Klapzubova XI. (1938)

Klapzubova XI.
72 %
 
 

Další název: Klapzubova jedenáctka; The Klapzuba's Eleven

    Žánr: komedie / sportovní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 2.9.1938        
    Délka: 91 min.
„Jedenáct bratrů jako neporazitelné fotbalové mužstvo ve filmové adaptaci slavné literární předlohy Eduarda Basse.“
POZOR SPOILER

Otec Klapzuba rozebírá s kamarádem stav naší kopané. Má jedenáct kluků, kteří pracují v jeho autoopravně. A právě dnes je bere otec na kopanou, kde naši hrají s Itálií - a prohrají. To naštve celou rodinu a otec se rozhodne postavit mužstvo. Jeho kamarád donese dresy slavných fotbalistů, které si kluci rozeberou.

Stavitel a také předseda Meteoru plísní svou dceru Evu, že se opět chystá „do chaty“ a nechce jít na kopanou. Ta odjíždí s přítelkyní Helenou a podaří se jim nabourat. Naštěstí kolem projíždějí dva Klapzubáci, Jarda a Pepa, a jsou dívkami stopnuti ku pomoci. Aby jim slečny nefoukly, tak jim povolí svíčky a nakonec končí všichni v chatě. Jenže holky je mají za milionáře, protože mají cizí auto, a kluci jim to nevyvracejí. Jedenáctka Klapzubů dostává povolení hrát a později vyzvou nejlepší kluby. Stále vyhrávají a vyhrávají, ale není to jen o radosti. Při jednom zápase se musí do branky za zraněného syna postavit sám starý Klapzuba. Při tahanicích o zápasy se do toho vloží syn, protože rodina je bez peněz a zadlužena. Takže jako amatéři prostě musí skončit. Pepík je tím pádem pozván mezi „lepší lidi“ a zde se provalí Evin omyl v jeho osobě. Nu, z kluků mají být profesionálové, a tak hrají poslední zápas jako amatéři, jako Klapzubova jedenáctka. A prohrávají. Teprve návštěva otce je přiměje k lepšímu výkonu. A pak již hraje bratr proti bratru. Otec to nechce vidět, ale přece jen se podívat jde. Při jednom z „bratrovražedných“ bojů se Pepík zraní a v tomto stavu si jej otec odnáší. Kluci začínají chápat slovo soudržnost, a dají se reamaterizovat. Jenže v té době se má hrát velezápas českého výběru a ten nestojí za nic. A tu padne návrh, aby to dal Klapzuba dohromady…  Autor: Pitryx

režie:
Ladislav Brom
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (Klapzuba), Antonie Nedošinská (Klapzubová), Fanda Mrázek (Jarda), Jiří Vondrovič (Standa), Raoul Schránil (Olda), Josef Zeman (Franta), bratři Ronkové (Cyril a Metoděj Klapzubové, dvojča), Jiří Steimar (Bína), Hana Vítová (Eva, Bínova dcera), Jan S. Kolár (kapitán fotbalové asociace), Vilém Pfeiffer (agent Dostál), Jaroslav Marvan (fotbalový nadšenec Novák), Bedřich Veverka (redaktor Palička), Stanislav Neumann (profesor Šlejhar, syn bankéře), František Filipovský (funkcionář S.K. Meteor), Jára Kohout (Hájek), Ladislav Hemmer (hlasatel Běhounek), Vladimír Pospíšil-Born (sekretář fotbalové asociace), Gabriel Hart (klubovní lékař), Václav Mlčkovský (člen výboru fotbalové asociace), Jaroslav Bráška (lékař), Richard A. Strejka (kamarád Pepíka Klapzuby), Josef Kemr (mladý fotbalista), Bedřich Bozděch (divák na kopané), Ladislav Brom (druhý hlasatel), Miloslav Svoboda (Bivoj, Novákův syn), Jan Šebor (Pepík), Vilém Šťovík (Láďa), Josef Hampacher (Béďa), Karel Fořt (Véna), František Kužel (brankář Honza Klapzuba), Julius Baťha (host u Bínů), Karel Šott (host u Bínů), Taťána Kolárová (host u Bínů), Fráňa Vodička (divák na kopané), Arnošt Mirský (role neurčena), Josef Kotalík (role neurčena), Marta Školudová (role neurčena), Bláža Lubinská (Helena)
 
 
námět:
Eduard Bass (povídka)
 
 
scénář:
Karel Steklý, Ladislav Brom
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Josef Dobeš, František Svojík
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Božena Vališová
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
výtvarník:
František Nestler
 
 
zpěv:
Míla Spazierová-Hezká, Oldřich Kovář
 
 
text písně:
Ladislav Brom
 
 
vedoucí výroby:
Jan Gerstenberger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.