Kolega hned přijde (1943)

Kolega hned přijde (Kollege kommt gleich)
60 %
 
 

Kollege kommt gleich

Další název: Kollege kommt gleich!

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 91 min.
"Kolega hned přijde". Již název této svižné veselohry režiséra Karla Antona vtipně karikuje ochotu některých členů počestného cechu číšnického, kteří tak rádi tehdy odkazovali hosta na kolegu s výstižnou poznámkou jako třeba "...mám jen dvě ruce..." a podobně. Několik scén z restaurantu je pak úmyslně satiricky zaměřeno na takové "čestné" výjimky z řad obslužného personálu a budiž zde přiznáno, že tyto záběry měly také u diváků největší odezvu.

Že však autoři filmu mířili svou ironickou kameru jen na výstřelky a nikoliv na celý číšnický stav, dokázali tím, že hrdinou své lehké veselohry učinili právě vzorného číšníka, který zastával své povolání s láskou, ba přímo z vášně. Tuto skutečnost nijak nezeslabuje částečný ústupek učiněný dramaturgii v zájmu veseloherního happyendu, který si žádal, aby se nakonec ze vzorného "pingla" vyklubal syn majitele luxusního horského hotelu. Celkem však zbytečně.

Pro tehdejšího diváka sňatek bohaté dcery majitele módního domu s prvotřídním číšníkem nebylo rozhodně žádnou společenskou masalliancí. V celku měla tato Antonova společenská komedie pravý veseloherní švih a ráz, hojnost vtipných nápadů v Albertu Matterstockovi a Camille Höhnové osvědčené hlavní představitele a konec konců také její humorně-satirický šleh rozhodně sedí.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Anton ((jako Karl Anton))
 
 
hraje:
Albert Matterstock (Robert), Carola Höhn (Lilo), Fritz Kampers (Hillmer), Elisabeth Markus (Anna, Robertova hospodyně), Paul Bildt (Wendler), Hans Stiebner (tlustý číšník), Ursula Herking (Marleen, fotografka), Norbert Rohringer (pikolík), Hermann Pfeiffer (obchodní vedoucí restaurace), Walter Lieck (číšník), Wilhelm Bendow (číšník), Gretl Schörg (Karin, Robertova sestra), Rose Rauch (Susi Rolandová, zpěvačka, Hillmerova snoubenka), Jur Arten (host v restauraci), Charly Berger (číšník v restauraci "Traube"), Eduard Bornträger (Robertův host u ředitelova stolu), Curt Cappi (Robertův host u ředitelova stolu), Alfred Karen (host v restauraci), Franz Klebusch (Robertův host u ředitelova stolu), Henry Lorenzen (barman v baru "Liliput"), Philipp Manning (Robertův host u ředitelova stolu), Rella Marlo (ředitelka módního domu Hillmer), Hellmuth Passarge (prodavač nápojů na nádraží), Karl Platen (tanečník vybraný při dámské volence), Walter Schramm-Duncker (barman), Rudolf Schündler (vzdálený příbuzný od Lilo), Leopold von Ledebur (Robertův host u ředitelova stolu), Erich Ziegel (Robertův host u ředitelova stolu), Hans-Joachim Zell (pikolík)
 
 
námět:
Utz Utermann (divadelní hra)
 
 
scénář:
Curt J. Braun
 
 
kamera:
Eduard Hoesch
 
 
hudba:
Franz Doelle, Franz Marszalek
 
 
výprava-architekt:
Robert A. Dietrich, Erich Schweder
 
 
kostýmy:
Hildegard Ordnung
 
 
střih:
Elise Lustig
 
 
zvuk:
Hermann Storr
 
 
vedoucí produkce:
Karlheinz Bock, Woldemar Wasa ((jako Woldemar Wasa-Runge))
 
 
asistent režie:
František Sádek ((jako Franz Sadek))
 
 
asistent kamery:
Erich Giese, Karl Hoesch
 
 
výkonný producent:
Fritz Hoppe, Robert Wüllner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.