Duben
ohodnotit

Království nebeské

Kingdom of Heaven

Další název:
Kráľovstvo nebeské (SK); Königreich der Himmel
Rok:
2005
Délka:
145 minut, režisérský sestřih - 194´
Premiéra v ČR:
5.5.2005
„Historický velkofilm o válce církví.“
Popis / Obsah / Info k filmu Království nebeské
Historický veľkofilm Kráľovstvo nebeské sa odohráva v roku 1187, najprv vo Francúzsku, potom v Palestíne.
Hlavnou postavou je kováč Balian. Manželka spácha samovraždu po smrti ich dieťaťa. Táto tragédia ho vyženie na cesty. Vyhľadá ho lord Geodfrey of Ibelin, ktorý mu oznámi, že je jeho nemanželský syn. Mladý Balian sa pridáva k svojmu otcovi na križiacku výpravu do Sv. Zeme. Ako prestávku na dlhej ceste si križiaci zvolia ostrov Sicíliu. Tu mladý Balian natrafí na arogantného šľachtica Guya de Lusignana, ktorý sa vysmieva z jeho pôvodu. Jeho otec ho stihol pred svojou smrťou pasovať za rytiera. V Palestíne sa Balian de Ibelin ujíma svojho dedičstva po otcovi. Zamiluje sa do krásnej a sebavedomej Sibylli, manželky Guya de Lusignana. Guy a Sibylla de Lusignan sú korunovaní v Jeruzaléme za kráľa a kráľovnú, ich kráľovanie však dlho nebude. Nebohý kráľ Balduin mal korektné vzťahy s mocným a vznešeným sultánom Saladínom. Miestne knieža Raymond zo Chatillonu tento mier narušil zločineckým kúskom, ked prepadol karavánu, kde bola Saladínova sestra, ktorú nechal znasilniť a nakoniec zavraždiť. Doteraz váhajúci Saladín chystal pomstu - dobiť Jeruzalém! Kresťania boli vyplašení, narýchlo zorganizovali armádu. Tá bola nakoniec rozdrvená pri Hattíne v roku 1187. Teraz mal Saladín cestu k Jeruzalému voľnú. Predsa však na čelo malého počtu Kresťanov sa postavil udatní rytier Balian de Ibelin. Mesto vzdorovalo niekoľko dní, ale nakoniec Saladín dovolil civilistom z Jeruzaléma odísť.

Rytier Balian de Ibelin sa vrácia naspäť do Francúzska, na miesto, kde žil so svojou ženou, ked ho odrazu vyrušila skupinka vojakov. "Ja som len úbohý kováč!" Odvetil Balian na otázku kráľa Richarda levie srdce, ktorý práve išiel na križiacku výpravu, chcel tohto rytiera do svojich služieb. "A ja som iba anglický kráľ!"

Kráľ odcválal so svojimi vojakmi preč. Druhá navšteva pre Baliana bola omnoho očakávanejšia - bola to jeho láska z Palestíny, ktorá prišla za ním.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Království nebeské
Prostý kovář Balian potká svého otce, kterého ani nezná, a ten mu nabídne, aby s ním jel do Jeruzaléma. Balian sice nejdřív nechce, ale pak zabije kněze, který odmítá dopřát klid duši jeho ženy, která spáchala sebevraždu. Rozhodne se tedy následovat svého otce do Jeruzaléma, aby smyl hříchy své i své ženy...

Balianův otec umírá, ještě předtím ale pasuje svého syna na rytíře a žádá po něm, aby byl čestný. Balian má brzy příležitost vyzkoušet svou čest. Stávající král Jeruzaléma umírá a chce, aby mu dál vládl rozumný člověk. A takového vidí právě v Balianovi a nabízí mu ruku své sestry, ve které našel zalíbení. Jenže za cenu smrti jejího manžela, což nemůže čestný muž dopustit. Netrvá dlouho a neutuchající rozepře mezi muslimy a křesťany vyústí ve válku o Jeruzalém....

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Království nebeské
Režisér Ridley Scott mistrně spojil filmovou epiku s hlubokým prožitkem v slavných filmech Duelanti, Vetřelec, Thelma a Louise, Gladiátor, Blade Runner a Černý jestřáb sestřelen. Ve filmu Království nebeské vypráví o křižové výpravě očima mladého rytíře Baliana, který odchází na kraj známého světa bojovat za svůj ideál. Oživuje mystiku rytířského rebelanta a zobrazuje dávný boj mezi muslimy a křesťany o Svatou zemi, který se sice odehrál před tisíci lety, ale svými důsledky sahá až do přítomnosti.
Scénárista William Monahan, který se Scottem spolupracuje, zdramatizoval fascinující epizodu krátce před třetí křižáckou výpravou. Jeruzalém a velká část Svaté země byly ovládány evropskými rytíři, jež ke znamení kříže a cestě do daleké cicí země přivedly horlivost ve víře i příslib panství a bohatství v exotické říši. Příběh se soustředí na rytíře Baliana z Ibelinu, který se stane hrdinou, když se pevně postaví proti věrolomnosti v křesťanském spojenectví a vede obyvatele Jeruzaléma v chrabrém boji proti Saladinově saracénské armádě. Hlavní roli vytvořil Orlando Bloom (Legolas v Pánu prstenů). Liam Neeson (Schindlerův seznam, Newyorské gangy) hraje Godfreye, Balianova otce, který svému synu předal s titulem barona i smysl pro rytířské cti. Jeremy Irons (Lolita, Zvrat štěstěny) zahrál Tiberia, vojenského poradce krále Baldwina, David Thewlis (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) roli Špitálníka, Godfreyova duchovního poradce a vojenského pomocníka a Brendan Gleeson (Troja) krvežíznivého Reynalda ze Châtillonu.
"Vždycky jsem chtěl natočit film o rytířích a o středověku, o křižáckých výpravách zvláště", říká Scott. "Historický rytíř - stejně jako gladiátor - představuje osobu reprezentující v určitou dobu svou kulturu. Tyto postavy nám vždycky poskytovaly příležitost vyprávět hrdinské příběhy. A nejdůležitější je, že taková postava je nositelem spravedlnosti, víry a rytířské ctnosti."
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Království nebeské
Ve snímku Království nebeské se režisér Ridley Scott vrací do raného středověku, kdy se lidé báli zatracení a věřili v Boha a v království nebeské. Debutující scenárista William Monahan rozehrává svůj rytířský epos v osmdesátých letech dvanáctého století, tedy v době před třetí křížovou výpravou, kdy v Jeruzalémském království vládne malomocný král Balduin IV. Ze zbídačené Evropy do Svaté země přichází stále více poutníků, které sem kromě víry vede i vidina bohatství. Mocný vůdce Saracénů Saladin se rozhodne využít sporů o následnictví trůnu mezi jeruzalémskými šlechtici a vytáhne na město. – Kovář Balian sotva pohřbil ženu a dítě, když ho vyhledá baron Godfrey z Ibelinu, prozradí mu, že je jeho otcem, a zve ho k sobě do Svaté země. Mladého vdovce nabídka neláká, ale nakonec jej okolnosti přinutí, aby ji přijal. Godfrey však ještě před odplutím zemře, Balian složí rytířskou přísahu a jako baron z Ibelinu odjíždí do Jeruzalémského království. Zde se do něho zamiluje jeruzalémská princezna Sibylla, vdaná za zrádného rytíře Guye de Lusignan. Okolnosti, rytířská čest a slib ochraňovat bezbranné donutí mladého muže, aby se postavil do čela obránců Jeruzaléma proti Saladinovu vojsku. – Podobně jako ve Scottově Gladiátorovi (FP 6/2000) i zde se na pozadí historické skutečnosti odvíjí příběh jedince, jenž touží po klidném bohabojném životě, avšak nakonec se stává víceméně proti své vůli hrdinou. - Velkolepá rytířská podívaná s kvalitním hereckým obsazením, s monumentálními bitevními scénami, s umírněnou milostnou zápletkou a s historicky věrohodnou výpravou a krásnými kostýmy tak dává představu o počátcích konfliktu mezi arabským a křesťanským světem, z něhož jako velkorysejší a vstřícnější bojovník vychází charismatický Saladin
-kat-, Filmový přehled 2005/6


Popis / Obsah / Info k filmu Království nebeské
Režisér Ridley Scott mistrně spojil filmovou epiku s hlubokým prožitkem v slavných filmech Duelanti, Vetřelec, Thelma a Louise, Gladiátor, Blade Runner a Černý jestřáb sestřelen. Ve filmu Království nebeské vypráví o křižové výpravě očima mladého rytíře Baliana, který odchází na kraj známého světa bojovat za svůj ideál. Oživuje mystiku rytířského rebelanta a zobrazuje dávný boj mezi muslimy a křesťany o Svatou zemi, který se sice odehrál před tisíci lety, ale svými důsledky sahá až do přítomnosti.
Scénárista William Monahan, který se Scottem spolupracuje, zdramatizoval fascinující epizodu krátce před třetí křižáckou výpravou. Jeruzalém a velká část Svaté země byly ovládány evropskými rytíři, jež ke znamení kříže a cestě do daleké cicí země přivedly horlivost ve víře i příslib panství a bohatství v exotické říši. Příběh se soustředí na rytíře Baliana z Ibelinu, který se stane hrdinou, když se pevně postaví proti věrolomnosti v křesťanském spojenectví a vede obyvatele Jeruzaléma v chrabrém boji proti Saladinově saracénské armádě.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10