Duben
ohodnotit

Kluci z hor

Další název:
Boys from the Mountains
Rok:
2018
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
3.5.2018
„I z těžkého života, se dá udělat ještě těžší...“
Popis / Obsah / Info k filmu Kluci z hor



POZOR, SPOILER

Autobusem přijíždí mladík s jizvou na tváři a zraněnou rukou. Je očekáván postarší ženou, Anežkou Polákovou. Přichází do domu, kde je již jeho mentálně zaostalý asi o dvacet let starší strýc Emil. Onen mladík se jmenuje Láďa.

Posunujeme se o 20 let dopředu, do současnosti. Láďa si na svého strýce zvykl. A Anna na ty dva také. Emil jezdí na kole nakupovat. S lístečkem, kde má nakresleno, co má koupit.

Láďa pracuje v kuchyni. Po příjezdu z práce bere Emila na vyjížďky. Většinou k vodě.

U starosty Boučka se objevuje dvojice lidí. Muž a žena. Eva Hornová a inženýr Tůma. Mají zájem koupit právě domek, který patří Ladislavovi. Starosta obce jim na rovinu říká, že to Láďa nebude chtít prodat. Proto je mu slibováno možné i nemožné, když také zatlačí.

Eva se vydá až k domku, kde vyjde najevo, že se s Ladislavem znají. Kdysi spolu chodili. Láďa však její nabídku pěti milionů za dům a pozemky, co k němu patří, odmítá.

Jednoho dne Anna zkolabuje a končí v nemocnici. Kluci jsou tam také, a když se vrátí, mají u domu hosty, jsou to opět inženýr Tůma a Hornová. Ovšem přibyla k nim sociální pracovnice Adamcová. Ta se snaží za každou cenu dostat Emila do ústavu, ale s tím Láďa nesouhlasí. Jenže s Emilem jsou problémy. V obchodě si dal do kapsy čokoládu, takže je nařčen z krádeže. Po klucích, kteří po něm střílejí z praku, začne on střílet také, a ještě opakuje jejich slovník.

Adamcová přijímá od Hornové peníze, aby se také zainteresovala na prodeji domku. A je to také Hornová, kdo zase přichází za Láďou se zprávou, že klient nabídku zvedl na deset milionů. A také jej pozve na večeři.

Adamcová se násilím dostane do domku, kde fotí, co může. Láďa přichází pozdě, ale přesto s ní ihned vyrazí dveře. Ona jde za starostou a chce seznam škod, které Emil napáchal. Ten spadl ze střechy, když na ni vylezl a ocitá se v nemocnici.

Bouček přiznává doktorovi, že společnost, která má zájem na Máchových pozemcích, nabídne i vesnici hodně peněz a lidem spoustu výhod. Dokonce i práci.

Emil už je z nemocnice doma. Proto si bere Láďa volno a objevuje se tu zase Hornová. Odjíždějí spolu a stráví chvilky plné slasti. Pak Hornová dává Láďovi opět k podpisu lejstro o prodeji domu. Povídá mu, že pokud podepíše, zařídí to tak, aby Emil do ústavu nemusel.

Starosta veřejně na schůzi všem řekne o možném přísunu peněz a o souhlasu s umístěním Emila do ústavu. Pokud budou souhlasit, budou i peníze i práce. Tento boj je pro Emila prohraný, a když si pro něj přijedou, vytahuje Láďa vzduchovku a Emil prak. Míní se bránit. Emil napadne Adamcovou, což situaci ještě zhorší a babě nahraje. Takže se Emil ocitá na policii. Zde už ani Ladislav nemá šanci, a tak je Emil „vyslechnut“ a po jeho uměleckém podepsání protokolu je odtud odvezen.

Končí tedy v ústavu, jak si někteří přáli. Když Ladislav uvidí, kde jej drží, vzroste v něm odhodlání dostat jej pryč. Adamcová dostává druhý díl své zrádcovské mzdy a Ladislav se prohrabuje doma ve starých dopisech po Anežce. V jednom je zmínka o dítěti, klukovi. Psala to Anežka a je v něm zmínka o tom, že Emil má dítě. Nyní Ladislav zavzpomíná, co bylo před lety. Jeli s rodiči autem a on jim sdělil, že čeká s Evou Hornovou dítě. Nastane peklo, které končí havárií a smrtí obou rodičů. V současnosti projednává Ladislav celou situaci s právníkem, kterého sehnal kamarád, doktor.

Znova se setkává s Evou, která se přiznává, že tehdy nešla na potrat a skutečně měla a má syna Láďu. A to rozhodně není poslední překvapení, kterého se Ladislav od Evy dočká. A že to bude překvapení jako hrom…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kluci z hor



Film s Martinem Dejdarem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích vypráví o vztahu mentálně postiženého strýce (J. Lábus) se svým synovcem (M. Dejdar), které osud svede v jedné chvíli dohromady, aby postupně mezi nimi vzniklo pouto, které je prezentací síly a „moci“ přátelství. To je vystaveno posléze zkoušce ze strany těch, kteří se je snaží z různých důvodů od sebe rozdělit. Snímek je mj. i konfrontací dvou hlavních, charakterově bezelstných protagonistů s těmi, kteří svou bezelstnost dávno ztratili a řídí se převážně tím, co jim může přinést prospěch, a to často za jakoukoliv cenu.

Zdroj: APK Cinema Service


Popis / Obsah / Info k filmu Kluci z hor



V komorním psychologickém snímku Kluci z hor zpracoval režisér a producent Tomáš Magnusek podle vlastního námětu a scénáře Jana Jurka skutečný příběh. Děj zasadil do malebného prostředí obce Říčky v Orlických horách (natáčelo se ovšem i v jiných severovýchodních lokalitách). – Po krátkém prologu, v němž mladičký Láďa Vácha přijíždí do horské chalupy po rodičích, se vyprávění odvíjí o dvacet let později. Láďa se stále stará o svého pětašedesátiletého mentálně postiženého strýce Emila. Žijí v chalupě a on na motorce dojíždí do hotelového resortu, kde dělá kuchaře. V obci se objeví realitní makléřka Hornová se svým milencem, inženýrem Klímou z ministerstva pro místní rozvoj. Chtějí za každou cenu koupit chalupu a pozemky Máchových a za pomoc slíbí starostovi skvělou budoucnost vesnice (pod pozemky je totiž ložisko břidlicových plynů, což vědí jen zájemci). Láďa odmítne prodat, a tak Hornová uplatí pracovnici sociálního odboru Adamcovou, aby zajistila Emilovo umístění v ústavu sociální péče. Z několika retrospektiv je zřejmé, že Láďovi rodiče zemřeli při autonehodě těsně poté, co jim syn sdělil závažnou zprávu. Od počátku je také zřejmé, že Hornová a mladý Mácha se znají z minulosti (byli mladiství milenci). Adamcová po několika předvídatelných peripetiích dosáhne svého a Emil skončí na psychiatrii. Díky pomoci místního doktora a jeho známého advokáta však Láďa prosadí strýcovo propuštění. Od Hornové, s níž se opět sblíží, se dozví, že s ní má podobně postiženého syna (o jehož narození nic netušil) a že Emil je ve skutečnosti jeho otec. Postižený muž po návratu do chalupy zemře. A Láďa spolu s Evou Hornovou si jdou do ústavu vyzvednout svého dospělého syna. – Jednoduché vyprávění s typizovanými charaktery se odvíjí kromě několika flashbacků v podobě Láďových nočních můr chronologicky a soustřeďuje se na soužití dvojice „kluků“ i na popis postav z jejich okolí (starosta, doktor, pošťačka, farář apod.) a dvou „zlých vetřelců“ z města. Svým charakterem snímek připomíná televizní produkci včetně obligátních předělů ve formě panoramatických záběrů horské krajiny. – Režisér s filmem, natočeným už v roce 2016, objížděl různá místa a na základě reakcí diváků jej upravoval.

Poznámka:
Ve filmu byly použity animované filmy Jaroslava Nykla.

Zdroj: -tbk- / NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

132 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Dědictví Anny Kománkové

04:20 - 04:45

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:40 - 04:35

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10