Duben
ohodnotit

Konfident

eŠteBák

Další název:
The Confidant
Rok:
2011
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
5.7.2012
„Jiří Mádl vás slyší.“
Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
Film vychází ze skutečného příběhu z 60. let minulého století v Československu. – Vojenský radista Adam při službě ohlásí narušení hranic a je svědkem situace, kdy velitel Dravec přikáže vzdávajícího se muže zastřelit. Znovu se s velitelem setká, když se upíše ke spolupráci se Státní bezpečností, aby jeho dívka mohla studovat. Adamovým úkolem se stane odposlouchávání skupiny disidentů. Mezitím se ožení a před manželkou svoji práci tají. Zásadním okamžikem v jeho životě se stane, když se pokusí, ale neúspěšně, zabránit zničení malého polského letadla, převážejícího do Rakouska rodinu s dětmi. Samotnému se však nakonec podaří odletět díky příteli i s manželkou do Rakouska.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
Trpká rozhodně je a komická jak pro koho. Hlavní hrdina příběhu Adam je vášnivý radioamatér, čehož soudruzi využívají už během jeho vojenské služby, a dobře si ho zapamatují. Mají ho „podchyceného". Zjistí, že jeho láska, později manželka, Eva je dcera emigranta, a to se soudruhům náramně hodí k vydírání. Nejdřív je vyhodí z ubytovny a pak Evu samozřejmě nepřijmou na vysokou školu, i když úspěšně složila zkoušky. Adam se pod tíhou událostí upíše ďáblovi, ale nevidí to tragicky - vždyť bude dělat jen to, co má rád: odposlouchávat. O rodinném zázemí ústřední dvojice nevíme téměř nic, pravděpodobně jde o dva opuštěné mladé lidi (i za svědky jim šli popeláři). Idyla je dokonalá, dokud novomanžel nezjistí, že nejen odposlouchává, ale je též odposloucháván. V manželství nastává krize a Adam musí říct manželce pravdu. Mezitím se svým týmem odposlouchává starého spisovatele a jeho přátele. Estébáci, zejména hloupý a bezohledný velitel Dravec a jeho ještě bezcharakternější poskok, potřebují vykazovat činnost, ale starý pán a jeho kamarádi si na idylickém venkově jen povídají, sice často dvojsmyslně, na zatčení to však nestačí. Soudruzi si dokážou poradit - dvě nevinně pronesená slova jim poslouží jako záminka. To je pro Adama poslední kapka. Když už nedokáže nepřítele přemoct, musí ho oklamat. A tak se mu pomoc pronásledovaným v prostředí, kde nemůže věřit nikomu, stane posláním.
Film Konfident natočili tvůrci podle skutečné události s dramaticky údernou expozicí, a přestože příběh ve druhé třetině maličko ztrácí dech, vynahradí si to v překvapujícím finále s výmluvnou pointou. Mozaika postav a postaviček do sebe dokonale zapadá, atmosféra strachu je všudypřítomná, bezmoc a beznaděj kralují nad lidskými osudy. „Nvotovsky" chápavý pohled na nenormální dobu, kdy člověk musel bojovat sám se sebou, aby nepřišel o zdravý rozum, konečně odhaluje i druhou stranu tohoto jevu. Dosud se vždy hovořilo o obětech, dobrovolných či nedobrovolných konfidentech, ale o těch, kteří je k tomu dohnali, se většinou mlčelo. Pozitivem filmu je, že se na událostech rovným dílem podílejí obě strany. Sebereflexe sporné části naší minulosti je ve slovenské kinematografii novum, což můžeme jen vítat. Konfident je mementem a zároveň varovným výletem do minulosti, který nás nabádá k tomu, abychom náhodou nezapomněli.
Emília Kincelová, Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
Film režiséra Juraje Nvoty o přátelích, které spojuje i rozděluje režim. Okupace Československa v roce 1968. Adam je radioamatér. Pracuje ve Svazarmu. V následujícím roceu normalizace je jejich oddělení výnosem Ministerstva vnitra sloučené s odborem Státní bezpečnosti. Z radioamatéra sa stáva profesionál. Technický pracovník odposlechů. Jednoho dne zjistí, že odposlouchávají i jeho...

Film je postavený na skutečných událostech. Příběh mladého radioamatéra, který se stal středobodem zájmu tajných služeb, vychází z poznatků archivovaných ve svazcích Ústavu paměti národa v Bratislavě. Příběh muže, který poznává sám sebe v kontinuitě času s překvapivým zvratem v závěru, je tragikomedií o heroismu. O úsměvném pohledu na absurditu totalitních režimů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
eŠteBák je trpká komédia, ktorá sa odohráva v časoch najťažšej normalizácie v období po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy. V časoch, kedy sa za vtipy o komunistoch išlo do basy, bývanie v panelákoch, farebný televízor a telefón boli výsadou vyvolených a udávanie bolo národným športom. Adam je rádioamatér. Z nevinného koníčka sa stáva profesionálny nástroj režimu. Za získané výhody, však musí zaplatiť plnením rozkazov, ktoré ničia životy iných a stratou vlastnej slobody. A jediným spôsobom ako nestratiť zdravý rozum a sebaúctu je “prechcať” práskačov, udavačov a fízlov…

kinema.sk


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
Autentický příběh o kolaborování s mocí mapuje život několika rodin v přelomovém období po vpádu okupačních vojsk do Československa.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konfident
Scenárista a producent Ľubomír Slivka s režisérem Jurajem Nvotou zpracovali v koprodukčním snímku Konfident skutečný případ z období normalizace, opírající se o fakta z archivu slovenského Ústavu paměti národa. – V roce 1966 ohlásí vojenský radista Adam při službě narušitele hranic a je svědkem, jak velitel Dravec přikáže vzdávajícího se muže zastřelit. Podruhé se s Dravcem setká, když se v roce 1969 s těžkým srdcem upíše k práci u Státní bezpečnosti, aby jeho dívka Eva mohla studovat. Ožení se a získá služební byt na sídlišti. Jeho úkolem je odposlouchávat skupinku disidentů kolem spisovatele Arnošta, žijícího na vesnici. Do ní patří i soused z paneláku, učitel Janko, který nakonec skončí ve vězení a který podlehne cílevědomému nátlaku. Adam před manželkou svou práci tají, nakonec se jí však musí přiznat. I ona se dostane do estébáckých osidel, neboť nakrátko podlehne manželovu polskému kolegovi Jackovi. Rozhodujícím okamžikem se pro Adama stane, když se marně snaží zabránit zničení malého polského letadla, převážejícího do Rakouska rodinu s malými dětmi. Díky rakouskému příteli se mu nakonec podaří s manželkou uletět za hranice. – Česko-slovenští tvůrci těží z dobře nastudovaných dobových reálií a zachycují proměnu naivního mladíka v muže, který svou bitvu se zlem nakonec vyhraje, i když proti své vůli způsobí neštěstí druhých. Příběh má své dramaturgické slabiny a působí až příliš „uhlazeným“ dojmem. Ve srovnání s obdobnými Pouty (FP 3/2010) nemá zdaleka takovou sílu. To však nic nemění na závažnosti tématu, místy zpracovaného i s humorem. – Český název je na rozdíl od slovenského nesprávný: protagonista není udavač, nýbrž estébák.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

22 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:45 - 18:35

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

27 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178206

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10