Konfrontace (1971) [TV film]

Konfrontace
69.1 %
 
 
    Žánr: krimi / detektivní / film noir
    Země: Československo
    Délka: 133 min.
„Obětí zelenooké stvůry přibývá… Televizní adaptace kriminálního románu P. Quentina“
POZOR SPOILER
  
Andrew Jordan je ředitel velké obchodní firmy a také její majitel. Zrovna sedí v kanceláři, kam mu sekretářka přinese kávu a anonymní dopis, který se týká jeho manželky Maureen.  
Andrew pak přijde domů, kde je již i jeho bratr Ned. Ale ten pospíchá pryč a Andrewova žena také. Chce si koupit novou kabelku. A on jí začne prohrabávat tu, co zde nechala.  
Pak mu manželka lže o tom, co dělala, a to už sem přichází její sestřenice Rosemary, která si bude brát Neda. Rodičům o tom zatím nic neřekla.  
Jordanovi jsou spolu na večírku, kde Andrew odhalí přes kamaráda Billa další lež své ženy.  
Když se vrátí manželé domů, najdou zde Neda s dívkou. Ta je vyhozena a Maureen vyhrožuje, že to poví Rosemary. Ned ji nenápadně varuje, že to bude její chyba.  
Andrew přichází ke své matce na její pozvání. Bydlí se svým manželem Lemuelem. Andrew pak při návratu domů najde svou byt vzhůru nohama a ženu mrtvou. A vedle ní svůj revolver.
Vyšetřující policista přijde na to, že vloupání bylo fingované a chce po Andrewovi, aby mu sdělil jakýkoli motiv ke zločinu. Jinak strčí do basy jeho.  
Andrew podrobí výslechu svého bratra, který přizná simulaci vloupání. Udělal to prý proto, aby sejmul podezření právě z Andrewa. Také mu dá dopis, ve kterém o něm Maureen nepíše nijak lichotivě. Dopis byl adresován Rosemary. Když za ní však Andrew přijde, tvrdí, že dopis nezná.
Andrew nalezne údajně uloupenou krabici se šperky a ihned ji nese k Nedovi. Ten přiznává, že ji ukradl. Z ní vzal šperky, protože chtěl, aby je pojišťovna zaplatila. V kazetě najde Andrew výstřižek z novin, kde se píše o napadení strážníka psy paní Roweny Martcherové. Andrew za ní jede.  
U ní zjistí, že je to alkoholička. A kdo se u ní neobjeví jako Lemuel. Prý je to jeho sestra. Což ovšem není pravda, protože Ned našel oddací list těch dvou. Andrew na Lemuela uhodí a ten mu poví o tom, že ho Maureen vydírala.  
Andrew pátrá dále a dozvídá se spousty věcí. Hlavně to, že jeho žena byla pěkná mrcha. Věděla o nemoci jeho matky, čachrovala s jejími šperky a další a další věci. A matka to věděla a nyní to synovi sděluje.
Andrew je nakonec u rodičů Nedovy snoubenky a ten mu sem volá, že už vše rozluštil a ví, kdo je vrah. A má na to důkazy...  
   Autor: Pitryx

režie:
Jiří Sequens
 
 
hraje:
Jiří Vala (Andrew Jordan), Milena Dvorská (Maureen Jordanová), Slávka Budínová (paní Prydeová), Irena Kačírková (paní Thatcherová), Josef Abrhám (Ned Jordan), Josef Bek (Lemuel Pryde), Gabriela Vránová (Rosemary Thatcherová), Otakar Brousek (poručík Mooney), Jiří Holý (pan Thatcher), Bohumil Švarc (Bill), Ludmila Roubíková (Rowena), Marie Drahokoupilová (Gloria), Jiří Lír (Ben Adams), Jana Šulcová (sekretářka), Marie Joanovičová (role neurčena)
 
 
námět:
Patrick Quentin (román Zelenooká stvůra)
 
 
scénář:
Jaroslav Merunka
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
II. kamera:
Ivan Rybák, Stanislav Benc, Miloš Horák
 
 
masky:
Vlasta Okrouhlíková, Petr Hovorka
 
 
dramaturgie:
Jiří Hubač
 
 
asistent režie:
Dana Kalenová
 
 
asistent vedoucího výroby:
Josef Černý
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Hornerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.