Duben
ohodnotit

Kód Enigmy

The Imitation Game

Další název:
The Imitation Game - Ein streng geheimes Leben
Rok:
2014
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
29.1.2015
„Alan Turning – muž, který dokázal přeložit kód Enigmy.“

Komentáře k filmu Kód Enigmy

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
DennieForbes
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2015
Už si ani nevzpomínám, kdy   naposledy mne nějaký film   tak dostal. Po shlédnutí   jsem myslela, že mi pukne   srdce. Tolik rozporuplných   myšlenek, tolik emocí..
Rozhodně doporučuji!
leonardos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.5.2015
nečekané nadchnutí
film mě nečekaně nadchl,   vůbec sem nevěděl co mám   od filmu čekat, protože na   trailery se moc nedívám,   abych měl lepší dojem z   filmu a tady mě to úplně   odrovnalo, u filmu jsem   opravdu hltal vše, herci   super, zpracování taky   povedené, ale ten příběh   byl na tom to nejlepší :-)
Ficklip
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2017
Mimoni nejsou blbci
Moc děkuji. Už to   nezachráním, už mi bylo 26   let, ale aspoň mne maminka   civilizovala. Kdyby ne, třeba   bych dopadl podobně jako pan   Turing. Dalo mi to podnět k   úvaze o sobě. Nezanícení   nepochopí. (-:
Movie.Anonym
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2015
2. světová válka má na   některé lidi špatný pocit   a vzpomínky ještě dnes.   Nevzdělaní lidé si myslí,   že to vše bylo jen o   násilí. Ovšem tento film   vám opravdu otevře oči, že   ne vše bylo jen o vojácích   v zákopech a střelných   zbraní. Životopisný   příbeh o jednom z   nejchytřejších lidí té   doby. Celkově velmi   inspirativní příběh. Na   mě osobně to udělalo velký   dojem. Benedict Cuberbatch mě   nezklamal, byl perfektní Alan   Turing a nikoho lepšího by   nenašli. Díky němu jsem   film opravdu prožil, vtáhl   mě dovnitř a emoce mnou   doslova proudily. Pochválit   musím i ostatní herce,   jejich hraní po boku hvězdy   ještě pomáhalo pocitu   uspokojení. Rychlý a   stručný popis epického   příbehu o hrdinovi. Jediná   chyba je, že v některých   scénách se člověk trochu   ztrácí a chvíli trvá, než   mu to dojde. Nic co by se   nedalo napravit,divákovi   pomůže, když pozná aspoň   základní informace o kódu   enigmy a o životě Alana   Turinga.
Nedělám to   často, ale po zásluze   dávám 10/10 hvězd.
fopikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2015
Pecka
Kdo má rád valečný filmy   tak jistě neprohloupí když   pujde na film.

Shrnutí:Když systém   potřebuje tak z vás udělá   hrdinu a když už ne tak z   Vás udělá trosku..
Rosi.r
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2015
Enigma
Plně souhlasím s   "karloshonic". Tohle   je po dlouhé době velmi   podařený film se skvělým   hereckým obsazením. Vřele   doporučuji.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.1.2017
tento životopisný film má   prostě všecho, co má mít -   skvělé obsazení, silný   příběh i dobré   zpracování. Nenudila jsem   se, i když přznávám   určitou klišovitost   postav... přesto kvalitní   zážitek! takto bych si   představovala áčkové   televizní filmy
(a to   není kritika -prostě   nenípotřeba vše dělat pro   kina)
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2018
Pěkně natočený film,   který dokáže zaujmout   spíš ty, které tohle téma   nějakým způsobem zajímá,   nebo mají rádi různé   šifry. Mě historie zajímá   a šifry mám rád, jen je moc   neumím luštit. Každopádně   jsem se na film těšil a   nezklamal mě.
ondrapec
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.5.2015
Výborný film
Tento film je opravdu dobrý.   Výborný scénář a   výborní herci z tohoto filmu   dělají adepta na Oscara.   Příběh o homosexualnim   matematikovi vás pohltí, a   na konci filmu zústanete   přišpendlení k sedadlu.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.6.2017
Viděla jsem tento film už   dříve a přestože nemám   exaktní myšlení, vím, že   se mi moc líbil. Asi nastal   čas, podívat se na Kód   Enigmy znovu - baví mne   tajenky a tady si je každý   užije ve výborné herecké   společnosti.
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.1.2015
Když člověk nesplyne s   uniformním davem a vyčnívá   nad šedou lidskou   masou,stává se   přinejmenším terčem   posměchu,ikdyž je jeho IQ   sebevětší.Vždycky mě   fascinovali takoví lidé a   jejich životy na filmovém   plátně.
Od Kódu   Enigmy jsem dostal mnohem   více,než jsem   očekával.Příběh je   vyprávěn v několika   časových osách,které jsou   všechny zajímavé,vzájemně   se neruší a neztratí se v   nich ani největší filmový   primitiv.Vše probíhá s   nesmírnou nonšalantností a   dávkování napětí,ale i   občasného odlehčeného   humoru mi připomíná rukopis   Spielberga v dramatech v   dobách jeho největší   slávy.
Zkrátka Kód   Enigmy je takový typický   americký snímek,který se   bude nacházet v nominacích   na Oscarech.A jestliže   Benedict Cumberbatch bude v   nominacích jako nejlepší   herec chybět,budu se velmi   divit.Když se dívám na jeho   dlouhou hereckou   filmografii,tak pro mnohé   diváky bude teď již spojen   především s geniálním   matematikem Alanem   Turingem.
Klidně si   dám kdykoliv repete.Zatím   nejméně 85/100
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.11.2015
Povedené drama o louskání   válečných kódů i skryté   homosexualitě. Možná   zůstal film mírně za   očekáváním, ale kladné   hodnocení je pochopitelné.   Cumberbatch i Knightley podali   dobrý výkon.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Svět stojí vždycky na   lidech, kteří udělají   něco, co nikdo nečekal. Tak   je to i v případě Enigmy,   která stojí nejen na silném   životopisném příběhu, ale   i na hereckém umění   Benedicta Cumberbatche. A   nezkazil to ani český   dabing. Pozadí snímku je   dost hrozné, hlavní   hrdinové žijí své životy   a pár tisíc kilometrů od   nich zuří válka a oni jsou   jen ti, kteří jsou   chytřejší. V něčem mi to   připomínalo Skrytá čísla,   tam černošky, tady   homosexuál, kterého   dokázala vlastní vláda   později i zničit. Možná   zrovna tomu soudci zachránil   Turing svým rozhodnutím   kejhák, jenže on musel ctít   literu zákona, i když z   dnešního pohledu směšnou.   Pro mě určitě zajímavá   historická doplňovačka,   Matthew Goode, kterého si   stále pletu se Samem   Claflinem, feministická Keira   a vlasy ztrácící Mark   Strong, není třeba si přát   víc.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.3.2015
Jako bych po čase zase viděl   pomyslný skript „jak   natočit kasovní trhák“,   kde si scénárista i   režisér odškrtávají.   Podobná podbízivost mě ale   nebaví a silně inklinuje k   lacinosti. Postrádal jsem   hluší sondu do jednotlivých   postav, něco, co na co bych   si mohl přijít sám, něco,   co by nechali dirigenti i   publiku. Tím ovšem   neříkám, že Kód Enigmy   nepobavil a nepomohl   zpříjemnit pondělní   večer.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.3.2016
Byť název napovídá,   nejedná se pouze o příběh   o prolomení známého   kódovacího přístroje, ale   především o krušném   životě člověka který to   dokázal a to o   kryptoanalytikovi Alanu   Turingovi, kde byla, nevím   proč, razantně zvýrazněna   jeho sexuální orientace.   Jedná se však o pouhopouhý   filmový příběh a tak kdo o   této události někdy něco   četl, tak ví, že ve   skutečnosti to celé bylo   přeci jen krapet jinak.   Období bádání nad   přístrojem sice nese v tomto   zpracování po dějové   stránce něco zajímavého,   ale je to tak roztažené, že   to velice často nudí a budí   nezájem sledovat, jak se to   celé bude dál vyvíjet.   Pomalé vyprávění sice   napomáhá uměleckému dojmu,   ale když to nemá žádnou   živost a nějakou tu   dramatičnost... Příběh je   sice silný, ale prostě   rapidně nezáživně   zpracovaný. Chtělo by to i   střihačské nůžky, neboť   je to tímto i dost zbytečně   dlouhé. Proč tak dlouho   sledovat člověka jak s plnou   vervou pracuje na   odšifrování a jak se mu   vedení a spolupracovníci   neustále snaží podkopávat   nohy. Snímek tedy není zase   až tak veliká pecka, jaká   mohla jistojistě být.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.2.2015
Drama z 2. sv. války, které   však není zpracováním   nějak zajímavé. Cumberbatch   mi ve své roli přišel   nepřesvědčivý, vůbec jsem   mu to hraní nevěřil.   Dějová výprava je však   ještě slabší, než on   samotný. Film je podle   zkutečnosti, ale svým   zpracováním a slabými   dialogy rozhodně nezaujme   (teda aspoň mě.)
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.2.2017
Cizí peří
Další z téměř nekonečné   řady snímku které se   tváří seriozně ale mají   spíš propagandistický úkol   jak "narovnat"   dějiny či zásluhy v nich   přenést na jiného člověka   potažmo národ.Pro mojí   maličkost snímek velmi   nezáživný až nudný a to i   svou inscenovaností .   Řemeslná práce tvůrců se   jim nedá upřít stejně jako   snaha o glorifikaci osoby   Turinga, jenž skutečně byl   jen těžko takovým   člověkem jak je ve filmu   vykreslen. . Enigmu totiž   rozluštili polští   matematici Marian Rejewski,   Jerzy Rozycki a Henryk   Zygalski již koncem roku   1932. Tedy o několik let   dříve, než na jejich objev   navázali britští   kryptologové.Pokud máte   zájem se podívat na sice   letitý nicméně velice   kvalitně natočený snímek   na to to téma sáhněte po   titulu -sekret-enigmy ke   shlédnutí zde   https://www.youtube.com/watch?   v=rGRu-D8j6ts.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.4.2017
Já starý vůl jsem se nechal   ukecat mladou kočkou a   kouknul se na to. Už po   třiceti minutách jsem to   chtěl vypnout, ale nakonec   jsem sám nad sebou   zvítězil. Jde pro mne o   absolutně nezajímavý film o   ničem s krásně pomalým   dějem. Tento ještě   zdržují flashbacky, a   propírání zcela jiného   tématu v baru. I když se zde   Alan dozví závažnou   informaci. Navíc ta stopáž,   to byl podraz. Klidně to   měli ukončit po sedmdesáti   minutách, a já mohl jít   spát. Mimo to, že to mohli   natáčet někde v divadle a   bylo by to levnější. A   mimochodem, druhá část   filmu, silně zavádějící,   zase dělá hrdinu z jednoho   gaye, a nějak nebere v potaz   miliony těch pravých,   většinou bohužel mrtvých.   A navíc mám pocit, že   Britové zde se sebe dělají   zachránce a spasitele   lidstva. Přitom Poláci   prolomili kód Enigmy dávno   před nimi. Tak dosti záporů   a najděmež nějaké klady.   Protože nerad dávám profi   snímkům nejnižší možné   hodnocení. A že tento   snímek je na vysoké profi   úrovni není pochyb. No vida,   první plus. Druhé je   bezesporu hudba. A třetí   pár exteriérových   válečných záběrů,   čítajících dohromady   možná i tři minuty. Což   dohromady něco dá, a i   protože jsem se neskutečně   nudil a ke konci kapánek   přejížděl, tak je   rozhodnuto. Se silně   přimhouřenýma očima   dávám tedy tu dvacítku,   nula by nebyla spravedlivá.   Ale koukat na to podruhé ani   omylem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih97252minih97252Hobit: Bitva pěti armád (2014) [2k digital] 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies n
minih55079minih55079Nekecej a pádluj 2 (2009) 
Without a Paddle: Nature's Calling n
minih55689minih55689Zakletý v čase (2008) 
The Time Traveler's Wife n
minih66658minih66658Kamarád taky rád (2011) 
Friends with Benefits n
minih37155minih37155Alexander Veliký (2004) 
Alexander n
minih7158minih7158Dvojčata (1988) 
Twins n
minih29660minih29660Hele, vole, kde mám káru? (2000) 
Dude, where's My Car? n
minih27803minih27803Americká krása (1999) 
American Beauty n
minih13040minih13040Můj nepřítel (1985) 
Enemy Mine n
minih109646minih10964622 Jump Street (2014) 
22 Jump Street n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

103 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

13 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10