Duben
ohodnotit

Kill Bill

Další název:
Kill Bill: Vol. 1
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
9.10.2003
„Byl to její svatební den a oni se ji pokusili zabít. Po čtyřech letech se „Nevěsta“ vydává na cestu pomsty.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kill Bill
V malém, opuštěném kostelíku je pěticí zabijáků zmasakrována probíhající svatba. Zabiják Bill střelí do hlavy a těžce zraní těhotnou nevěstu, která mu ještě v poslední vteřině stačí říct, že čeká jeho dítě. Žena, přezdívaná Nevěsta, však přežije a skončí v kómatu v nemocnici. O čtyři roky později se nečekaně probere a s hrůzou zjistí, že přišla o dítě a nemůže hýbat nohama. Přesto se jí podaří zabít chlapa, který ji chtěl zneužít. Dostane se do podzemních garáží, kde silou vůle a trpělivostí rozcvičí ochablé a ztuhlé svalstvo. Plánuje přitom pomstu čtyřem kolegům zabijákům, a hlavně šéfovi a bývalému milenci Billovi. Na ostrově Okinawa najde legendárního výrobce mečů Hattoriho Hanzu a přesvědčí ho, aby pro ni jeden vyrobil. Muž souhlasí jen proto, že jeho zákaznice chce zabít Billa. A pak už se Nevěsta vydává na cestu krvavé a nelítostné pomsty...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kill Bill
Pocta kung-fu filmům,Tarantinův sen,je rozdělen na dvě části,k čemuž došlo až po poradě s producentem z důvodu obavy,zda bude divák schopen trávit vcelku tříhodinový snímek nabitý akcí a násilím.Obdivovatelé Tarantina by se s touto skutečností určitě lehce vyrovnali,ale zřejmě tvůrce věděl,co dělá.Celek se skládá z deseti kapitol rozdělených po pěti v každém dílu,s časovými skoky,flashbacky a měnícím se prostředím.
V první části filmu se na diváka řítí jedna napínavá akce za druhou.Vše,co potřebujete vědět,je řečeno způsobem,na který jsme u Tarantina zvyklí-zajímavé úhly záběrů kamery,zpomalené sekvence a opět hudba v jedné z hlavních rolí,skvěle dokreslující bizarnost scén.Dozvídáme se o masakru na svatbě,kde byla Nevěsta(jak je zatím nazývána)střelena vůdcem zabijácké bandy a zároveň svým milencem Billem do hlavy.Po čtyřech letech v komatu se probere se zjištěním,že o dítě,které nosila pod srdcem,vinou násilností na ní spáchaných přišla,načež si vzpomene na viníky tragédie,vyřídí dva cynické úchyláky a po rozcvičení ztuhlých končetin se vydá na cestu krvavé pomsty.A nemusíme se obávat,že skoncování se životem každého z bídáků rukou Nevěsty si bude podobné jako vejce vejci.Po úvodním seznámení s potencionální mrtvolou jsme svědky Nevěstiny satisfakce v jiném stylu a v jiném prostředí.Pohnuté dětství O-Ren Ishii si vychutnáme v podobě japonské animace a její konec v zasněžené zahradě za doprovodu žhavé španělské hudby a legračního klapání vodního mlýnku.Předcházející krvavá lázeň v restauraci "House of Blue Leaves",o které se nejvíc hovoří v souvislosti s potoky krve a bezbřehým násilím rozhodně nestresuje.Způsob krvácení z uťatých končetin spíše připomíná školní scénku sourozenců Addamsových a vše je utlumeno černobílou sekvencí.V Nevěstině notýsku jsou odškrtnuta první dvě jména a má to pokračování...


Autor: Noerona

Popis / Obsah / Info k filmu Kill Bill
Bývalá členka špičkového zabijáckého komanda (Uma Thurman) se rozhodne navždy skončit s minulostí a vdát se. Její svatební den se však změní v krvavá jatka v okamžiku, kdy na ni zaútočí její vlastní bývalý šéf Bill (David Carradine) a zabije ji. Mladá žena však nezemřela, i když si to všichni myslí: šťastnou náhodou vražedný útok přežila, ale upadla do kómatu. Po pěti mučivě dlouhých letech se vrací z temného zápraží smrti s jedinou myšlenkou: pomstít se všem, kteří jí ublížili, bez ohledu na to, co je k tomu vedlo. Ke všemu odhodlaná hrdinka, která si říká „Nevěsta“, však teprve musí zjistit, kdo je proti ní - a také to, jestli neexistuje někdo, kdo by mohl stát na její straně...

Chladnokrevná pomsta, mrazivá nenávist a vzpomínky na zrazenou lásku vedou elitní vražedkyni po cestě krve, ze které - možná - není návratu.
Po pěti letech, která uplynula od světového úspěchu Jackie Brownové, „maniak z videopůjčovny“ Quentin Tarantino stvrzuje svou pověst kultovního autora akčním příběhem o pomstě, lásce a nenávisti. Klíčovou roli v jeho novém autorském opusu hrají klasické asijské filmy ze 70. let využívající prvků bojových umění "wuxia".

„Chci natočit nejlepší akční film všech dob!“, prohlásil Tarantino jen napůl v žertu na loňském MFF v Cannes, kde svůj projekt poprvé představil. Ke slavnostní světové premiéře na nejprestižnějším evropském festivalu letos v květnu také směřoval natáčení filmu, na jehož soubojových a akčních scénách se podílel legendární Woo-ping Yuen (Matrix, Tygr a drak). Podobně jako několikrát předtím, i nyní si Tarantino pohrává s chronologií svého příběhu: vyprávění je členěno do deseti kapitol, jejichž časová posloupnost je rafinovaně zpřeházena.

Vedle obdivovaných hvězd žánru Sonnyho Chiby a Gordona Liu exceluje v nejnetrpělivěji očekávaném hitu podzimní sezóny v hlavní roli Uma Thurman, která se už objevila v režisérově kultovním morytátu Pulp Fiction – historky z podsvětí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kill Bill
Bývalá členka špičkového zabijáckého komanda (Uma Thurmanová) se rozhodne navždy skoncovat s minulostí a vdát se. Její svatební den se však změní v krvavá jatka v okamžiku, kdy na ni zaútočí její vlastní bývalý šéf Bill (David Carradine). Zabíjí ji? Všichni si myslí, že ano. Mladá žena však vražedný útok šťastnou náhodou přežila, i když upadla do kómatu. Po pěti mučivě dlouhých letech se ke všemu odhodlaná hrdinka, která si říká „Nevěsta“, vrací z temného zápraží smrti s jedinou myšlenkou: pomstít se všem, kteří jí ublížili. Chladnokrevná nenávist a vzpomínky na zrazenou lásku vedou elitní vražedkyni po cestě krve, ze které - možná - není návratu. - Po pěti letech, která uplynula od mistrovské kriminálky Jackie Brownová, „maniak z videopůjčovny“ Quentin Tarantino stvrzuje svou pověst kultovního autora akčním příběhem o pomstě, lásce a nenávisti. Klíčovou roli v jeho novém autorském opusu hrají klasické asijské filmy ze 70. let využívající prvků bojových umění "wuxia".
„Chci natočit nejlepší akční film všech dob!“, prohlásil Tarantino jen napůl v žertu na loňském MFF v Cannes. Na soubojových a akčních scénách filmu se podílel legendární Woo-ping Yuen (Matrix, Tygr a drak). Podobně jako již dříve, i nyní si Tarantino pohrává s chronologií svého příběhu: vyprávění je členěno do deseti kapitol, jejichž časová posloupnost je rafinovaně zpřeházena. - Vedle obdivovaných hvězd žánru Sonnyho Chiby a Gordona Liu exceluje v nejnetrpělivěji očekávaném hitu podzimní sezóny Uma Thurmanová, kterou známe už z Pulp Fiction – historek z podsvětí. - Na soundtracku snímku se podíleli renomovaný skladatel filmové hudby Ennio Morricone, RZA a Lars Ulrich.
Kino AERO 2003/11,12


Popis / Obsah / Info k filmu Kill Bill
Po šesti letech od Jackie Brownové (1997, FP 6/98) přichází Quentin Tarantino s novým snímkem ve velkém stylu: akční podívaná Kill Bill (tedy Zabít Billa) je svéráznou poctou především filmům hongkongské školy. Hlavní hrdinkou je půvabná světlovlasá Američanka, známá pod protichůdnými přezdívkami Nevěsta a Černá mamba. Její příběh se točí kolem velkolepé msty: těhotná Nevěsta se původně měla stát obětí masakru, který na její svatbě rozpoutal bývalý milenec, gangster Bill, spolu se členy Komanda zmijí – zabijáků. K nim pod svou hadí přezdívkou původně patřila i Nevěsta. Žena zázrakem přežila osudnou střelu do hlavy a po čtyřech letech v kómatu jde neúprosně po stopách pěti nepřátel. Při pomstě jí pomáhají nadlidské bojové dovednosti, chladná rozvaha, touha po odplatě a v neposlední řadě i zvláštní samurajský meč. – Více než tříhodinový snímek je z marketingových důvodů uváděn ve dvou dílech; v prvním se diváci (na přeskáčku) dozvědí několik záměrně neúplných informací o zápletce a prehistorii příběhu a jsou svědky likvidace dvou hlavních darebáků ženského rodu a desítek vedlejších padouchů. Tarantino si vybírá z různých filmových žánrů a škol jako z bohatého švédského stolu, přičemž je vskutku při chuti. Finální série soubojů v Domě modrých listů se například odehrává částečně jako černobílý hongkongský film, pak následuje odlišně pojatý souboj siluet na modrém pozadí v místnosti pro kabuki, vycházející ze stylu japonského režiséra Seijuna Suzukiho a z titulkových sekvencí honkongských kung-fu filmů Yuena Wo-pinga či Zhanga Chea, načež závěrečný střet v zimní zahradě zase kombinuje postupy japonského tvůrce Kinjiho Fukasakua se stylem známého tvůrce spaghetti-westernů Sergia Leoneho. Jiná sekvence je pro změnu animovanou verzí japonských komiksů. Samostatnou kapitolou by byla „inventarizace“ desítek odkazů na jiné filmy a TV seriály, včetně vlastních Tarantinových děl… - Tvůrce zvládá střídání stylů sebevědomě a bravurně; zároveň nedovoluje divákům ani na okamžik zapomenout, že jde „pouze“ o film. Mohutně stříkající krev či rozsekaná těla jsou pro něj výhradně „estetickou“ záležitostí („Nikdo není zabit, není to skutečná krev a pokud se vám to nelíbí, asi nemáte rádi červenou barvu…“). Zatímco předchozí Tarantinovy filmy se odehrávaly pouze ve svébytné „filmové“ realitě, Kill Bill je dle tvůrcových vlastních slov stylizovaný ještě více: je to film, jaký by se ve zmíněném filmovém světě promítal v kinech. Výsledkem je dílo, které ani na okamžik nenudí. Ale autor se zcela vyhnul emocím a tématům, které jsou skutečné a které jsou (v jádru velmi poctivě) zpracovány jeho filmovými vzory. – Pokračování Kill Bill 2 bude mít u nás premiéru 4. března 2004.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Kill Bill: Vol. 3 (2022)

 Kill Bill: Vol. 3 (2022)
Kill Bill: Vol. 3 n
 
Žánr: akční / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Quentin Tarantino

(pokračování)

Kill Bill 2 (2004)

 Kill Bill 2 (2004)
Kill Bill 2 n
Kill Bill: Volume 2
Žánr: akční / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: Quentin Tarantino

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376390
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10