusel   stydět Hollywood…
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.7.2010
Tenhle film musí asi   každýho zaujmout už jenom   svým originálním   zpracováním, případně   kamerou, hudbou, případně   alespoň hlavní   hrdinkou.Příběh je sice   opravdu hodně jednoduchej,   leč nikde jsem asi takovýhle   sprinty, jako předvádí Lola   zde, neviděl.Film se   rozděluje vlastně tak nějak   na tři části, který   začínaji úplně stejně a   maličký, opravdu jenom   maličký změny oproti   předchozímu průběhu mají   zásadní dopad na výsledek   Lolina běhu, ale taky na   životy náhodných svědků   Lolina běhu o život, kdy   jediná sekunda zpoždění   změní život okolních   postav až neskutečnym   způsobem, což je rozhodně   zábava.Menší zábava už to   je když sledujeme po   jednotlivých nezdařených   pokusech Lolu s Mannim v   posteli a ty kecy co tam   vedou…to se mi moc   nelíbilo, ale těch dohromady   tak 5 minut tomu věnovaných   se dalo v klidu vydržet –   navíc to tam France Potente   moc slušelo.Jako ostatně v   celym filmu.Tet už docela   chápu rozčarování   některých lidí nad filmem   International taktéž od   Tykwera– tohle mi přeci   jenom nabídlo lepší   zážitek.
nash
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.2.2005
Celkem kultovní film, který   si pohrává s různými   verzemi jednoho příběhu. Co   všechno se může stát,   stačí maličkost, aby bylo   všechno jinak. Hlavní   hrdinka Lola musí sehnat za   chvíli peníze pro svého   přítele. Času je málo, tak   běží. A ještě navíc v   rytmu techna. Slušná   podívaná.
Faustka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2010
Film udržující si po celou   dobu své vyjímečně rychlé   tempo, stejně tak, jako   ohnivá Lola sama. ------)
jager
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.3.2009
Konečně film který   vyčnívá z řady nudných   nízko rozpočtových   filmú,Scenárista a režisér   Tom Tykwer dostal dobrý   nápad tento film natočit   jako tři verze stejného   děje kde jen drobné náhody   dokážou změnit osudy   hrdinú. Pro mne neznámá   představitelka hlavní role   Franka Potente mě příjemně   překvapila.
Ela
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.8.2008
Působivá koláž Toma   Tykwera o tom,jak silně   ovlivňuje život člověka   náhoda(takže nic pro   fatalisty:-))a o tom,jak málo   může člověk vlastní   život ovlivnit (podle filmu   by se mohlo zdát,že vlastně   skoro vůbec,protože Lola   běžela za stejným cílem a   její příběh dopadl   pokaždé úplně   jinak),využívající mnoha   filmařských technik včetně   animace...Vnímavějšího   diváka film pravděpodoně   úplně vtáhne do děje a   přiměje ho běžet s Lolou o   život berlínskými ulicemi a   doufat,že ho tentokrát   nepřejede auto a vyhraje v   kasínu....
Ryback
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2004
Docela pěkný snímek
Docela zajímavý   odpočinkový snímek se   skvělou (dle mého názoru)   Dream housovou   hudbou.Příběh je celkem   jednoduchý a nenutí ani moc   k přemýšlení.Vypráví o   tom jak málo stačí aby se   věci změnili.Je vyprávěna   3x ta samá historka a však   vžždy s minimální časovou   zmněnou ale s ůplně jyným   výsledkem.Ale to hlavní je   že má spád a docela dost   diváka přitáhe.
Doporučuji všem co mají   rádi Moderní hudbu jako   odpočinkový film.
charlie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.1.2005
Pár lidí mi říkalo, že   ten film nestál za nic,   protože se tam děje pořád   to samé. Už když vyběhla   podruhé si říkali "to   snad ne". Já s nimi   nesouhlasím. Podle mě to   ukazuje, jak záleží na   rozhodnutí v daném   okamžiku. Výhrady však   přece jen mám. Jediný   únosný konec ze všech tří   pokusů byl ten první. Ten   druhý se mi zdál trochu   naivní a ten třetí zase   přesládlý.
Ale co!   Klidně se na to podívám 6x   tedy vlastně 18x :)
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2011
Dobrý film
No, mně ani tak nevadily   dějové kličky a jinak   podané příběhy, jako   spíše to, že tvůrci   dělali z diváků pitomce.   Nepochopil jsem proč se   vlastně Lola snaží pomoci   pokerovanému mamlasovi co   nechá v metru takový balík.   Velká pochvala za kameru, ta   byla dle mně excelentní. Jde   o celkem zajímavě pojatý a   natočený film, kde na nudu   není moc času.   27072011*7220/7610
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.1.2020
Jak málo stačí, aby   všechno bylo jinak...   filmaři si mohou hrát a   filmy s touto myšlenkou mají   vždy úspěch. Lolu   běžící o život jsem   viděl v době vzniku a moc se   mi líbila, po dvaceti letech   jsem kritičtější - moc   klipovité, nesympatický   Manni, hloupé kasino,   manýristická hra na efekt.   Ale ta energie filmu stojí   zato.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44680minih44680Mezi nepřáteli (2007) 
L’ennemi intime n
minih43040minih43040Stupeň 6: Dny totální zkázy (2004) [TV film] 
Category 6: Day of Destruction n
minih25465minih25465Big Lebowski (1998) 
The Big Lebowski n
minih154576minih154576Dvě nevěsty a jedna svatba (2018) 
Dvě nevěsty a jedna svatba n
minih87697minih87697Klíčovou dírkou (2011) 
Keyhole n
minih67762minih67762Dobrý voják Švejk (2009) 
The Good Soldier Shweik n
minih6050minih6050Den, kdy se zastavila Země (1951) 
The Day the Earth Stood Still n
minih35817minih35817Jeepers Creepers 2 (2003) 
Like Hell: Jeepers Creepers II n
minih39395minih39395King Kong (2005) 
King Kong n
minih96956minih96956Nic nás nerozdělí (2012) 
The Impossible n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10