Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (1989) [TV divadelní představení]

Obrázek není k dispozici.
91.7 %
 
 
    Žánr: muzikál
    Země: Československo
    Délka: 127 min.
„Soudní proces se zpěvy a tanci pro činoherce. Napsali Oldřich Daněk a J. F. Fischer. Záznam inscenace Divadla na Vinohradech.“
Přesný název tohoto představení zní: Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrietta. Zavádí nás do Paříže jara 1914, kdy se odehrává soudní proces, v němž jsou obžalováni ministr financí Robert Caillard a jeho žena Henrietta. Dostaneme se tak do spletitého přediva milostných vztahů, politických intrik i umělého světa, vytvářeného bulvárním tiskem. Původně tuto látku, která se opírá o skutečné historické události, zamýšlel Oldřich Daněk a autor hudby Jan F. Fischer jako velký muzikál. Nakonec ji ale přepracovali a dílu dali podtitul "muzikál pro činoherce".

Premiéru měla inscenace v režii Jaroslava Dudka v Divadle na Vinohradech v roce 1987 a o dva roky později byla vysílána u příležitosti 100. výročí divadla přímým přenosem. Z něho také existuje náš záznam. A svědčí nejen o brilantních hereckých výkonech, ale také o práci dvou významných osobností českého divadla, filmu a televize 2. poloviny 20. století. Spisovatel, dramatik, scenárista a režisér Oldřich Daněk by se letos v lednu dožil 85 let a režisér Jaroslav Dudek osmdesátky. Oba se nesmazatelně zapsali do paměti televizních diváků. Oldřich Daněk asi především dvěma seriály, které napsal s Janem Otčenáškem (Byl jednou jeden dům a Dnes v jednom domě) a Jaroslav Dudek Takovou normální rodinkou a Nemocnicí na kraji města.

režie:
Jaroslav Dudek (+ divadelní)
 
 
hraje:
Hana Maciuchová (Henrieta Caillardová / komorná), Viktor Preiss (Robert Caillard / František Josef II.), Jaromír Hanzlík (obhájce / ministr vnitra / Jaboux), Jiřina Bohdalová (Berta Guidonová / redaktorka / komorná), Dagmar Havlová (Jeanetta, sekretářka Figara / komorná), Martin Stropnický (Petr), Miroslav Babuský (Paul / sluha / redaktor), Břetislav Slováček (Gaston Papilon / prokurátor)
 
 
scénář:
Oldřich Daněk, Jan F. Fischer
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
hudba:
Jan F. Fischer
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná
 
 
choreografie:
Daniel Wiesner
 
 
dramaturgie:
Jan Vedral
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.