Duben
ohodnotit

Lízin let do nebe

Další název:
Líza Irovská
Rok:
1937
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
11.2.1938
„Ve své době dojemný film se Zdenkou Sulanovou o osiřelém děvčeti, které nakonec po zásluze získá svou pomyslnou cestu do nebe“
Popis / Obsah / Info k filmu Lízin let do nebe
Poté co Eliška Irovská přišla o oba rodiče, ji vypravil pražský sirotčí soud z Prahy do Ptačic, které bylo rodištěm obou rodičů, aby se o ni obec postarala. Radní dali Lízu k místní podruhyni Outratové – H. Vojtová na starost. Outratová se o Lízu nestarala tak, jak by měla. Nutila jí dřít, žebrat, často se dosyta nenajedla. Až teprve Eliščina milovaná učitelka Karla Sýkorová – Zita Kabátová se postarala o nápravu, když zjistila, v jakém hrozném prostředí Eli, jak jí začala po vzoru její matky říkat, žije.
Spolu s tajemníkem dr. Petrem Tumlířem – Rolf Wanka, se snaží usnadnit opuštěnému dítěti jeho těžký život. Odměnou je jim za to její obdiv a láska. Eli je překvapila i tím, že je nejen nejlepší žačkou ve třídě, ale že i nádherně zpívá. Proto jí Karla Sýkorová obstará kostým do dětského představení pohádky O Popelce a Líza má veliký úspěch. To se ovšem nelíbí radním, jejich manželkám, rozmazleným spolužačkám a nevraživost vůči ní stoupá. V tomto okamžiku přijíždí z Prahy advokát, doktor Leiner – B.Veverka, který na přání své klientky, jisté bohaté pražské dámy hledá dívku z Ptačic, která bude na její náklady studovat v nejlepším a nejdražším penzionu v Budišově…..

Marta Holubová-clara.bow


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Lízin let do nebe
POZOR SPOILER

Ve vesnici Ptačice je schůze. Projednává se přijetí dítěte, holčičky, která nemá rodiče. Každý se k tomu staví jinak. Nakonec dívenku přiváží pan radní.
Děvče má již přichystáno honosné lože. Je to kus slámy na zemi, a i deku jí hospodyně Outratová sebere. Ráno pak také šaty.
Pak je Eliška, tedy zde zvaná Líza nucena chodit žebrem. To však vidí pan tajemník a ředitel banky v jedné osobě Petr Tumlíř a ihned zakročí. Také posílá Lízu do školy.
Holčina to zde nemá jednoduché, ale naštěstí má zastánce. Jmenuje se Jarka a je to starostův syn. Také nově příchozí paní učitelka Karla Sýkorová zdá se, že bude na její straně. A moc se s tím nemaže. Když najde Lízu v hospodě drhnout podlahu, rázně zakročí a chce vidět, jak malá bydlí. Jde tam a na místě se zhrozí.
Později se také dává dohromady s tajemníkem, což místní drbna Outratová roznese po celé vsi. Proto sem přijíždí inspektor.
Po jeho odjezdu dají děti najevo jak mají učitelku rády a ona jim slibuje divadlo. Děti vybírají peníze za vstupenky a při tom jim Plichta ukradne dvacet korun. Ty pak v hospodě vesele utrácí.
Divadlo začíná a má obrovský úspěch. Jenže jsou zde objeveni paní učitelka s tajemníkem a je z toho zase pozdvižení.
Nu, oni již jsou zasnoubeni, ale přesto sem přijíždí znova inspektor.
Petr je již řádně naštván a rezignuje. Může si to dovolit, protože již dokončil studia práv a jest již doktorem. Také již žádá o místo v Praze a je skoro přijat. Jen pan president trvá na tom, aby si vzal jeho dceru. Nu, Petr má před sebou velké dilema. Kariéra nebo láska? A to ještě netuší, jaké překvapení jej čeká…
A Líza? Ta je z vesnice odvezena do jedné klášterní školy, kde jí nějaký mecenáš zaplatil celé studium.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lízin let do nebe
Populární subreta Zdenka Sulanová v roli opuštěného sirotka, jenž si díky píli a talentu vydobude právo na lepší život.

Román Růženy Utěšilové, plodné autorky dojemných příběhů o štěstí, jehož je možno se domoci pílí, počestností a láskou k bližním, posloužil jako předloha zručnému scenáristovi Václavu Wassermanovi a dobrému řemeslníkovi režisérovi Václavu Binovcovi k natočení sentimentálního příběhu o obecním sirotkovi Líze Irovské. Ta napřed strádá mezi hrubými venkovany v Ptačicích, záhy si však svým krásným zpěvem získává srdce dobrých lidí, kteří ji vyvedou z bídy a nasměrují na cestu ke štěstí. Snímek těžil z popularity tehdy šestnáctileté Zdenky Sulanové, jejíž něžný sopránek byl velmi oblíbeným nástrojem pro skladatele dojemných šlágrů. Zajímavostí je, že partnery Sulanové v „dětských“ rolích zde byli sedmnáctiletý Rudolf Hrušínský a patnáctiletý Josef Kemr.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lízin let do nebe
Tento film byl natočený podle časopiseckého románu Růženy Utěšilové. Podržel si ve svém ději příznačné vlastnosti románů z ženských časopisů a autorům bylo jasné, že nemine se úspěchem u stějně naladěné části obecenstva: je dojímavý, slzy a smích jsou stejnoměrně rozděleny, je tu láska pronásledovaná zlobou a závistí obecních šosáků i přísnosti nadřízeného úřadu, je tu její zkouška a konečné vítězství, přičemž ovšem nepřátelé věrné lásky a světská pýcha, odstrkující obecní dítě, jsou vydáni zaslouženému posměchu. Tím obecním dítkem je sirotek Liza Irovská, které napřed kdekdo ubližuje, ale pak najde ochránce v starostovu chlapci, v hezké učitelce a jejím milenci, obecním tajemníku, a odjíždí s nimi v přepychovém autu do dívčího nebe, jak si je dozajista představovaly čtenářky románů Růženy Utěšilové.

Je opravdu záslužným kusem poctivé práce Binovcovy režie a všech účastněných herců, že z této limonády udělali film pěkný a líbivý na pohled, zajímavý rozvržením scén a živým postupem děje a místy humorným výběrem typů jak mezi školní mládeží, tak v maloměstské honoraci. V popředí zájmu z herců je mladičká Zdenka Sulanová v titulní úloze, se zřejmým talentem hrající svého sirotka, který má na krajíčku hned lítostivý pláč, a to docela často, a hned šťastný úsměv. Vítězí pak svými písněmi, které svědčí o hlase pěkné budoucnosti. (Bylo to patrné zejména z jejího tehdejšího osobního veřejného vystoupení, kde bouřlivý potlesk obecenstva nebyl jen projevem zdvořilosti, ale opravdových sympatií a uznání).

Zita Kabátová a Rolf Wanka měli ve filmu za úkol, aby byli příjemní a sympatičtí, a to - místy s dávkou strojenosti - i byli. Řada známých jmen se skrývá za různými typy a několik chlapců si zahrálo docela přirozeně. A my z odstupem let víme, kam až to v herectví dotáhli. Některé školské scény (zkoušení, návštěva školního inspektora) bily však do očí svou nepravděpodobností. Docela by neškodilo, aby si tenkrát režiséři pro školní scény vzali za poradce školského praktika. Film "Lízin let do nebe" je vždy vítaným a oblíbeným pamětnickým filmem, což nezvratně dokazuje četnost jeho uváděním v televizi. A to je dobře.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Lízin let do nebe
Osiřelá Eliška Irovská je poslána do Ptačic, odkud pocházeli její rodiče. Jako sirotek je ubytována v místním chudobinci a musí chodit žebrotou. Její poručník Petr Tumlíř však dohlíží na to, aby mohla chodit do školy. Třídní učitelkou je sympatická Karla Sýkorová, která byla za trest přeřazena do Ptačic z Prahy. Karla se zamiluje do Petra Tumlíře a jejich svatbou neposvěcený vztah je trnem v oku místním obyvatelům. Petr se rozhodne oženit se s Karlou ihned po ukončení studia práv. Karla nastuduje s dětmi divadelní představení hry Popelka a Líza Irovská si v hlavní roli získá srdce všech diváků z Ptačic. Petr končí studia a Karla mu obstará místo v Praze, ve firmě svého otce. Vyjde najevo, že Karla pochází z velmi bohaté rodiny. V té době se rozhoduje o výběru nejlepší žákyně školy, která má dostat stipendium do dívčího penzionátu. K nelibosti většiny radních je nakonec vybrána Líza. A tak Petr s Karlou i Líza odjíždějí z Ptačic vstříc lepší budoucnosti.

Český hraný film II, 1930-1945; NFA 1998


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Lízino štěstí (1939)

 Lízino štěstí (1939)
Lízino štěstí n
 
Žánr: romantický
Země: Československo
Režie: Václav Binovec

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani