Duben
ohodnotit

Ledová archa

Seolgookyeolcha

Další název:
Transperceneige; Snow Piercer; 설국열차; Snowpiercer; Ľadová archa (SK)
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
126 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Ledová archa



POZOR SPOILER

Když začalo na planetě Zemi oteplování, zkusili lidé rozprašovat ve vzduchu látku CV 7. Jenže pak celý svět zmrzl a vyhynulo vše živé. Jediná skupinka ještě žije ve vlaku, kterému říkají Archa. Ten se již 17 let prohání ledovou pustinou.

V něm opět probíhá počítání lidí, a pak se shání houslista. Hlásí se muž s manželkou, je však vybrán jen on.

Mezi pasažéry je i Curtis, ten pomaličku připravuje vzpouru. Nejprve však dostane na lístečku jméno bezpečnostního experta, který je momentálně v lochu. Toho musí z vězení dostat, protože další osud závisí na něm. Jedině on je může dovést až na předek vlaku za člověkem zvaným Wilford. Ten tomu zde velí a je velmi pečlivě hlídán.

Curtis tu má kamaráda Edgara a spolu jsou svědky trestu pro provinilého muže. Tomu je dána ruka z vlaku ven, a to až po rameno, kde mu za sedm minut umrzne. Nakonec přece jen Curtis vzpouru spouští a dostanou se až k Namgoongovi Minsuovi. Toho zachrání, a on si ještě bere s sebou děvče jménem Yona. Nejprve proniknou dál o jeden vagon, kde jsou i okna a je vidět zamrzlá krajina. Následně se dostanou až k výrobníku “stravy”, tedy vlastně energetických kostek. V dalším vagonu je očekává velmi nepříjemné překvapení, totiž armáda vycvičených zabijáků, dochází k boji na sekery. I tímto se jim povede projít a zajmout ženu Milsnovou, která je vlastně Wilfordovým poslem. Snaží se z ní dostat, kde jsou unesené děti, ale ona tvrdí, že to neví. V každém případě se již s ní dostanou ze špinavých částí zadního vlaku do částí předních, čistých a se spoustou jídla.

V oddělení pro děti je to také hezké, hlavně když se rozdávají novoroční vajíčka. Jenže jsou mezi nimi ukryty zbraně, které začnou ihned po vytažení “hovořit”.

Nakonec již přežívá jen několik lidí, co došli až ke dveřím vedoucím k panu Wilfordovi. Je to právě Crane, který se k němu dostane jako první člověk ze zadní části vlaku. Později sem přijde i Yona, ale tím boj zdaleka nekončí.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ledová archa



Post-apokalyptická budoucnost roku 2031. Po neúspěšném pokusu o zvrácení globálního oteplování nastala nová doba ledová, z planety Země se stala sněhová koule a hrstka přeživších lidí žije v přeplněném vlaku jménem Snowpiercer poháněném speciálním motorem, který cestuje po celém světě. Za těchto ztížených podmínkách je založena nová sociální třídní struktura. Ti nejchudší jsou nuceni žít v zadní části vlaku, a čím více se směřuje do přední části, tím lepší nacházíme podmínky pro život. Kdosi až na konci vlaku však s tímto postavením není plně spokojený, a tak vypukne vzpoura.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Ledová archa



Po nevydařeném experimentu se změnou klimatických podmínek se Země ocitla pod sněhem a ledem. Život na planetě úplně zmizel, jen pár tisíc šťastlivců, preživších díky vlaku Snowpiercer, který nikde nezastavuje, brázdí svět už sedmnáct let. Vytvářejí si v něm vlastní ekonomický a třídní systém. Skupina nižší sociální vrstvy, která žije v zanedbané zadní části vlaku, se rozhodne probojovat dopředu. Vědí jen, že tam sídlí tajemný stvořitel expresu Wilford (Ed Harris), jehož hlídá po zuby ozbrojená malá armáda a že i oni si chtějí užít blahobytu v prvních vagónech. Schyluje se k revoluci.

První anglicky mluvení film natočil korejský mistr artových žánrovek Joon-ho Bong podle francouzského komiksu z roku 1982. Na filmu se velkou měrou podílel český výtvarník a scénograf s mezinárodním renomé Ondřej Nekvasil. Rozličné, leč stoprocentně přesvědčivé a podmanivé herecké obsazení z různých částí vlaku tvoří Chris Evans (Captain America), John Hurt (Sloní muž), Octavia Spencerová (Fruitvale), Song Kang-ho (Mutant), Tilda Swintonová (Orlando) či Ed Harris (Wilford).

Zdroj: JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Ledová archa



Snowpiercer měl být jednou z největších mezinárodních událostí na poli kinematografie uplynulého roku. Jenže kvůli americkým distributorům s výsadním právem ovlivňovat uvedení i v jiných zemích měl poslední autorský počin filmového génia Bonga Joon-hoa podstatně trnitější cestu k zámořským divákům. Což ale nemění nic na tom, že Snowpiercer představuje vynikající příspěvek do režisérova portfolia blockbusterů pro náročné diváky. Příběh o postapokalyptické budoucnosti, kde zbytky lidstva přežívají na palubě vlaku ženoucího se nekonečně ve smyčce po Zemi uchvácené dobou ledovou, vychází z francouzského komiksu, jenž ale Bong přetavil v osobitou metaforu lidské společnosti a jednotlivce lapeného v soukolí, kde se vzájemně třou morální ideály a pragmtismus zachování statu quo. Natáčení probíhalo v pražských ateliérech Barrandov s mezinárodním hvězdným ansámblem.
Filmasia 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697847
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10