Levé křídlo (1983)

Levé křídlo
65.3 %
 
 
    Žánr: dětský / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.5.1984        
    Délka: 81 min.
POZOR, SPOILER

Kluci mají tělocvik a hrají tedy fotbal. Je válka, proto je zde i velitel vojáků, nacista major Duschke. Ten navrhuje učiteli kluků fotbalový zápas mezi nimi a jeho vojáky.

Někde v lese prchá kluk v pruhované blůze. Tu pak ukryje a pokračuj v běhu. Doběhne až ke klukům na hřišti. Těm již tělocvik skončil, ale oni si tady čutají jen tak. Hladový uprchlík ukradne zásoby jídla brankáři, začež je pak kluky řádně ztrestán.

Jedním z vlaků přijíždí Vendula a zastihne nacistu, který nadává. Důvod se Vendula dozví od matky, která je zde výpravčí. Z transportu utekli tři zajatci. Tato zpráva se donese až ke klukovi Mílovi, který ihned pochopí, kdo byl onen zloděj na hřišti. Najde jej a začne mu pomáhat. Ukryje ho, tedy Paula, u sebe doma a snaží se jej zachránit. Do svého tajemství zasvětí pár kluků a všichni se chtějí angažovat. Protože uprchlík mluví jen Francouzsky, žádá Vendulu, aby přinesla do školy slovník. Ta pak také utečenci zaváže ruku tam, kde má vytetované číslo. Později to mezi nimi řádně zajiskří.

Paul se musí ze svého úkrytu stěhovat, a tak se ukrývá na kuželně, kde dokonce Němcům staví kuželky. Nato je opět nutno jej přesunout. V nové skrýši jej začne bolet zub, proto končí u zubaře, kterému však nerozumí.

Jeden z kluků, Gusta, jde pozdě večer po městě a je zatčen. Končí u výslechu. Zde na něj major Duschke dělá nátlak, aby něco řekl, ale Gusta neřekne vůbec nic. Duschke mu dává na to, aby Paula našel a zradil dva dny.

Naštěstí už o Paulovi vědí dospělí a začne záchranná akce, konečně lépe organizovaná. Když už může Paul z městečka vyklouznout, je hřiště obsazeno nacisty. Nevadí, učitel přijímá výzvu k zápasu. Začíná se hrát a určitě nepůjde jen o počet gólů...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Hanibal
 
 
hraje:
Filip Renč (Paul), Lucie Zedníčková (Vendula), Pavel Kříž (Gusta), Zbyněk Honzík (Míla), Dan Šedivák (Benold), Jan Vokurka (Randáček), Martin Šotola (Vítek), Dana Vávrová (Zdena), Viktor Vrabec (Mančál), Josef Langmiler (německý major Duschke), Milena Dvorská (výpravčí Štěpánková, Vendulina teta), Jiří Zahajský (Jirsák), Vilém Besser (posunovač Žahourek), Petr Kostka (Šulc), Karel Augusta (Červínek), Eva Řepíková (Malá), Václav Kaňkovský (Schránil), Jan Cmíral (Zástěra), Zdeněk Srstka (štamgast), Karel Hovorka (ochmelka), Štěpán Kment (fotbalista), Petr Bosák (Rudla), Milan Klacek (důstojník SS), Zdeněk Blažek (starosta), Vladimír Pospíšil (voják), Eduard Pavlíček (Havelka)
 
 
námět:
Hermína Franková (povídka Vendula)
 
 
scénář:
Milan Pavlík
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Jiří Malásek, Jiří Bažant
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Krška
 
 
kostýmy:
Marie Kaplerová
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Jiří Moudrý
 
 
vedoucí produkce:
Petr Čapek
 
 
II. kamera:
Václav Helliman
 
 
dramaturgie:
Kristián Suda
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Evelyna Vrbová, Hana Jarošová
 
 
asistent režie:
Robert Vacík
 
 
asistent kamery:
Jiří Maxa
 
 
pomocná režie:
Milan Klacek
 
 
odborný poradce:
Zbyšek Svoboda, Květa Videnová, Robert Segmüller
 
 
fotograf:
Zdeněk Vávra
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.