Konstanta (1980)

Konstanta (Constans)
66.7 %
 
 

Constans

Další název: The Constant Factor, Constancy

    Žánr: drama
    Země: Polsko
    Délka: 87 min.
„Nejdůležitější konflikty musíme řešit ve svém svědomí.“
Film uznávaného tvůrce Krzysztofa Zanussiho je další zneklidňující, příznačně filozofující sondou do „současnosti“ sedmdesátých let minulého století v polské společnosti. Hlavním hrdinou je zásadový, přemýšlivý středoškolák Vít, který po ukončení základní vojenské služby u výsadkářů nastupuje do výhodného, prestižního místa. Jeho praxí zatím neprověřené ideály se ostře střetávají se zavedenými negativními praktikami: postranními, úhybnými řešeními problémů, bezohledným obohacováním se, zjednodušováním veškerých překážek rutinovaným podplácením a protekcí. Přitom se Vít musí vyrovnat také s prvními nemilosrdnými doteky vlastního osudu…

Konstanta představuje bezesporu jeden z vrcholů takzvaného „kina morálního neklidu“, stylem vyprávění je film velmi podobný Krátkému filmu o zabíjení proslulého filmaře Krzysztofa Kieślowského, se stejně laděnými úvahami o „správnosti lidského jednání“. Hudbu napsal skladatel Wojciech Kilar, kameru vedl významný polský kameraman Slawomir Idziak.

Zdroj: ČT

režie:
Krzysztof Zanussi
 
 
hraje:
Tadeusz Bradecki (Witold), Zofia Mrozowska (Witoldova matka), Malgorzata Zajaczkowska (Grazyna), Cezary Morawski (Stefan), Witold Pyrkosz (Mariusz), Ewa Lejczak (Stefanova manželka), Jan Jurewicz (Zenek), Juliusz Machulski (Wladek), Marek Litewka (Wlodzimierz), Jacek Strzemzalski (Mate), Edward Źebrowski (profesor matematiky)
 
 
scénář:
Krzysztof Zanussi
 
 
kamera:
Slawomir Idziak
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Magdalena Biedrzycka, Anna Sheppard
 
 
střih:
Urszula Sliwinska
 
 
zvuk:
Wieslawa Dembiňska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.