Kdo seje vítr (1988) [TV film]

Kdo seje vítr (Inherit The Wind)
92.5 %
 
 

Inherit The Wind

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 96 min.
„Učitel začne v Tennessee vyučovat evoluci, což je proti místním zákonům. Velký soudní proces pak dále rozděluje společnost.“
Toto drama ze soudní síně je inspirováno nechvalně známým procesem z roku 1925, jehož jádrem byl spor o výuku darwinismu na amerických veřejných školách. Pokrokový učitel (Kyle Secor) se v jednom městečku v Tennessee rozhodl do svých hodin zařadit evoluční teorii, tím ovšem porušil zákony daného státu. Na scéně se vzápětí objevují dva slavní právníci (Kirk Douglas a Jason Robards) – jeden jej má hájit, druhý pak stát na straně obžaloby. Samotné město je v mnoha ohledech rozděleno již předtím a tyto rozdíly pak v průběhu soudního procesu vyplouvají na povrch. V některých částech USA je stále aktuální rozpor mezi evolucionisty a kreacionisty ve školách, přičemž učitelé jsou často vystaveni velkému tlaku radikálních názorů žáků či studentů a jejich rodin. Tento snímek je novou verzí stejnojmenného dramatu Stanleyho Kramera z roku 1960 se Spencerem Tracym v hlavní roli. Podle některých pozorovatelů je toto novější filmové zpracování slavného případu férovější a historicky detailnější, a ač se jedná o televizní film, pozoruhodné výkony obou hlavních protagonistů se na každý pád mohou směle poměřovat se svými předchůdci v rolích elitních právníků. Nositeli dalších solidních hereckých výkonů jsou zde Jean Simmons, Darren McGavin nebo Rachel Brown.

režie:
David Greene
 
 
hraje:
Kirk Douglas (Matthew Harrison Brady), Jason Robards (Henry Drummond), Darren McGavin (E.K. Hornbeck), John Harkins (soudce), Megan Follows (Rachel Brownová), Kyle Secor (Bertram Cates), Michael Ensign (reverend Brown), Jean Simmons (Lucy Bradyová), Josh Clark (Davenport), Richard Lineback (Sillers), Tom McCleister (soudní vykonavatel), Richard Gilbert-Hill (hlasatel), Kathy Kinney (žena ve skladu), Don Hood (major), Ebbe Roe Smith (Dunlap), Douglas Dirkson (pan Bannister), Jason Marin (Howard), Terry Wills (muž na pokladně), Robert Broyles (muž na plošině), Michael Joiner (fotoreportér)
 
 
námět:
Jerome Lawrence (hra), Robert E. Lee (hra)
 
 
scénář:
John Gay
 
 
kamera:
Stevan Larner
 
 
hudba:
Arthur B. Rubinstein
 
 
střih:
Parkie L. Singh
 
 
zvuk:
Joseph D. Citarella, Eric Lindemann, Don MacDougall, Russell Williams II
 
 
výtvarník:
Bill Ross
 
 
výkonný producent:
Peter Douglas
 
 
producent:
Robert Papazian
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.