Duben
ohodnotit

Jmenuji se Sam

I Am Sam

Další název:
Ja som Sam (SK)
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
30.5.2002
„Láska je vše, co potřebuješ…“

Komentáře k filmu Jmenuji se Sam

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.4.2012
Před výkonem S. Penna i D.   Fanning klobouk dolů. Ale   sám příběh mi v něčem   přijde trochu na hlavu. Už   jen to, jak on, se 4 podobně   "jetými" kamarády,   byť s pomocí   "normálky", se o ni   dokázal starat 7 let; nebo   to, jak, sám na úrovni   7-letého, si   "pořídil" dítě?   Vždyť ani nemohl vědět, co   s ženskou dělat! Ne že bych   jim to štěstí nepřál, ale   kvůli výše zmíněnému by   se o ni stejně dál starat   nedokázal. Je to sice   vážné, ale hodně   přislazené a přitažené za   vlasy - přizpůsobené   "masovému" publiku;   mohlo to být   "reálnější", ne   tak "komerční".  
Body dávám hlavně   Pennovi; film má hodně   "reálnostních"   slabin.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.10.2010
Po dlouhé době, kdy jsem   skoro skutečně   "uvěřil" hlavnímu   hrdinovi, Seanu Pennovi, jeho   nemoc. Skutečně vynikající   výkon mě donutil dokoukat   film do konce a zjistit, jak   rozhodl soud ve věci Samovy   dcerky Lucy.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.1.2021
Na tomto filmu upoutá   především excelentní   herecký výkon Seana Penna v   roli mentálně zaostalého   táty roztomilé Dakoty   Fanning. Příběh o vztahu   retardovaného otce a malé   dcery je samozřejmě   patřičně přislazený a   zakončený nezbytným   happyendem, ale přitom   hluboce lidský. Osobitou   atmosféru filmu navíc   dotvářejí písničky   Beatles i bravurní dabing   "Cardy retardy".
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2013
JMENUJI SE SAM

Podobné filmy to mají   hodně těžké. Snaží se   poukázat na společenské   jevy, které jsou obecně   proti dobrým mravům, proti   lidskosti, odporují zdravému   rozumu, nebo poškozují   lidská práva menšiny a   podobně. K tomu, aby téma   bylo přitažlivé, je   potřeba zvolit nějaký   hodně dobrý příběh a   vhodným způsobem zapůsobit   na diváka. Skrze citlivý   příběh pak režisér   poukazuje na úkazy chladné a   nemilosrdné společnosti.   Jenže tato snaha je lehce   odhalitelná a většina lidí   tyto „citové dojáky“   nemá ráda. Raději   přivírají oči před   trápením lidí a mnozí   raději zvolí akční krvák,   kde se hrdinové zabíjejí   jako na běžícím pásu a   nikdo to neřeší jako něco   špatného, naopak, ještě se   to bere jako prima sranda. No,   nic proti gustu …, ale   občas by se měli lidé i   zamyslet nad tím, co se děje   v reálném světě.

Jasně, mnohé   scény byly nadsazené. Snaha   diváka citově vydírat tu   byla až příliš okatá a   přitom to stejně nebylo tak   silné, jak to mohlo být.   Spousta situací byla dost   nevěrohodných, například   jak Sam zvládl výchovu   miminka, bez patřičných   vědomostí, bez zkušeností.   Člověk, který má dost   starostí sám se sebou…ale   když přistoupíte na to, že   ve filmu jde především o   něco jiného, v tu chvíli   vše dostane svůj nový   smysl. Herecké výkony   zastínily všechny negativní   stránky filmu. Lidé jako Sam   jsou jiní, možná naivní,   možná dětsky nezákeřní,   možná jim jen chybí podlost   dospělého světa, ale oni   jsou tu, žijí mezi námi a   nezaslouží si neúctu ani   opovržení. Naopak: ,,Pomohl   si mi víc, než jsem já   dokázala pomoci   tobě."

Všichni herci   předvádějí obdivuhodné   herecké výkony, na kterých   film stojí. Potom rádi   přehlédneme i některá   klišé, nereálné situace,   spoustu patosu a umělého   natahování. Malá Dakota   Fanning zahrála moc dobře a   přirozeně, Michelle Pfeiffer   opakovaně potvrzuje, že ji   do filmů neobsazují jenom na   okrasu. Nikdy nehraje druhé   housle. Sean Penn, to je   prostě borec, umí dát   každé postavě jedinečný a   neopakovatelný styl. Výkon   Seana Penna je vynikající a   zejména on drží celý   snímek na dobré úrovni.

Krásný film. Už   dlouho jsem se tak ochotně   nepoddala tak viditelnému   citovému vydírání. Ale   mně se to líbilo, jedná se   o velmi pěkný film, který   určitě stojí za to vidět.
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.6.2015
Film hodně vyzdvihuje Sean   Penn, který podává hodně   kvalitní výkon, který však   postupem času omrzí. Pak už   vás jeho mentální porucha   přestane bavit. Možná je to   ale daný tím, že film   postrádá větší kvalitu.   Má spoustu hrubek ve   scénáři, který pouze   okopíroval několik filmů na   podobné téma, jako Forest   Gump. Film se snaží hrát na   emoce a chvíli sem u to i   daří, pak ale emocionální   scény střídají klišé a   Seanovi ani nefandíte.   Vytvořil jsem si až   příliš slabé pouto.   Spíše mi bylo líto postavy   Dokaty Fanning. Kamera také   místy pokulhává. Těchto   záporů je až moc a tak   musím dát méně než tři   hvězdy.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.5.2018
Zaznělo tu několikrát, že   Sean Penn a Dakota Fanning   předvedli vynikající   výkony v dramatickém   příběhu otce a dcery.Kdyby   konec nebyl tak   neuvěřitelně dokonalý, asi   bych dala hodnocení "do   plných", protože je to   krásný příběh a skvěle   zpracovaný.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.4.2012
Sean Penn v tomto filmu   exceluje! Jeho Sam je tak   autentický, že žasnu , jak   to zvládl zahrát. Jako dcera   mu byla vybrána Dakota   Fanning, která je jako   dětská herečka   vynikající, ž sem si jí   všiml několikrát. Tento   film plný energie, že   člověk nemá nic předem   vzdávat.Moc dobrý!!
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.8.2011
zase jedno zklamání
Seanova role byla opravdu   těžká, tak jako role   Dakoty. Oba ji sehráli   bravurně, všechna čest,   zvláště na mladou Dakotu,   která z toho prakticky   ještě neměla rozum (je   úžasná)... nemohu se ale   zbavit pocitu, že mi film nic   nedal. Pfeiffer zde vystupuje   jako arogantní potvora, snad   první role, kde se mi   zhnusila. Jinak se mi z filmu   vybavuje jen otcovství a   Starbucks. Tečka. Žádné   emoce navíc.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.9.2020
Velmi
působivé dílko, které mi   však trochu kazil americký   smysl pro přehnanost   (polepšená advokátka, super   happy end apod.), ale jinak   vážně dobrý film, s   vynikajícími hereckými   výkony.
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Forrest Gump, Rain Man, Sam   jsou jiní, možná naivní,   možná dětsky nezákeřní,   možná jim jen chybí podlost   dospělého světa. Krásný   film, úžasný herecký   výkon Seana Penna, nádherná   otázka malé Lucy:   "Tati, Bůh chtěl abys   byl takový nebo to byla   nehoda?"
Peykka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.7.2010
Vynikající film. Strhující   příběh. Výkon Seana Penna   je prostě neuvěřitelný, k   tomu není co víc dodat.
nash
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Velice silný film, který mě   osobně dojal. Hlavní   zásluhu na tom má   grandiózní herecký výkon   Seana Penna, který mě touto   rolí definitivně   přesvědčil o tom, že je   nejlepším současným   hollywoodským hercem.
Jarda1420
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Velice smutný, pěkný,   dojemný, bravurně zahraný   (výkon S. Penna i Dakoty byly   ohromující) film. Výborná   hudba, ...
Bečel jsem   jak želva :-)
DOPORUČUJI!!!
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2010
Je to velice dojemný film,   který chytí za srdce snad   každého. Sean Penn a Dakota   Fanning předvádějí   naprosto úžasné výkony.   Film vypráví velmi silný   příběh, a podle mě je   dokonale propracovaná i   postava právničky v podání   Michalle Pfeiffer. Co to tady   budu dlouze popisovat,   zkrátka neváhejte a pokud   máte možnost na film se   podívejte. Slabší povahy   (včetně mě) si nejspíš   pobrečí.
jirina.legatova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2012
DOJEMNÉ
asi to není možné, ale film   je pěkný
Sean Penn je   fakt úžasnej, potvrzuje   svoje herecké kvality.
Velmi dobře je také   zahraná dětská role.
Film, který dokáže   vtáhnout do děje a do   pocitů postav - je dobrý   film. Přesto, že příběh   je nereálný, myslím že   pocity duševně nemocných   lidí jsou reálné a velmi   silné.
janek85
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Drama jak "prase".   Takhle dramatický příběh   jsem snad nikdy neviděl.   Kdybych se na tento film   díval sám, tak bych se   určitě rozbrečel. Jestli se   budete dívat na tento film,   tak bych Vám nikdy nepřál   zažít to, co obsahuje děj   toho filmu. Jak si na ten film   vzpomenu, tak i teď se mi   chce brečet:´/.
mmartina
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.5.2004
Krásný a dojemný film,   který se dívá na svět   retardovaného otce a   úspěšné právničky. Oba   se snaží dokázat téměř   nemožné...přesvědčit   soud, aby se Sean Penn mohl   starat o dceru, která ho již   ve svých sedmi letech   převyšuje intelektem.   Bravurně zahrané hlavní   postavy.
Laila
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2010
rozhodne deset bodu,excelentni   vykony hercu,krasny pribeh,kde   se vpodstate dcera stara o   otce a bojuji aby mohli zustat   spolu
Worech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2010
Velmi dobré...
Jeden z nejkrásnějších   filmů, které jsem poslední   dobou viděl a (upřímně) i   chvílemi oslzel..Skutečně   silný příběh, výborné   herecké výkony a naprosto   vtipně pasující skladby   Beatles..Doporučuji jako   silnější zážitek.
fadomo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2010
Co dodat, velmi silný a   dojemný příběh   retardovaného otce   bojujícího o svoji dceru a   další z famózních   Pennových výkonů. Film,   který vtáhne diváka do   sebe a nedovolí Vám ani jít   se vyčůrat....
Soy_El_Rey_Del_Mundo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.6.2010
Kdo tenhle film neviděl a   bude se na něj chtít   kouknout, ať dotyčný   počítá s tím, že slzy   neudrží. Kdo má aspoň   kousek srdce, určitě si   pobrečí a řekl bych, že   né jen jednou.

Jinak k filmu.   Nejdojemnější film, který   jsem dosud viděl. Dokázal   mě rozbrečet a to i   víckrát. Film je zaměřený   na lidské city. Úžasné   herecké výkony. Divím se,   že Sean Penn nedostal oskara.   To, co tam předvedl,   nedokáže každý. Chvílema   jsem si i myslel, že je   takový doopravdy. Malá   Dakota byla také úžasná.   Opravdu, tomuhle filmu nemám   co vytknout a bez   přemýšlení dávám deset   hvězdiček.
ataner3
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2006
Nádherný,hluboce lidský   film.Slzám se neubráníte a   malá Dakota je úchvatná!!!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih45902minih45902Karneval duší (1962) 
Carnival of Souls n
minih23266minih23266West Side Story (1961) 
West Side Story n
minih122621minih122621Agent 69 Jensen i Skorpionens tegn (1977) 
Agent 69 Jensen i Skorpionens tegn n
minih28424minih28424Muž bez stínu (2000) 
Hollow Man n
minih102744minih102744Války Pentagonu (1998) [TV film] 
The Pentagon Wars n
minih51592minih51592Nevěsta monstra (1955) 
Bride of the Monster n
minih8083minih8083Tvrdá těla (1984) 
Hardbodies n
minih33716minih33716Carmen Jones (1954) 
Carmen Jones n
minih27465minih27465Univerzální voják: Zpět v akci (1999) 
Universal Soldier: The Return n
minih125271minih125271Giovani, belle... probabilmente ricche (1982) 
Giovani, belle... probabilmente ricche n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

14 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Království divočiny (2008) [TV...

05:30 - 05:59

14 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

59 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 05:55

69 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10