Lenin v roce 1918 (1939)

Lenin v roce 1918 (Ленин в 1918 году)
20 %
 
 

Ленин в 1918 году

Další název: Lenin v 1918 godu, Nezapomenutelný rok 1918

    Žánr: historický
    Země: SSSR
    Délka: 106 min.
Po filmu Lenin v říjnu natočil M. I. Romm další leninský film. Opět hlavní roli vytvořil Boris Ščukin. Tentokrát se nejedná o kroniku revolučních událostí, ale o pevně komponované dramatické dílo, jehož základní konflikt je vystaven na srážkách charakterů, na boji idejí. Ústředním myšlenkovým motivem filmu je spor mezi Leninem a Gorkým, spor o to, zda revoluce není zbytečně tvrdá. Tento spor se ovšem neřeší diskusí, ale celým historickým i obrazovým obsahem díla. Lenin hájil tvrdost jako nevyhnutelnost při dosahování všech cílů revoluce, což potvrdily historické události, později uznal i Gorkij.

Film zachycuje dramatické okamžiky revoluce v prvním roce existence sovětského státu, kdy nepřátelé sáhli k individuálnímu teroru a po vraždě Urického a Volodarského se pokusili zabít i Lenina.

Postavu Lenina vytvořil Boris Śčukun, jeho zpodobnění Leniny bylo snad vůbec poprvé, kdy se v hraném zvukovém filmu objevil vůdce revoluce.


Zdroj: Týdeník ČST 15/1980, str. 5  Autor: hvezdyn

režie:
Michail Romm
 
 
hraje:
Boris Ščukin (Vladimir Lenin), Nikolaj Ochlopkov (Vasilij), Nikolaj Čerkasov (Maxim Gorkij), Michail Gelovani (Stalin), Leonid Ljubaševskij (Sverdlov), Vladimir Solovjov (Sincov), Nikolaj Svobodin (Rutkovskij), Alexandr Šatov (Konstantinov), Vasilij Vanin (Matvejev), Vasilij Markov (Dzeržinskij), Nikolaj Bogoljubov (Vorošilov), Nikolaj Plotnikov (kulak z Tamborska), Dmitrij Orlov (Korobov), Josif Tolčanov (lékař), Sergej Antimonov (Poljakov), Natália Efron (Fanni Kaplanová), Viktor Treťjakov (konspirátor Novikov), Viktor Kulakov, Alexandr Chochlov (lékař)
 
 
scénář:
Alexej Kapler, Taisja Zlatogorova
 
 
hudba:
Nikolaj Krjukov
 
 
kostýmy:
Konstantin Jelisejev
 
 
střih:
Boris Volček, Jevgenija Abdirkina
 
 
zvuk:
Boris Volskij
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.