Liselotte von der Pfalz (1966)

Liselotte von der Pfalz
80 %
 
 
    Žánr: historický / komedie
    Země: NSR
    Délka: 99 min., 2837 metrů
„Epizoda ze života falcké princezny v době, kdy se stala orléanskou vévodkyní“
Falcká princezna Alžběta Charlotta, zvaná Liselotte, prožívá bezstarostné mládí na německém venkově a v neformálním prostředí dvora svého otce, falckého kurfiřta Karla Ludvíka. To se ale změní, když se stane předmětem dynastických zájmů a v devatenácti letech je provdána za vévodu Filipa Orléanského. Po příjezdu do Francie se setkává s arogancí a intrikami královského dvora a především s nezájmem svého manžela. Ve spletitých poměrech vztahů mezi dvořany se ale Liselotte rychle zorientuje a svůj půvab začne využívat jako mocnou zbraň. Podporu a spojenectví jí nakonec nečekaně nabízí její švagr, samotný král Ludvík XIV.

Film LISELOTTE VON DER PFALZ je dílem komerčně úspěšného německého režiséra Kurta Hoffmanna, který například natočil slavou sérii komedií ze Spessartu. LISELOTTE VON DER PFALZ nemá ambice být historicky věrným životopisem, jde spíše o komediálně laděnou epizodu z doby počátků jejího pobytu ve Francii. Kurt Hoffmann již předtím točil v Praze a dvakrát s Janou Brejchovou a také tentokrát se ve filmu objevuje řada známých českých herců, kromě toho byla využita řada exteriérů v Čechách.  Autor: argenson

režie:
Kurt Hoffmann
 
 
hraje:
Heidelinde Weis (Liselotte von der Pfalz), Harald Leipnitz (vévoda Filip Orléanský), Karin Hübner (falcká princezna), Hans Caninenberg (král Ludvík XIV.), Robert Dietl (rytíř de Lorraine), Gunnar Möller (vévoda z Kurlandu), Erwin Linder (falcký kurfiřt Karel Ludvík), Joachim Teege (abbé), Karla Chadimová (Paulette), Daniela Smutná (paní de Montespan), Bohumil Šmída (ministr Louvois), Friedrich von Thun (Rudo), Else Quecke (paní von Bienenfeld), Miloš Nedbal, Jan Přeučil, Jan Pohan, Herbert Fux (Lorrainův sluha), Andreas Blum (Beauvais), Gisela Fackeldey, Bruno W. Pantel (kuchař)
 
 
scénář:
Eberhard Keindorff, Johanna Sibelius
 
 
kamera:
Richard Angst
 
 
hudba:
Franz Grothe
 
 
výprava-architekt:
Bohuslav Kulič, Otto Pischinger
 
 
kostýmy:
Elisabeth Urbancic, Nikola Hoeltz (asistent)
 
 
střih:
Claus von Boro
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka, Erwin Schänzle
 
 
vedoucí produkce:
Siegfried Wagner
 
 
masky:
Susi Krause, Raimund Stangl
 
 
asistent režie:
Claus von Boro
 
 
asistent kamery:
Wolfgang Hofmann
 
 
fotograf:
Arthur Grimm
 
 
producent:
Heinz Angermeyer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.