Duben
ohodnotit

Krásná vyzvědačka

Rok:
1927
Premiéra v ČR:
9.3.1928
„Špionážní akce mezi dvěma fiktivními státy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krásná vyzvědačka
"Krásná vyzvědačka" byl film, který se měl premiérově promítat vybranému obecenstvu. Byl to film režiséra Miroslava J. Krňanského a financovali jej tenkrát nakladatelé Borský a Šulc, kteří před tím vydali knihu stejného názvu. Jejim autorem byl Josef Adler a její obsah byl vzat za základ filmového děje. Jelikož proti knižnímu obsahu neměly úřady námitky, očekávali pdnikatelé, že také film projde cenzurou.

To se však nestalo, protože prvorepublikový filmový censorní sbor nikdy nespal a bral na filmy daleko přísnější měřítko než jaké bral na knihy, divadlo atd. Vycházel tehdy z předpokladu, že knihu čte nebo divadlo navštěvuje omezený počet lidí, kdežto film má vliv na statisíce ba miliony obecenstva. Nechtěl tedy propouštět snímky, názvy a tituly, které podle názoru úřadů mohly by působit neblaze na veřejnou mravnost, nebo které by dík propagační moci filmu mohly porušit veřejný pokoj a pořádek. V době, kdy nevěstince stály takřka na každém rohu, byla tato obava o mravopočestnost obyvatelstva až dojímavá.

V případě "Krásné vyzvědačky" se jednalo o politický film. Podkladem děje je špionážní aféra dvou sousedních států, v kterých přesto, že jsou oba označeny fantastickými a neexistujicími jmény, každý na první pohled pozná že se jedná o Československo a Maďarsko, které je ve filmu stavěno do nepříznivého světla. Jsou tam například líčeny velmi drastické poměry v maďarských žalářích.

Kromě toho ve filmu vystupují některépřední politické osobnosti pod nepravými jmény, ale zase tak, že je každý poznal. Tím spolu s celkovou protimaďarskou tendencí dostalo by se filmu rázu politicky choulostivého. Bylo tehdy těžké, odhadovat osud tohoto snímku. Scény s politickými osobnostmi se daly vystříhat, ale zbývala tu otázka, jak přepracovat celkovou tendenci filmu. dalo by se to snad udělat například způsobem, že by zápletka nebyla odůvodněna vyzvědačstvím, nýbrž jiným způsobem, například pašeráctvím a tak podobně.

Pokud by tento film nebyl censurou propuštěn, vznikla by výše jmenovaným podnikatelům škoda asi 400.000 korun. Zde byla namístě rada, aby se v budoucnu podobné případy neopakovaly, bylo by snad lepší kdyby ještě před začátkem filmování předkládali čeští výrobci censuře ke schválení scénáře choulostivějšího rázu, u nichž by mohly nastat potíže.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Krásná vyzvědačka
Hermína, vyzvědačka Ardenska, v němž vládne diktátor de Costa, se setkává s inženýrem Hornofem, občanem sousední mírumilovné Mauretánie. Hornof se do krásné ženy zamiluje, ale tuší její nepřátelskou činnost a proto se za ní vydává do Ardenska. Zde ho Hermína, jíž také není lhostejný, zachrání z nebezpečné léčky. Oba pak musí prchnout. Cestou k mauretánským hranicím se skryjí v chatrči.

Když Hermína odejde pro lék pro zraněného Hornofa, přepadnou chatrč ardenští četníci a odvedou Hornofa do vězení. Hornof má být popraven, podaří se mu však vyvolat vzpouru, uprchnout a navíc zničit největší ardenský muniční sklad. Přitom je znovu chycen a zdá se, že tentokrát popravě neunikne. V té době je však zatčen v Mauretánii de Costův synovec Jiří a oba státy se proto dohodnou na výměně zajatců. Osvobozený Hornof se pak dozví, že od počátku Hermína pracovala pro Mauretánii. Jejich lásce tedy už nic nestojí v cestě.

Autor/Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

39 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

12:50 - 13:45

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

49 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190560
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376587
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10