Duben
ohodnotit

Krotitel Morant

"Breaker" Morant

Další název:
Poručík Morant
Země:
Rok:
1980
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2000
Popis / Obsah / Info k filmu Krotitel Morant
Búrská válka (1899-1902) patří k méně slavným kapitolám dějin Velké Británie. Země britského impéria bojovaly proti jihoafrickým búrským republikám Transvaal a Oranžský svobodný stát, jejichž obyvatelstvu (převážně holandského původu) šlo o dosažení nezávislosti na Anglii. V roce 1900 dobyli Britové Pretorii, odpor Búrů však nezeslábl. "Řádná" válka se změnila v guerillovou, partyzánskou. A tehdy sáhlo britské nejvyšší velení k mezním opatřením: jednotce britských karabiníků, složené převážně z Australanů, bylo nařízeno bojovat proti Búrům všemi dostupnými prostředky a nebrat zajatce.
Film režiséra Beresforda vychází ze skutečné historické události, která se odehrála v listopadu roku 1901 a jejímiž smutnými hrdiny se stali tři australští příslušníci britské armády. Nejvýraznější postavou je však jejich obhájce.

Autor/Zdroj: /Popis
reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Krotitel Morant
Příběh natočený podle divadelní hry Kennetha Rosse zachycuje soudní proces se třemi australskými důstojníky, kteří byli obviněni z excesů při zacházení se zajatci a civilním obyvatelstvem v Búrské válce. Rozsáhlé retrospektivy zobrazují soudním dvorem projednávané události z pohledu jednotlivých postav.
*****
Čas je neúprosný a přesná podoba dávných událostí dnes zajímá většinou pouze historiky. Tak je tomu i s búrskou válkou, ve které se na přelomu 19. a 20. století v jižní Africe střetla britská koloniální armáda s holandskými usedlíky. Pro Australany a Brity je však toto téma dodnes natolik zajímavé, že Beresfordův Krotitel Morant, natočený podle divadelní hry Kennetha Rosse, je dodnes považován za jednu z nejkvalitnějších analýz válečné morálky v anglofonní kinematografii.
Co se dobových událostí týče: V jižní Africe v posledních letech 19. století roste napětí mezi Brity a Holanďany (Búry). Britové do krizové oblasti vysílají Australský sbor (Austrálie je v této době stále ještě britskou kolonií). Střety armád postupně přerůstají do guerillových útoků a srážek, při nichž pravidelné akce britské armády ztrácejí účinek. Na obou stranách začne docházet k neoficiálním excesům při zacházení se zajatci, ale i s obyvatelstvem (vraždění, koncentrační tábory…). Tři australští důstojníci byli právě z těchto činů obviněni a stanuli v Transvaalu před britským válečným soudem, který má uklidnit mezinárodní kritiku poukazující na vraždu neutrálního německého kazatele…
Titulní postavou je skutečný Harry Harbord Murrant (*1864) pocházející z dobře situované rodiny ze Somersetu v Anglii. Po vyloučení z Royal Navy College odjel jako devatenáctiletý do Austrálie, kde se prosadil jako krotitel koní a vcelku úspěšný pisatel dobrodružných básnických příspěvků do místních novin – odtud jeho pseudonym Breaker Morant. V době konfliktu s Búry byl vyslán jako důstojník s australskými jednotkami do severního Transvaalu. O dalším jeho osudu pak vypovídá film Krotitel Morant.
Snímek se potýká s klasickým problémem převodu divadelního soudního dramatu do mnohem dynamičtější filmové řeči. Autoři použili osvědčených rozsáhlých retrospektiv, v nichž zobrazují soudním dvorem projednávané události z pohledu jednotlivých postav. Jsou většinou prezentovány očima Australanů, aniž bychom ale mohli nahlédnout do jejich svědomí. Sama podstata problému - otázka viny či neviny obviněných - je neustále zamlžována bojem za nezávislost tak, že verdikt o jejich skutečné vině si musíme vynést sami. Vlastní podstata války se tak dostává do pozadí, primární je nepřátelství „spojenců“. Búrové jsou prakticky statisty a domorodé obyvatelstvo pro tvůrce, kteří se soustředili na vykreslení psychologie tradiční válečné mašinérie, neexistuje vůbec (nefungují zde ale jako nepřátelští Indiáni v tuctových westernech - to bychom autorům zase křivdili).
Rozhodně zajímavé jsou herecké výkony. Jack Thompson v postavě obhájce dokázal vykreslit její vývoj a charakter, Edward Woodward v titulní roli hraje „anglicky distingovaně“, Bryan Brown jako záletný poručík Handcock je mnohem emotivnější.
Vývoj dramatu plyne od expozice až k očekávanému, byť filmově velmi výraznému konci. Přesto v něm zůstává silný všelidsky platný příběh viny, trestu, smyslu (či nesmyslu) válečných akcí a zabíjení jimi způsobeného.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /28.LFŠ


Ocenění: Cena za herecký výkon ve vedlejší roli pro J. Thompsona na MFF Cannes 1980 a na několika dalších festivalech, nominace na Zlatý glóbus v roce 1981, nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář - adaptace, deset Australských filmových cen v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, kamera, střih, zvuk, kostýmy, výprava, herec v hlavní (J. Thompson) a vedlejší roli (B. Brown)

Jižní Afrika roku 1901. zuří búrská válka (1899-1902) mezi Brity a holandskými osadníky, „proslavená„ mimo jiné i historicky prvním použitím koncentračních táborů. Tři Australané pod vlajkou Britského impéria jsou postaveni před soud za popravu Búrů a záhadnou vraždu německého misionáře. Harry „Krotitel" Morant, považovaný za kontroverzního australského národního hrdinu, a poručíci Handcock a Witton se pokoušejí obhájit ve zmanipulovaném procesu. Během přelíčení se vyřizují osobní účty, slovo jednoho důstojníka stojí proti přísaze druhého. Nechal se Morant unést bolestí nad smrtí svého přítele, zaživa zohaveného a zabitého búrskými jednotkami, nebo jednal podle rozkazu? Působivé historické drama, vystavěné na půdorysu přímočarého soudního dramatu, odsuzuje hrůzy války, které jsou páchány normálními lidmi v abnormálních situacích, a snaží se ukázat, že činy vojáků nelze posuzovat podle zákonů civilistů.

Autor/Zdroj: /Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Krotitel Morant
Australské válečné drama režiséra Bruce Beresforda Krotitel Morant (1979) vzniklo podle skutečných události, zpracovaných v divadelní hře Kennetha Rosse. Je příběhem tří australských důstojníků britské armády kteří se během anglo-búrské války (koloniální válka v Jižní Africe vletech 1899-1902) ocitli před zmanipulovaným vojenským tribunálem, aby mohlo jejich odsouzení posloužit politickým zájmům britského impéria. - Nadporučík Morant, přezdívaný Krotitel, a poručíci Handcock a Witton jsou obalováni z vraždy zajatých burských (dnešním názvem afrikánských) bojovníků a německého reverenda. Smyslem celého soudu je poslat je na smrt, vzít tak Německu záminku pro hrozící vstup do války a urychlit ukončení celého konfliktu. Na straně obžalovaných stojí jen jejich obhájce J.F. Thomas, v civilu venkovský advokát, jenž nemá s válečným soudem žádné zkušenosti. - Příběh má půdorys přímočarého soudního dramatu, v němž stojí slabší proti silnějšímu. Události, jež jsou vlastním předmětem soudního jednání, inscenuje Beresford prostřednictvím retrospektiv; mezi řádky přitom v přesné zkratce postihuje tragic-kou paradoxnost situací, k nimž dochází ve válce a v nichž se i z kultivovaného člověka stává cynické či naopak zběsile krvelačné monstrum (Morantova proměna po brutální smrti přítele, kontrast vnější uhlazenosti Britů a faktu, že za špinavou válku mohou právě oni...). Tvůrce se přitom opírá o vynikající herecké výkony (Edvard Woodward, Jack Thompson). - ,. Válka nového typu, nová válka pro nové století, " jak jí komentuje Morant, znamená mimo jiné i historicky první použití koncentračních táborů; britská strana v nich internovala civilní obyvatelstvo, jež se výrazně zapojovalo do bojů.

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10