Kamenný orchestr (1981) [TV inscenace]

Kamenný orchestr
71.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 73 min.
„Sebevětší majetek nezažene samotu.“
Jaroslav Havlíček byl jedním z významných představitelů české psychologické prózy. Podle jeho novely vznikla v roce 1981 inscenace autora Jaroslava Klímy a režiséra Jana Matějovského. V komorním příběhu rodiny domovníka a jeho mladé dcery, do jejichž života zasáhne nový majitel domu, v souboji kultivovanosti a primitivismu nakonec zvítězí vědomí lidské důstojnosti. Starobylý malostranský palác patří stárnoucímu profesorovi. O jeho domácnost se stará domovník Matas s dcerou Julií, kteří také spolu s Juliiným milým hrají s profesorem klavírní kvarteta. Toto společenství je jakýmsi přežívajícím starosvětsky kultivovaným světem. Profesor však náhle umírá a jeho majetek se dostává do rukou jeho hrubého a primitivního příbuzného...

Novela "Kamenný orchestr" nese všechny charakteristické znaky autorova talentu. Havlíčkovy romány, novely a povídky vynikají vyváženou stavbou příběhu, schopností vycítit tragiku životních situací a smyslem pro konkrétnost sociálního prostředí. Z jeho děl jmenujme Neviditelný, Ta třetí, Helimadoe, Neopatrné panny, Zánik městečka Olšiny, Smaragdový příboj, Jaro v domě.

režie:
Jan Matějovský
 
 
hraje:
Otto Šimánek (role neurčena), Josef Vinklář (role neurčena), Petr Čepek (role neurčena), Zlata Adamovská (Julie), Vladimír Ráž (role neurčena), Ondřej Pavelka (role neurčena), Libuše Geprtová (role neurčena)
 
 
námět:
Jaroslav Havlíček
 
 
scénář:
Jaroslav Klíma
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.