Duben
ohodnotit

Kauza CIA

The Good Shepherd

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
167 minut
Premiéra v ČR:
1.11.2007
„Temný svět špionáže. Nikdy nevyprávěný příběh.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kauza CIA
Edward Wilson, jediný svědek sebevraždy svého otce, během svých studií člen organizace tajné organizace Skull and Bonesthe. Edward je mladý muž odhodlaný, rozvážný a velmi čestný, hrdý na to, že je Američan. Tyto vlastnosti ,mu mohou pomoci odstartovat skvělou kariéru v nově založené společnosti CIA /Central Inteligence Agency/. Během jeho práce pro CIA se jeho ideály mění díky studené válce, která probíhá kolem. Vzrůstá nedůvěra ke všem u a ke všem v jeho okolí, která nebere konce. . .

O filmu: „Skrz různé flashbacky udržuje film rytmus, ale nikam zvlášť nespěchá – má obrovskou vnitřní sílu. Tím se dostáváme ke scénáři, který je vybroušený jako diamant a nabízí slušnou dávku emotivních a vypointovaných scén. Jedná se skutečně o takový menší epos, nepříliš zaměřený na politiku, ale na vztahy mezi postavami, nejistotu a báječnou dobovou atmosféru, již podtrhuje bezchybná kamera. Skutečnou třešničkou je ovšem Robert De Niro. Nezáří tolik před kamerou, nýbrž za ní. Naprosto suverénně zvládá pasáže intimní i drsnější, skvěle si pohrává s detaily a určité scény přivádí k dokonalosti. Když k tomu přičteme všechny herce hrající bez jediné chybičky a parádní znepokojivou hudbu, vychází mi jeden z nejlepších filmů roku 2006.


Popis / Obsah / Info k filmu Kauza CIA
Proslulý americký herec Robert De Niro (nar. 1943) se věnuje také produkci a dvakrát se zdařile pokusil o režii. Po kriminálním dramatu z šedesátých let Příběh z Bronxu (1993) režíroval podle původního scénáře Erica Rotha (mj. Oscar za Forresta Gumpa) ambiciózní pohled do rané historie Ústřední zpravodajské služby, nazvaný u nás Kauza CIA (původní titul The Good Shepherd, tedy Dobrý pastýř, je přiléhavější a také poetičtější).

Epický snímek (uváděná kratší verze trvá 134 min.) sleduje v retrospektivách osudy nadaného studenta Edwarda Wilsona (Matt Damon), naverbovaného na počátku čtyřicátých let do rozvědky, jež se po válce transformovala do CIA. Edward léta věrně slouží agentuře, podílí se na úspěších i nezdarech, jež vyvrcholí nepodařenou akcí v Zátoce sviní, aniž si uvědomuje, že své práci obětoval všechno ostatní, včetně manželství a rodiny, a stal se cynickým manipulátorem bez špetky citu.

De Niro získal pro svůj projekt špičkové obsazení. Vedla Matta Damona v hlavní roli (tak rozdílné od jeho zpravodajského agenta Bournea v populární sérii podle Ludlumových románů) zaujmou zejména Angelina Joliehová jako odstrkovaná manželka Margaret a sám De Niro v malé ale výrazné úloze generála Sullivana. Snímek dostal na MFF v Berlíně Cenu za výjimečné umělecké ztvárnění pro celý herecký soubor. Naplánována jsou zatím dvě pokračování – první má pokrývat dobu od Kubánské krize do pádu Berlínské zdi a druhé se bude odehrávat od devadesátých let až po současnost.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Kauza CIA
Druhý režijní opus Roberta De Nira Kauza CIA je výsledkem dlouholetých příprav. Fiktivní příběh vychází z historických událostí a fiktivní postavy mají své předobrazy ve skutečných lidech. Protagonistou je Edward Wilson, který v souvislosti s nepodařenou akcí v Zátoce sviní na Kubě v dubnu 1961 rekapituluje svou dráhu u tajných služeb i neuspokojivý rodinný život. Vyprávění se tak odvíjí v časových skocích od roku 1939, kdy byl Wilson naverbován do nové rozvědky OSS, přes jeho válečné působení v Londýně a poválečné v Berlíně a dále k jeho dalším operacím v rámci CIA v průběhu studené války. Retrospektivy jsou prokládány pátráním po člověku, který vyzradil Rusům nelegální akci na Kubě. Wilson posléze odhalí, že to byl jeho syn, traumatizovaný od dětství vztahem k příliš zaměstnanému otci. – Realistické líčení, využívající i dobové dokumenty, postihuje nejen „vnější“ prostředí v různých časech a v různých částech světa, ale i „vnitřní“ atmosféru zpravodajských služeb, spjatou s intrikami a s nedůvěrou, ústící až do paranoie. S tím souvisí i bizarní dlouholetá vazba mezi Wilsonem a ruským špičkovým agentem s krycím jménem Odysseus. Nedílnou součástí je též popis různých technik a metod (včetně mučení), používaných tajnými službami, i odkazy na křehkou hranici mezi legální a nelegální činností. – Hlavní postavu ztvárnil Matt Damon jako mlčenlivého muže, vzhledem připomínajícího nenápadného úředníka. Za zdánlivou korektností se však skrývá léty vypěstovaný cynismus a chladnokrevnost, neštítící se žádných špinavých prostředků pro „dobro“ CIA a tedy podle Wilsonova přesvědčení i vlasti. Damon se tu objevuje v odlišné poloze než jako jiný agent CIA v trilogii o Bourneovi. - Snímek je věnován scénografce Gretchen Rauové (viz Filmová loučení FP 5/2006), která se na něm podílela.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190542
Osobností: 697828
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178269

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10