Krvavá volba (2000)

Krvavá volba (Rules of Engagement)
72.5 %
 
 

Rules of Engagement

Další název: Krvavá voľba (SK)

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké / Kanada / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 30.11.2000        
    Délka: 128 min.
„Hrdina nesmí zůstat sám.“
Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud.
Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná.

Tommy Lee Jones (např. Dvojí obvinění, Muži v černém)a Samuel L. Jackson( např. Star Wars - Epizoda I)jsou hlavními aktéry dramatického příběhu o ozbrojeném konfliktu v Jemenu a následné soudní dohře, kterou podle příběhu Jamese Webba natočil režisér William Friedkin. V dramatu o tom, jak je obtížné zachovat diplomatický postup, když jde opravdu o život i o soudních praktikách a síle přátelství dále hrají Ben Kingsley( nezapomenutelný Gándhí), Blair Underwood a Guy Pearce.

režie:
William Friedkin
 
 
hraje:
Tommy Lee Jones (plukovník Hays Hodges), Samuel L. Jackson (plukovník Terry Childers), Guy Pearce (major Mark Biggs), Bruce Greenwood (národní poradce pro bezpečnost William Sokal), Blair Underwood (kapitán Lee), Philip Baker Hall (generál H. Lawrence Hodges), Anne Archer (paní Mourainová), Ben Kingsley (velvyslanec Mourain), Mark Feuerstein (kapitán Tom Chandler), Dale Dye (generál Perry), Nicky Katt (Hays Hodges III.), Richard McGonagle (soudce), Amidou (doktor Ahmar), Baoan Coleman (plukovník Cao), Gordon Clapp (Harris), Ahmed Abounouom (Jimi), David Graf (ARG velitel John), Kevin Cooney (generál Laury), Thom Barry (náčelník vrchního velení námořnictva generál West), John Speredakos (právník), Bonnie Johnson (Mary Hodgesová), Chris Ufland (ambasador Aide), Steven M. Gagnon (porotce), Richard Whiten (porotce), Jihane Kortobio (holčička), Helen Manning (Sarah Hodgesová), Bev Willis (ostraha), Brian F. Maynard (kádr generála Perryho), Terry Bozeman (porotce), Mary Wickliffe (porotkyně), LauraLee O'Shell (reportérka), Nate Panning
 
 
námět:
James Webb
 
 
scénář:
Stephen Gaghan
 
 
kamera:
Nicola Pecorini, William A. Fraker
 
 
hudba:
Mark Isham (a skladba On the Treshold of Liberty)
 
 
výprava-architekt:
Robert Laing
 
 
kostýmy:
Gloria Gresham
 
 
střih:
Augie Hess
 
 
zvuk:
Steve Boeddeker (design), Gary Rydstrom (poradce), Russell Williams II
 
 
produkce:
Richard D. Zanuck, Scott Rudin
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
zvláštní efekty:
Paul Lombardi (supervize)
 
 
koproducent:
Arne Schmidt
 
 
koordinátor kaskadérů:
Buddy Joe Hooker
 
 
vizuální efekty:
Digital Domain, Cinema Research Corporation (dodatečné), Erik Nash (Digital Domain)
 
 
odborný poradce:
Dale Dye (vojenský technický)
 
 
nahrál:
Mark Isham (sólo na trubku)
 
 
počítačová animace:
Digital Domain
 
 
výkonný producent:
Adam Schroeder, James Webb
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.