K-19: Stroj na smrt (2001)

K-19: Stroj na smrt (K-19: The Widowmaker)
76.1 %
 
 

K-19: The Widowmaker

Další název: K-19: Stroj na smrť; K-19 - Showdown in der Tiefe

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Velká Británie / Kanada
    Premiéra v ČR: 21.11.2002        
    Délka: 138 min.
„Zkáza si našla svého hrdinu“
Harrison Ford a Liam Neeson v dramatickém thrilleru podle skutečných událostí z dob studené války, a to v rolích ruských námořních důstojníků jaderné ponorky. V roce 1961, v době kdy se svět zdál každý den na pokraji jaderné války, kdy by sovětské nukleární zbraně byly schopné zničit celou planetu dvakrát a americké dokonce desetkrát, se odehrává příběh o odvaze, cti, poslušnosti a zodpovědnosti, které se musí projevit za extrémních podmínek ohrožení nejen vlastních životů posádky, ale i mnoha dalších.

K-19: Stroj na smrt není filmem o válce, ale o principech, odvaze, srdci a mozku vojáka. Je to rovněž příběh o světě, v němž vládne technologie a oběti ve jméně národní bezpečnosti jsou běžné. Je to příběh o tom, jak snadno se rodí tragédie, ve válečném čase nebo i kdykoli jindy, náhodou, chybou přístrojů … anebo lidským selháním.

Inspirován skutečnými událostmi, vypráví film o hrdinství kapitána Alexeje Vostrikova (Harrison Ford), který je, v době vrcholící studené války, povolán převzít velení jaderné ponorky od jejího původního velitele, kapitána Michaila Polenina (Liam Neeson). Vostrikovým úkolem je rychle vypravit špatně připravenou ponorku na její první misi, přesně podle plánu, a to za jakoukoli cenu.

Vostrikov, Polenin ani oddaná posádka K-19 zdaleka netuší, co všechno je čeká. Cena za ruské gesto je skutečně vysoká a porucha nukleárního zařízení v politických důsledcích ohrožuje celou planetu… Od jaderné tragédie nedozírného dosahu, v době, kdy budoucnost stále balancuje na ostří nože, může svět zachránit pouze statečnost několika ruských námořníků.

režie:
Kathryn Bigelow
 
 
hraje:
Harrison Ford (Alexej Vostrikov), Liam Neeson (Michail Polenin), Peter Sarsgaard (Vadim Radčenko), Christian Camargo (Pavel), Sam Spruell (Dimitrij), Peter Stebbings (Kuryšev), Roman Podhora (Lapinš), Steve Nicolson (Demišev), Ravil Isyanov (Suslov), Tim Woodward (Partonov), Lex Shrapnel (Kornilov), Shaun Benson (Leonid), Dmitrij Čepoveckij (Sergej), Christopher Redman (Kiklidze), Tygh Runyan (Maxim), Joss Ackland (maršál Zelencov), John Shrapnel (admirál Bratějev), Donald Sumpter (dr. Savran), Lev Prygunov (Veršinin), Sam Redford (Vasilij), Kristen Holden-Reid (Anton), George Anton (Konstantin), James Ginty (Anatolij), Peter Graham (Jašin), Shawn Mahieson (Stěpan), Lubomir Mykyťuk (dr. Gavril), Natalia Vintilovová (Káťa), Shawn Mathieson (Stepan)
 
 
námět:
Louis Nowra
 
 
scénář:
Christopher Kyle
 
 
kamera:
Jeff Cronenweth
 
 
hudba:
Klaus Badelt
 
 
výprava-architekt:
Karl Júlíusson, Michael Novotny
 
 
kostýmy:
Marit Allen, Renee Bravener
 
 
střih:
Walter Murch
 
 
zvuk:
Bruce Carwardine
 
 
produkce:
Kathryn Bigelow, Joni Sighvatsson, Edward S. Feldman, Matthias Deyle
 
 
titulky-česká verze:
Robert Bartoš, Jiří Wagner (odborná spolupráce), Dušan Neumann (odborná spolupráce)
 
 
zpěv:
Julia Migenes
 
 
zvláštní efekty:
Colin Chilvers (koordinátor)
 
 
II. kamera:
Gary Capo
 
 
koproducent:
Steven-Charles Jaffe, Basil Iwanyk, Brent O'Connor, Mark Wolfe, Mary Montiforte
 
 
koordinátor kaskadérů:
Mickey Giacomazzi, Jamie Jones
 
 
vizuální efekty:
Darryl Anka, Bruce Jones (supervize), John Nelson (supervize), Industrial Light & Magic (zvláštní), Pacific Title Digital (dodatečné), Gray Matter FX (dodatečné), Mill Film, Joel Aron, Timothy Eaton
 
 
masky:
FX Smith Inc (zvláštní maskérské efekty)
 
 
asistent kamery:
Pete Romano
 
 
spolupráce:
Robert Elhai (orchestrace)
 
 
výkonný producent:
Harrison Ford, Nigel Sinclair, Moritz Borman, Guy East, Volker Schauz, Dieter Nobbe
 
 
kaskadér:
Billy Oliver, Alison Reid
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.