Duben
ohodnotit

Královna

The Queen

Další název:
Die Queen; Kráľovná
Rok:
2006
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
15.2.2007
„Strhující a jedinečný pohled za zavřené dveře královského paláce a do mysli a srdce královny Alžběty II., těsně po tragické smrti princezny Diany.“

Komentáře k filmu Královna

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.5.2012
Tento film mě docela zaujal,   protože jsem byl zvědavý,   jak bude současná královna   vypadat . Velice dobře,   protože Helen Mirren jí   zahrála skvostně, skoro   autenticky. Královnin život   není moc jednoduchý, jedni   jí nenávidí a druzí   milují, dost schizofrenní.   Film je na životopis, nebo   jeho pokus výborný.Není tak   faktograficky nudný.
aurora45
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.2.2012
Polodokument?
Dle mého soudu poměrně   autorsky i režijně zdařilý   pohled na jednu politicky i   lidsky významnou událost v   dějinách svérázné   velmoci. Snaha o objektivitu k   oběma pólům britské moci -   zákonodárné a exekutivní   na jedné straně a historicky   neměnné, v současnosti   hlavně reprezentativní na   straně druhé. A ač to není   prakticky až na jedinou   výjimku nikde řečeno,   ukazuje jak média mohou   stvořit idol a vyvolat   fanatismus davů bez špetky   soudnosti. (Btw, prosincové   události v naší zemi jsou   určitou paralelou mediální   masáže...). Dobrej biják,   oba hlavní představitelé   super, HM ovšem kraluje!
Lynette
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Film drží jen herečka Helen Mirren
Nemohu si pomoci, ale abych   pravdu řekla, od tohoto filmu   jsem čekala opravdu více,   obzvláště když je   popisován jako životopisné   drama. Drama to možná bylo,   ale rozhodně nepovažuji za   životopisný film počin,   který se zabývá jedním   týdnem britské panovnice a v   podstatě těží pouze z   tragické smrti princezny   Diany /nevěřím ani všemu,   co se tam kolem toho říká,   vyšší kruhy si informace o   takové události umí   podržet pěkně v tajnosti a   drahá Alžběta II. je pouze   pouhopouhá státní loutka,   která má reprezentovat její   zemi/. Jak to bylo doopravdy s   náhlým úmrtím princezny   Diany a proč se jí nedostalo   po nehodě náležité   lékařské pomoci a sanitka s   ní pomalu popojížděla do   nemocnice, dokonce si udělala   na trase i skoro hodinovou   přestávku, to se už nikdo   nedozví, ale asi v tom má   prsty někdo z vysokých   britských kruhů, kterým se   nelíbilo, že se Diana tahá   s Egypťanem, nicméně   záměr se jim nakonec   nejspíš povedl, protože   Diana stejně zemřela. Takže   takové ty blafy mezi   premiérem, královnou a   dalšími beru s velkou   rezervou. Film mě nijak   nenadchnul, ale musím   vychválit herecký koncert   paní herečky Helen Mirren,   ta jediná film totiž držela   nad vodou, nebýt jí, tak to   byl propadák první třídy.   Musím říci, že Helen je   přebornice na britské   panovnice, líbila se mi i v   Královně Alžbětě, kterou   si střihla o rok dříve.   Celkově hodnotím 7/10.
Otek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.12.2009
Na tento film jsem byl hodně   zvědavý. Pohled do života   Její výsosti byl velmi   zajímavý. Události kolem   tragické smrti královskou   rodinu velmi zasáhly. Ta si   také uvědomila, že se její   postavení v Británii mění.   Citlivý pohled do života   královny a skvělé herecké   mistrovství Helen Mirren.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.9.2008
Film sám o sobě není zas   až tak výjimečným, místy   působí jako polodokument   jedné důležité události v   životě britské monarchie.   Je na historicích, jestli   některé postavy byly až   příliš vychváleny (Tony   Blair) či zbytečně   vykresleny jako hlupáci   (princ Philip). Pravdou však   je, že výkon Helen Mirren v   roli královny Alžběty byl   excelentní.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Citlivě, ale nepodlézavě natočená sonda do nitra..
...britské královny   Alžběty. Tato žena byla v   očích veřejnosti   jednoznačně odsouzena za   svůj apatický a nelidský   postoj ke smrti bývalé   snachy Diany. Princezna Diana   byla krásná, laskavá a   nešťastná. A byla velmi   milující maminka. Na druhou   stranu však byla nevyrovnaná   osobnost, projevovaly se u ní   náladové stavy a těžké   deprese. Už jen po stránce   naprostého kontrastu si   nemohla nikdy porozumět s   tchýní, ženou chladně   racionální, uvědomující   si v prvé řadě svůj   královský úřad a nedávat   najevo jakékoliv city a   projevy vlastního   subjektivního nitra.   Upřímně se přiznám, že i   já patřím mezi ty, pro   něž v Dianiném odchodu   odešel někdo, koho   považujete za životní vzor   a zosobnění lidství. A   přesto se snažím zcela   střízlivě představit si,   jak bych reagovala na místě   královny...také by pro mne   bylo těžké projevovat   lítost tehdy, když celý   život jsem vychovávána k   naprosté morálce a   poslušnosti zachovat chladnou   tvář. Navíc musíme mít   stále na mysli, že mezi   královnou a Dianou nikdy   nebylo přátelství,   neodsuzujme ji za to, že   neprojevovala falešnou   lítost a nepřidala se na   stranu zhroucené veřejnosti.   Ale jako milující babička   soucítila se svými vnuky,   kteří přišli o maminku.   Tohle vše je ve filmu   citlivým způsobem   vykresleno. Helen Mirrenová   hraje britskou panovnici   naprosto úžasně, je   chladná a tvrdá, je však i   smutná a naplněná bolestí   nad skonem krásného jelena   ze své obory...je však   především britskou   královnou a musí udělat to,   co od ní veřejnost   očekává - promluvit k lidu   před pohřbem princezny   Diany. Každému, kdo se na   film bude chtít podívat,   mohu říct jediné - snažte   se vidět Alžbětu II. ne   jako tvrdou panovnici, ale   jako obyčejného člověka a   popřemýšlejte, jak byste vy   reagovali na jejím místě.
alus
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2008
I královna je člověk . A   Tony Blaire musel dotlačit   Alžbětu II., aby to   přiznala a neztratila docela   přízeň svých poddaných,   kteří tak nekriticky   milovali a zbožňovali   zesnulou Dianu... No, docela   zajímavé, podívat se do   královských komnat...
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Opravdu velice povedený a   zajímavý film zabývající   se událostmi, které   nastalypo úmrtí princezny   Diany. Brilantní výkon Helen   Mirren.
wawer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.10.2007
Zajímavý film, kterým se   prolínají skutečené   zaběry a kterému dominují   hlavní představitele Helen   Mirren a Martin Sheen, kteří   odkáží svými výkony   přehlušit a mnohá hluchá   místa, která jinak filmu   značně ubírají
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2007
Zajimave spojeni   dokumentarnich zaberu a s   hranym filmem, kde prevazuji   hrane casti. Nejlespi je   opravdu Helen Mirren v roli   kralovny po zasluze ocenena   Oscarem.
panKaplan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Toto není životopisný film   o královně Alžbětě II,   ale film o tom, nakolik má   monarcha striktně dbát na   konzervativní tradice a   nakolik se má otevírat   světu. Královna ukazuje   současnou britskou panovnici   v příznivém světle (snad v   příznivějším než je   realita, těžko soudit).   Navíc v několika civilních   situacích. Film nepotřebuje   žádné nákladné filmové   efekty, vystačí si s   prostředím a příběhem.   Hezké komorní podívání   pro nenáročného diváka.
gochi
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.5.2007
Nečekala jsem,že se tento   film bude točit jen kolem   smrti Diany. Asi proto má   tento film   "relativní"   úspěch. Vlastně jsem taky   nepochopila, přoč byl tento   film natočen. Vlastně je to   dost zajímavé téma a   myslím si, že z toho šlo   "vytřískat" mnohem   více. Více bych čekala   popis a život podle   královského protokolu. I   výkony herců nebyly pro mne   přesvědčivé. Stěží   dávám filmu 50%.
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.3.2007
Je mi líto, ale nepochopila   jsem, proč byl tento film   natočen. Prostě mne   nezaujal. A už vůbec ne   chladná přemakeupovaná   Helen Mirren. Možná je to   bomba pro Brity, ale pro   ostatní národy nevidím   žádný potenciál. Film v   podstatě parazituje na smrti   Diany. Nelze ho brát nijak   jinak, protože se ani   nesnaží o dlouhodobější   nahlédnutí za zdi   Buckinghamského paláce,   neřkuli do srdce královny. V   podstatě všechny herecké   výkony nestojí ani za zmíku   - herci pouze papouškují   scénář - o nějakém hraní   nemůže být řeč.
Pardal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.3.2007
Hodně rozporuplnej snímek,   díky popularitě na   posledních oscarech bude   hodně lidí tvrdit, že jsem   mimo, ale podle mě to byla   hodně veliká troufalost   ukázat nitro královské   rodiny, a nejsem si jistý,   nakolik se dá tento film   považovat za věrohodný, za   padesát let bude film asi   bomba ale teď mě třeba   vadilo, že herci nebyly svým   postavám příliš podobní,   a díky tomu že se jedná o   opravdu slavné postavy, bylo   pro mě velmi těžké se s   nimy ztotožnit, a pochybuji   že přímo královna podala   indicie o tom co přožívala   po smrti Diany... Hl. hrdinka   dostala oscara taky asi jenom   kvůli senzaci, protože zas   taková bomba to nebyla a o   ostatních ani nemluvím. Film   zachránily skutečné zábery   princezny Diany a vzkazy na   smutečních květinách   truchlících, to byly dva   dojemné momenty které   pozvedly film lehce nad   průměr.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36856minih36856Tři do páru (2004) 
A Home at the End of the World n
minih40346minih40346Třetí patro (1985) [TV seriál] 
Třetí patro n
minih44963minih44963Roseanne (1988) [TV seriál] 
Roseanne n
minih56806minih56806Román pro muže (2010) 
Román pro muže n
minih44661minih44661Kojak (1973) [TV seriál] 
Kojak n
minih39378minih39378Nový svět (2005) 
The New World n
minih4985minih4985Cech panen kutnohorských (1938) 
n
minih28401minih28401Agent v sukni (2000) 
Big Momma's House n
minih56099minih56099Doktor v nesnázích (1963) 
Doctor in Distress n
minih11770minih11770Madla zpívá Evropě (1940) 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Marie Antoinetta

00:10 - 01:05

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

00:30 - 01:20

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:50 - 00:50

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:45 - 00:50

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10