Duben
ohodnotit

Když struny lkají

Další název:
When the Strings Wailed
Žánr:
Rok:
1930
Délka:
63 minut
Premiéra v ČR:
19.9.1930
„Zpustlý tulák, bývalý houslový virtuos, se postará o ztracené dítě barové zpěvačky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Když struny lkají
"Když struny lkají". Touha po mluveném filmu v národním jazyce byla u každého národa přirozená, ale u malých národů narážela na potíže, velmi těžko překonatelné. Byla to zejména odbytiště, která byla omezená, a jež po financích byla největší překážkou. Nikomu se do tak riskantních předem ztracených podniků nechtělo. Byli jsme tenkrát v situaci, že dobrá česká filmová tvorba byla bez Německa takřka nemožná, jinými slovy: každý český zvukový film se musel zároveň vyrábět v německé verzi. Německo si pak film zaplatilo. Proto se musel film dělat tak, aby i pro cizinu byl přijatelný. Bylo v tom jisté uspokojení, že český film "Když struny lkají" byl zakoupen též pro Německo a měl premiéru v samotném Berlíně.

Při velké mezinárodní soutěži musel mít film určitou úroveň a kvalitu, aby prorazil. Při posuzování se jistě přihlíželo k těmto parametrům. Od prvního českého zvukového filmu nikdo nečekal, že bude hned nějakým objevem či veledílem. První český román, první české drama také jimi nebylo, ač při možnostech takového množství vzorů, museli být posuzovatelé ve shovívavosti opatrní, aby nebudili dojem spokojenosti nad prostředností. Film se tehdy chvíli jmenoval "Když struny znějí", nebyl tedy žádnou epochou ve vývoji českého "mluvícího" filmu, ale také nebyl o nic horší, než průměr zahraničních snímků k nám tehdy dovážených. "Není-li překvapením není ani zklamáním".

Dějově byl pro tento film zvolen příběh o matce, vyštvané i s dítětem zhýralým otcem do zlého světa: trpí jim oba, matka i dítě, když jsou od sebe odloučení. Matka se stává barovou tanečnicí a animírkou, je nucena zpívat a smát se čast přes závoj slz. A ještě jedna ztroskotaná existence se zde vyskytuje: kdysi slavný houslový virtuós, dnes drban a tulák bez domova, dobrák, který se hošíka ujme. Tedy příběh jako tisíce jiných a ale ve své podstatě stejných jako by tvořených přes kopírák.Všechno je zde cíleně vypočítané na citlivé obecenstvo.

Režisér Fehér (paradoxně zahraniční režisér točící první č e s k ý mluvící film) opřel se o osvědčený recept skládající se s působivosti kontrastů: střídá současně probíhající události těsně za sebou, pochybný lesk života i jeho stíny. Snaha po vyvolání nálady národními písněmi vedla však místy k jistým nehoráznostem: Slováci i Slověnky zpívají české písně, pobudové a zkrachovaní existence v noslehárně si v bídě a stesku - ulevují národními písněmi, které zaznívají i v rozflámovaném baru. Těch opileckých scén a flámů by v tomto filmu mohlo být méně. Milým překvapením byla pěkná a znělá naše m a t e ř š t i n a .

Snad právě snaha po výraznosti a zřetelnosti svedla mnohdy herce až deklamátorskému přízvuku. Před těmi osmi desítkami let, panoval názor, že dítě dovede pro film hrát, ale pochybovalo se, že se najde dětská filmová hvězda, která by dovedla ve filmu přirozeně mluvit, a nikoliv nacvičeně papouškovat a odříkávat se školským přízvukem. Proto byl tehdy malý Fehér srdečný a přirozený, dokud neotevřel ústa. Magda Soňa, měla jasný a čistý hlas, lepší, než mnohá slavená cizí herečka, škoda, že jej, hned od počátku naladila příliš sentimentálně. Václav Vydra zůstal nejen tenkrát, ale i později jevištním hercem i ve filmu s divadelností gest i hlasu. Nesporně nejvýše na herecké laťce stal nesporně svým výkonem Jaroslav kocián, hlavně proto, že se nejméně snažil vypadat herecky.

Samozřejmě, že jeho houslová sóla zajišťovala filmu úspěch u obecensta, jakož vůbec hudební stránka filmu patřil k jeho kladům, zejména hra cikánské kapely. Po kamerové stránce měl film co dohánět.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Když struny lkají
Slávka je v manželství nešťastná. Rozhodne se proto opustit svého muže, statkáře Michovského, a s malým synkem Jeníčkem uprchne. Žije velmi skromně a marně hledá práci. Když se stane barovou zpěvačkou, dá synka do péče domkářky na venkově. Synka občas navštěvuje. Při jedné návštěvě ztratí Slávka v kostele stokorunu, jíž měla zaplatit za péči o syna. Bankovku najde hladový tulák Marek, který se živí hraním na housle. Je obviněn z krádeže, ale malý Jeníček se ho zastane. Domkářka chlapce bije a on se proto vydá do města za matkou. V Praze najde unaveného a vyčerpaného Jeníčka tulák Marek a ujme se ho. Společně pak hledají Jeníčkovu matku. Jednoho večera hraje Marek v baru na housle a profesor Horský v něm pozná slavného virtuosa. Slávka je omylem při policejní šťáře zadržena jako prostitutka. Po propuštění v zoufalství nad bezvýchodností svého života se ve své šatně otráví. Jeníček pláče nad mrtvou matkou a Markovy struny nad ní naposled zalkají.

První český dlouhý hraný zvukový film měl být natočen původně podle námětu Quido E. Kujala Slovanské melodie firmou Beda Heller. Pro finanční náročnost projekt převzal Osvald Kosek se společností AB.

Zdroj: FDB


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Když struny lkají [německá verze] (1931)

 Když struny lkají [německá verze] (1931)
Když struny lkají [německá verze] n
Ihr Junge
Žánr: melodrama
Země: Československo / Německo - předválečné / Rakousko
Režie: Friedrich Fehér

(remake)

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

65 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

40 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani