Kronika žhavého léta (1973)

Kronika žhavého léta
66.9 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1973        
    Délka: 125 min.
POZOR, SPOILER

Honáci ženou stádo krav. Po cestě běží nějaká žena. Doběhne k domu a ukáže se, že je to Marienchen, dcera zdejšího občana, která utekla z Norimberku z lágru. Na cestě se také setkává paní Rosmusová s kapitánem RAF Viktorem Püchlerem, dědicem textilky. Pozve jej k sobě a on tam i přespí. Ráno debatuje s jejím manželem, probírají hlavně Vikyho návštěvu textilky. Paní Rosmusová dává příkazy Buzkovi, což je taková místní nula.

Rosmus chce získat pozemky na Grünu. Proto přitlačí ke zdi Klimeše, aby mu s tím pomohl.

Sekretářka OV KSČ Zdena Bagárová, oznamuje svému muži Jiřímu, že čeká dítě.

Viktor se seznamuje se sekretářkou ředitele Bagára. S ním se pak snaží domluvit ohledně vrácení textilky, ale je tvrdě odmítnut. Pan ředitel souhlasí se znárodněním. A tak si Viky alespoň domluví rande s jeho sekretářkou Alenou.

Jirka je u Tymeše, který tvrdí, že mu několikráte hlásil kritickou situaci v družstvu. A protože Bagár o ničem neví, předkládá důkazy. Jirka mu zadává další úkol a on chce pozemky k tomu, aby jej mohl splnit. Stejné pozemky jako chce i Rosmus.

V hospodě je veliká schůze, kde dochází k velkým sporům. Ale nakonec se to zvrhne v obyčejnou vesnickou pranici. Po ní má hodně podivnou havárii Buzek, je už jen nalezena jeho mrtvola. Věděl, že má být zatčen?

V hospodě už se to zase mele. Rvačka vnikla vlastně kvůli poranění na ruce jednoho z hostů, Janoucha, který je tím pádem podezřelý z najetí autem do Buzka. Místní policajt, poručík Kalenda, si pouští hubu na špacír, čímž Janoucha staršího vyprovokuje, a když jej chce zastavit, je nazván někým jiným fízlem. No a je to. Pranice ja vyšitá. Kalendovi to stejně nedá a navštíví Janoucha, ale mladšího, ještě i doma. Stále se ptá na okolnosti jeho autonehody.

Doktorovi je záhadným způsobem přidělena vilka, i když tam měly být laboratoře pro lesy.

Rosmus se opět setkává s Tymešem. Je to opět kvůli tomu pozemku. A Rosmus opět vyhrožuje. Něco totiž na Tymeše má a nepomohlo by mu ani to, že je komunista.

V lese dochází k přestřelce. Rosmus číhal na srnce, ale opilí chlapi začali práskat jen tak a někdo mířil i na něj.

Řeší se anonymní dopis a blížící se žně, na které nejsou lidi.

Ve vesnici má pět dětí záškrt a Bagár shání lékaře. Volá i k Rosmusovým, ale je paní škaredě odbyt. To naštve služebnou a dá to patřičně najevo. Je okamžitě vyhozena.

Kalenda zadržuje vůz se šmelinou.

Pár dětí již zemřelo a lidé volají po doktorově krvi. On totiž děti nenaočkoval. Jeho vila je v obležení a Bagár seznává, že by lidé byli schopni doktora Markova skutečně zabít. Proto mu jede naproti, aby jej odvezl do nemocnice. Zde mu řekne, co si o něm myslí, a posílá jej pryč s příkazem, aby si již nikdy nevracel.

Marienchen potká v lese Tymeše a ten se ji pokusí znásilnit. Ona se ubrání, ale o situaci nesmlčí. Pročež jej vyhledá její otec a varuje ho. Též řidič mu dá najevo svůj postoj.

Rosmus konečně řekne Tymešovi co na něj má. Totiž písemné důkazy o jeho spolupráci s nacisty. A ten se mu zase přizná, že tehdy na lovu na něj mířil a vystřelil on.

Ve vesnici dochází voda a je kolem toho opět humbuk.

Bagár objevuje švindl v mapách pozemků, a protože u první instance neuspěje, vyhrožuje ústředním výborem.

Alena odmítá letce RAF a už s ním nechce dále jet autem. Zůstává na místě, kde se buduje hráz. Je zde i uvědomělá Bagárová, která, jak víme, je v očekávání, a ta se zde zhroutí. Končí v nemocnici.

Opět s něco děje a tentokrát je to požár. Hoří budova, ve které jsou i mapové podklady.

Alena stále hloupne, až jí Janouch starší poví o tom, že napsala sebevražedný dopis. Vzápětí hází její mrtvolu do vody.

Probíhá další velká schůze. Je tak bouřlivá, že někteří kolabují. A hlasuje se o znárodnění textilky. Ale to už v rádiu zní z balkonu pověstné prohlášení Klementa Gottwalda...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Sequens
 
 
hraje:
Petr Haničinec (předseda ONV Jiří Bagár), Renáta Doleželová (sekretářka OV KSČ Zdena, Bagárova žena), Miloš Willig (tajemník OV KSČ v Kadani Antonín Galčík), Vilém Besser (poručík Kalenda), Slávka Budínová (inženýrka agronomka Mery Rosmusová), Martin Růžek (velkostatkář dr. ing. Eduard Rosmus, manžel), Alena Vránová (sekretářka Alena Zimová), Rudolf Jelínek (kapitán RAF Viktor Püchler, dědic textilky), Josef Vinklář (správce státního statku Filip Tymeš), Josef Bláha (Janouch st.), Jaroslava Obermaierová (Marienchen), Bohuš Záhorský (Zima), František Hanus (Trnec), Vladimír Stach (Janouch ml.), Otto Lackovič (Antoš), Květa Fialová (Erna), Ilja Racek (MUDr. Markov, obvodní lékař), Wilhelm Koch-Hooge (Palme), Jaroslav Rozsíval (Postava), Oto Ševčík (Fritz), Václav Lohniský (Buzek), Míla Myslíková (Antošová), Milan Klásek, Carmen Mayerová (role neurčena), Rudolf Horák, Ilja Prachař, Zdeněk Srstka, Ladislav Trojan (Klínek), Bohuslav Čáp (úředník ministerstva spravedlnosti), Ferdinand Krůta (vrátný v textilce), Jaroslav Klenot (rváč), Miriam Kantorková (číšnice u Rejsků Manka), Petr Oliva (honák Jan Korynta), Bohumil Švarc (primář nemocnice), Hana Talpová (Trncova žena Jana), Ladislav Kazda (noční hlídka VB), Bert Schneider (honák Rudla), Petr Jákl (rváč), Karel Urbánek (úředník ministerstva spravedlnosti), Ludvík Wolf (rváč), Alena Karešová (hluchá podruhyně)
 
 
námět:
Václav Řezáč (román Bitva)
 
 
scénář:
Jiří Sequens
 
 
kamera:
Václav Hanuš
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý
 
 
střih:
Jan Chaloupek
 
 
zvuk:
František Černý
 
 
vedoucí produkce:
Josef Císař
 
 
II. kamera:
Michal Kulič
 
 
pomocná režie:
Jiří Mikeťuk
 
 
fotograf:
Jindřich Panáček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.