Jeden svět
ohodnotit

Obsah filmu Lakomec

 
Starý skrblík Harpagon žije velmi střídmým životem, přestože se mu podařilo nahromadit značné bohatství. Aby ho nikdo neokradl, většinu svých zlatých mincí uschová do pevné truhly, kterou v noci zakope na zahradě. Jenže po čase začne mít Harpagon pocit, že by mohl být ještě bohatší. Rozhodne se proto, že svou dceru provdá za majetného nápadníka, který navíc nevyžaduje od nevěsty žádné věno. Sám se chce ve stejný den, aby co nejvíce ušetřil, oženit s bohatou dědičkou. Avšak jeho dokonalý plán má několik háčků. Dcera je až po uši zamilovaná do úplně jiného mladíka a dědička, kterou si chce vzít, se zamiluje do jeho vlastního syna...

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jean GiraultJean Girault  
Louis de FunèsLouis de Funès  
hraje:
Louis de FunèsLouis de Funès.....Harpagon [65]   
Hervé BellonHervé Bellon.....Valére [36]   
Guy GrossoGuy Grosso.....Brindavoine [46]   
Michel ModoMichel Modo.....la merluche [42]   
Henri GénèsHenri Génès.....komisař [60]   
Max MontavonMax Montavon.....mistr Simon [53]   
Micheline BourdayMicheline Bourday.....paní Claude [58]   
Madeleine BarbuléeMadeleine Barbulée.....matka Marianne [69]   
Claude GensacClaude Gensac.....Frosine [53]   
Michel GalabruMichel Galabru.....mistr Jacques [57]   
Bernard MenezBernard Menez  
Pierre AussedatPierre Aussedat  
Frank DavidFrank David.....Cléante   
Georges AudoubertGeorges Audoubert.....Anselme [58]   
Anne CaudryAnne Caudry.....Marianne [22]   
Gaëlle LegrandGaëlle Legrand  
scénář:
Jean GiraultJean Girault  
Louis de FunèsLouis de Funès  
námět:
 Molière Molière.....divadelní hra "Lakomec" (1668)   
hudba:
Jean BizetJean Bizet  
kamera:
Edmond RichardEdmond Richard  
střih:
Michel LewinMichel Lewin  
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
francouzská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Lakomec >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.4.2022
Bylo to dobré a Louis de Funes je pro tuhle roli   doslova jako stvořený. Přesto si však myslím,   že je velká škoda, že se do téhle skvělé   klasiky nepustil tak o 10-15 let dřív, dokud byl   v plné síle. To by tenhle film dozajista vyzněl   minimálné o jednu až dvě hvězdičky   pozitivněji. Tady je chvílemi již citelně   znát, že to "jede na rezervu".
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2020
Pan Funés je dokonalý. To s naším dabingem to   bylo špatné. Nemyslím hlas, ale ty chyby ve   výslovnosti, děs. Nebylo jich naštěstí moc.   Na hlas je třeba si zvyknout, zpočátku se i   zdálo, že nemá pořádnou intonaci. Režie   celého filmu také nic moc. Mně totiž vadilo to   kecání na kameru. To nesnáším. Ale zase na   druhou stranu, obléci pana Funese do pavích per   a dát mu k tomu ty brýle, to byl nápad k   nezaplacení. Nu, po začátku filmu sem postupně   přichází stará herecká elita Francie, jako   Michel Galabru nebo Funesova filmová manželka   Claude Gensac. V mini rolích je pak zde   četnický kolega Tricard, tedy Guy Grosso, a   další četník Merlicot Michel Modo. Ale ani ti   nejsou sami, jsou zde prostě samé známé   obličeje.
Snímek nakonec hodnotím hodně   pozitivně, takže dávám sedmdesát procent.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.3.2018

Hra ´Lakomec´ je klasická komedie o pěti   dějstvích od francouzského spisovatele a   dramatika Moliéra a pojednává o   šedesátiletém Harpagonovi coby vdovci,   lichváři a necitelném lakomci, který je pro   peníze schopen obětovat naprosto vše. Rodinu,   děti i lásku. Hra je to tak výjimečná, že se   na divadelních prknech hraje takřka neustále.   Louis de Funès měl dlouho sen si Harpagona   zahrát a  roce 1980 se mu to splnilo. Vznikl   snímek, kde se setkal s hereckými kolegy a   kolegyní, se kterými velice často spolupracoval   a kde hlavní roli pojal zcela po svém. Dokonce   se podílel i na režii. Takže Funèsův typický   cholerický charakter se nevyhnul ani této role.   Avšak ničemu to nevadí. Ba naopak. Hra byla   zajímavě oživena a tak i zde je důvodů se   zasmát více než dost. Atmosféra příběhu je   zachována dle hry samotné. Přednes ostatních   herců skutečně jakoby vypadl z divadelních   prken. Moliére touto hrou zesměšňuje   maloměšťáctví a i přes Funèsovo komické   pojetí toho bylo zachováno. Snímek tedy pobaví   a divácky vkusně přiblíží hru jako takovou.
shadowdark
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.2.2016
Francouzská lehce nadprůměrná telenovela s   vynikajícím Louis de Funésem v hlavní roli   nepříjemného a lakomého Harpagona a   příšerným českým dabingem stejně   nepříjemného Jiřího Krampola (ale nic proti   němu nemám, vážně).
superfilmar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2012
Ano, je sice pravda, že poslední filmy Funesovy   kariéry nejsou nejlepší, ale mě se líbí   všechny bez rozdílu na Funésův věk tak   srovnatelně stejně.
Je také pravda, že ty   poslední filmy hrály na trochu vážnější   notu, to mě však vadilo ze všeho nejméně.  
Tento film má v podstatě jen jednu, podstatnou   vadu - dabing Jiřího Krampola. I když není   jeho dabing úplně nejhorší, Fufu je prostě   Fufu.
je tam také trochu hluchých a slabších   míst, jinak nemám moc výhrad, mě se to   líbilo. Zároveň si Funes splnil životní sen -   zahrál si v Moliérovi. Je to vážná hra, ale   Harpagon je vlastně postavou komickou a Funes mi   do té postavzÿ zapadá naprosto skvěle. 85%.
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Když pominu dabing a svůj ne zrovna kladný   vztah k Funésovi, sáhodlouhé monology a jeho   tolikrát opakované škleby mi už nic   neříkají. Zatraktivnit a víc upravit pro   filmovou podobu by nezaškodilo.
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.4.2011
francouzská filmová adaptace molierova lakomce v   prvé řadě dokládá autorovu neustále   aktuální genialitu a nadčasovost, ale v řadě   druhé dokazuje, že to co může fungovat na   divadelních prknech v případě dlouhých   mnohaminutových dialogů či monologů, tak   totéž nemusí stejně platit i pro přepis na   celuloidový pás. jemné nenásilně vedené   škrty by adaptaci lakomce pro stříbrné plátno   jen prospěly, protože pak by se nestalo, že   rytmus děje kolísá, čímž citelně trpí jeho   výsledná dynamika. jinak francouzskému   filmovému lakomci nelze upřít strhující   funesův výkon v titulní úloze, v níž se   doslova vyřádil, vyzdvihnout si zaslouží i   mnohé dosud nepoužité gagy, jako například s   hledáním ztracených peněz v šuflícíh u   komod s oblečením a v neposlední řadě i   nenucený režijní záměr prolínání   divadelního prostředí s filmovým a se   skutečnými reáliemi. giraultovo nadprůměrné   nastudování lakomce si pro klady původního   textu i ve spojitosti s hereckými výkony   zaslouží jistě stanout v té nejvyšší   kategorii dějin světové kinematografie, avšak   pro v úvodu vytknuté vady nakonec zůstane v té   jeho dolní polovině.
satyr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.5.2010
Lakomce jsem viděl ve Vinohradském divadle i v   Národním,ale Louis de Funies dal této postavě   úplně jiný charakter.V jeho podání je   Harpagon více komediální a celý film se nese v   tomto duchu.Moc se mi líbil.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.10.2009
Louis de Funés v klasické divadelní hře?   Přiznám se,že jsem si to vůbec nedokázala   představit - než jsem shlédla právě toto   zpracování Moliérova LAKOMCE. Co dodat???   Senzační,jedinečné,plné humoru...DOPORUČUJI!
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.10.2009
skvělí koncert tohoto mimořádného herce  
podpořeno i skvělým dabingem v   České lokaci parádní děj plní gagu stojí   zato
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28304minih28304Přepadení (1999) [TV film] 
Přepadení n
minih58165minih58165Vejdi do prázdna (2009) 
Soudain le vide n
minih32652minih32652Collateral (2004) 
Collateral n
minih11320minih11320Leopardí žena (1938) 
Bringing Up Baby n
minih128220minih128220Děs po setmění (2014) 
The Town That Dreaded Sundown n
minih35957minih35957Svědkyně (1991) [TV inscenace] 
Svědkyně n
minih111944minih111944Divergence (2014) [2k digital] 
Divergent n
minih7966minih7966Grand restaurant pana Septima (1966) 
Le Grand restaurant n
minih46149minih46149Ten prokletý obrněný vlak (1977) 
Quel maledetto treno blindato n
minih18386minih18386Salamandr (1981) 
The Salamander n


Hodnocení:n12345678910
Lakomec (1980)Lakomec (1980)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190275
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10