Katka (1949)

Katka
69.4 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.4.1950        
    Délka: 91 min.
POZOR, SPOILER

Starý Jakub honí prase po zahradě. Když přijde domů, vynadá dceři Katce, že čuníka nezavřela a roztrhá jí dopis, ve kterém jí píší, že je přijata do továrny. Katka pak uteče oknem. Přijede do města a přes obtíže s vrátným se do továrny dostane. Nejprve však musí projít přijímacím oddělením, kde jí položí spoustu zbytečných otázek. Leč i to je za ní a čeká ji první směna. Je varována, ale i zaučena. Ještě doprovodí kamarádku, která již v továrně být nechce a odjíždí vlakem domů. Tam bude sice také dělat, ale na svém. Bude gazdina.

Také Katka nasedá do vlaku. Chce jet domů, ale nakonec si to rozmyslí a zastaví vlak záchrannou brzdou. Což nese následky - pokutu a potom v továrně dost zničených punčoch.

Katka bydlí v ženském domově. Holky jdou večer do ulic, jen Katka a kamarádka zůstávají. Nacvičují natahování punčoch na zahřívací formu. A Katka to pak ještě stále trénuje na všem, co se tomu jen trochu podobá.

Nu a pak je první výplata a pozvání pana Doda Kupčíka, referenta na osobním oddělení. Katka přijímá a bere s sebou všechny kamarádky. Výlet však začíná špatně kvůli lanovce. Tedy jen pro Doda, protože se sice dostal, kam chtěl, ale bez Katky. Ta se zatím setkává s mistrem své dílny Šimonem. A zatímco se Dodo nahoře zabývá astronomií, balí dole velmi neohrabaně mistr Katku.

Po návratu se oba ocitají na novém pracovišti. Zde stroj zachytí Katčin cop a ten je rychle ustřižen právě mistrem Šimonem. Ten se s Katkou později dostane do rozestavěných domků pro dělníky. Zde plánují, co by jak mohlo být.

V práci stále Katka myslí na to, jak vylepšit stroj. Přemýšlí nad nějakou síťkou, ale nakonec dostane nápad na umístění žárovky. S prací jí pomáhají kamarádky - a je z toho hodně slávy. Jenže právě při tom to ve stroji prskne a začne se z něj čoudit. Zlepšovatelka prchá až ke vlaku a pak domů.

Katka honí prase po zahradě. Je zase doma, ale chce se vrátit do továrny. Když už pro nic, tak jen zaplatit dluhy a škody. Takže jede zpět i s kamarádkami, které si pro ni přijely. Jedou nákladním vlakem na kmenech stromů. Ani kráva na kolejích nesmí zabránit holkám stihnout odpolední směnu. Podaří se jim to?  Autor: Pitryx

režie:
Ján Kadár
 
 
hraje:
Božena Obrová (Katka Jakubová), Július Pántik (mistr Šimon), František Dibarbora (Dodo Kupčík, referent na osobním oddělení), Hana Sarvašová (Viera), Ružena Struhárová (Uľa), Oľga Vronská (Jolana), Martin Gregor (ředitel továrny), Štefan Figura (vrátný v továrně), Jozef Kroner (mistr Jozef), Emil Horváth (průvodčí ve vlaku), Oľga Borodáčová (Katčina matka), Ľudovít Jakubóczy (Katčin otec), Jozef Šándor (Filčík), Marek Ťapák (traktorista), Viliam Záborský (Jožko, referent na osobním oddělení), Ján Jamnický (hvězdář), Štěpán Bulejko (role neurčena), Ondrej Jariabek (dělník v továrně), Ľudovít Ozábal (referent na osobním oddělení), Samuel Adamčík (skladník), Gustav Heverle (role neurčena), Zuzana Kočová (role neurčena), Mária Hájková (role neurčena), Frída Bachletová (role neurčena), Branislav Koreň, Mária Hanusková (Beta Hajdúchová), Jolana Hollá-Mažáriová (Milka), Elena Kleisová (Zuza Petríková), Waldemara Treskoňová (Eva Lachkovičová), Dora Klúčiková (Dora Kľúčiková), Dagmar Appelová (sekretářka), Lída Buzková (role neurčena), Gizela Havránková (role neurčena), M. Kelo (role neurčena)
 
 
námět:
Ivan Bukovčan, Maximilián Nitra, František Petro
 
 
scénář:
Ivan Bukovčan, Maximilián Nitra, Vratislav Blažek, Ján Kadár
 
 
kamera:
Josef Míček
 
 
hudba:
Tibor Andrašovan, Rudolf Macudzinski (spolupráce)
 
 
výprava-architekt:
Jan Pacák
 
 
střih:
Marie Kopecká
 
 
zvuk:
Rudolf Pavlíček
 
 
vedoucí produkce:
Eugen Bobek
 
 
masky:
Mária Pohanková
 
 
pomocná režie:
Vlado Kubenko
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
skript:
Hana Kubenková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.