Láska s otazníkem (1978)

Láska s otazníkem (L´Amour en question)
70 %
 
 

L´Amour en question

Další název: Láska s otazníkom

    Žánr: thriller
    Země: Francie
    Délka: 100 min.
Film sleduje vyšetřování vraždy muže, z níž je podezřelá manželka zavražděného Katrin, tak i její milenec, Angličan Tom Hastings. Jsou dvě rozdílné koncepce práva: anglická justice Toma osvobodí pro nedostatek důkazů, a i když se Tom později k vraždě přizná, nemůže už být tento verdikt změněn. Na jeho přiznání však nebere francouzský soud zřetel a odsoudí Katrin k pěti letům káznice, ačkoliv se provinila jen tím, že se snažila svého milence krýt.
André Cayatté tak chtěl na extrémním příkladu dvou justičních omylů v jednom případě upozornit na rozdílné pojetí práva, na jeho slabiny a mezery. Cayatté tímto snímkem rozvíjí linii, kterou zahájil v roce 195O filmem Spravedlnosti je učiněno za dost, dále Meč a váhy (1963), Není kouře bez ohně (1973) a Verdikt (1974). Soustřeďuje se především na problémy francouzské justice. Ve středu příběhu stojí bezbranný, neprávem obviněný člověk, na druhé straně otázka svědomí poctivých i ovlivnitelných soudců a vyšetřovatelů.
zprac./curil  Autor: curil

režie:
André Cayatte
 
 
hraje:
Annie Girardot (Suzanne Corbier), Bibi Andersson (Catherine Dumais), Michel Galabru (prokurátor), Michel Auclair (Philippe Dumais), Georges Géret (komisař Lachot), Dominique Paturel (advokát Rhune), John Steiner (Tom Hastings), Sylvie Favre (madame Ventoux), David Langton (Sir Geoffrey), Jacques Morel (prezident), Ronald Adam (anglický soudce), Vernon Dobtcheff (Peter, anglický consul v Nice), Florence Giorgetti (Gisèle Polmi), Michael Gough (Sir Baldwin), Colin Mann (Ramsay), Alain Mottet (generální prokurátor), Albert Augier (majitel garáže), Angelo Bardi (holič Angelo), Hélène Vallier (Dumaisova exmanželka), Marthe Villalonga (hospodyně u Toma Hastingse), Henri-Jacques Huet (notář Demeux), François Cadet (policista), Jean-Pierre Lorrain (komisař), Henry Djanik
 
 
scénář:
André Cayatte, Jean Laborde (dialogy)
 
 
kamera:
Jean Badal
 
 
hudba:
Olivier Dassault
 
 
střih:
Paul Cayatte
 
 
zvuk:
Guy Villette
 
 
produkce:
Jean Kerchner
 
 
masky:
Catherine Demesmeaker
 
 
výprava:
Robert Clavel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.