Keby som mal dievča (1976)

Keby som mal dievča
60.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.2.1977        
    Délka: 83 min.
POZOR, SPOILER

U univerzální údržby si přebírá šaty mladý muž. Jen si je půjčil. Jmenuje se Vlado a bydlí v podnájmu. Zrovna za ním přichází kamarád Badžo, kterého ostatně známe z předchozího příběhu (film Keby som mal pušku, 1971) a tahá jej na demonstraci třetího výročí SNP. Vlado to však odmítá.

Samozřejmě, že tam později jde, ale ne s kamarády. Poté jeho kroky směřují k vile pana Rafaela Podmanického. To je velmi bohatý muž a má hezkou dceru Julianu, po které Vlado touží. Jako služebná je zde jeho kamarádka Milka. Vlado zde dostává práci, totiž doučování Podmanických syna, a také možnost bydlení.

U Vladova bratrance Olivera, který si říká Sansovino a učí tanec, se ocitá policie a nalézá protistátní letáky. Byly v balíku, který mu přinesl jeho známý. Jenže stejně musí Sansovino k výslechu.

Vlado potkává známého, pana Debnára, kterému vše poví. O tom, kde je a co se stalo bratranci. Zdá se, že Debnárova dcera Vlasta by měla o Vlada zájem. Když je pak Vlado doma, objeví se tu Vinco. Ten, se kterým jako děti ti dva dělali spoustu vylomenin. Láká Vlada k útěku do USA.

Kamarád Braciník chce po Vladovi, aby mu za peníze psal milostné dopisy pro Julianu. Vlado to bere.
Pak mu Vlasta na brigádě úklidu sděluje, že je otec v nemocnici. Vlado se pokusí o Milku, ale neuspěje. Pak ji nachytá se synem Debnára. V nemocnici jej navštíví a potká zde Olivera, který byl na jeho zásah propuštěn.

Koná se stužková a zde Vlado zjistí, že se Juliana zamilovala do Braciníka. Ten za ním přichází o pomoc s tím, co má říkat. A Juliana mu pak uteče s Vladom a přiznává, že věděla o tom, že dopisy nepsal Braciník. Mezi ní a Vladem vzniká vztah. Pak jej však začíná balit jistá Pamela. Ale Vlado před ní uteče.

Debnár je vyznamenán a paní Podmanická jej posílá k nim na výzvědy. A on poslechne. Jenže Debnár taky jedl chytrou kaši a ihned na to přijde. Ke slovu přicházejí socialisti a Podmanickým zvoní hrana. Lidé útočí na jejich vilu. Vlado začíná chápat souvislosti jinak, ale stále je zamilován do Juliany. A tu se opět objevuje Viktor, ochoten je všechny dostat pryč ze země. Odjede Vlado s kapitalisty, nebo se přikloní na stranu proletariátu?  Autor: Pitryx

režie:
Štefan Uher
 
 
hraje:
Dušan Tarageľ (Vlado), Brigita Hausnerová (Milka), Judita Vargová (Džuliana), Soňa Kováčiková (Vlasta), Eva Píchová-Sitteová (Pamela (pod jménem Píchová)), Naďa Kotršová (Podmanická), Tibor Bogdan (Podmanický), Otakar Dadák (Tebnár), Andrej Hryc (Oliver), Slávo Záhradník (Borik), Jozef Gráf (Vktor), Emil Horváth (prof. Jožylo), Michal Nesvadba (Braciník), Ján Zachar (Klofaj), Mojmír Maděrič (Hrtús), Viera Lošonská (Ivana), Anton Matejička (Badžo), Ján Hvizd (Majlen), Štefan Bučko (Jaro), Emília Došeková (Vladova matka), Ľudovít Kroner (Vladův otec), Tibor Vadaš (Beniačúr), Branislav Koreň (Rudko), Elena Grissová (Ortisová), Imre Fazekaš (Žlabkay), Milan Fiabáne (policista), František Desset (policista), Gejza Sedlák (návštěvník), Ľudovít Ozábal (Dirigo), Emília Furinová (profesorka), Dano Živojnovič (krejčí), Míla Beran (fotograf), Júlia Hrdá (šatnářka), Zdeněk Blažek (Gajfáš), Irma Bárdyová (dáma), Jolana Hollá-Mažáriová (dáma), Viera Radványiová (žena), Karol Jaura (muž), Emília Lörinczová
 
 
námět:
Milan Ferko
 
 
scénář:
Milan Ferko
 
 
kamera:
Stanislav Szomolányi
 
 
hudba:
Štěpán Koníček
 
 
výprava-architekt:
Anton Krajčovič
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Milan K. Némethy
 
 
vedoucí produkce:
Ján Svikruha
 
 
mluví:
Elena Kucháriková (Milka), Tatjana Hrivňáková (Džulianu), D. Mižičková (Vlasta), Katarína Orbánová (Pamela), Vlado Černý (Viktor), Dušan Kaprálik (Braciník), Marián Zednikovič (Hrtús), Júlia Gregorová (Ivana), Matej Landl (Majlen), Igor Čillík (policista), R. Velecký (návštěvník), Emília Hal'amová (šatnářka), Eduard Bindas (Gajfáš), Anton Živčic (Badžo)
 
 
II. kamera:
Ján Magdolén
 
 
dramaturgie:
Ján Beer
 
 
pomocná režie:
Alžbeta Domastová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.