Jakob (1987)

Obrázek není k dispozici.
60 %
 
 

Iacob

    Žánr: drama
    Země: Rumunsko
    Premiéra v ČR: 1.12.1989        
    Délka: 111 min.
„Tragické důsledky marné touhy po štěstí.“
Druhý díl Daneliucovy trilogie o hrůze a násilí - předcházelo Glissando - čerpá z povídek a črt, jejichž autorem je Geo Bogza (1908-1993), avantgardní surrealistický básník, sociálně orientovaný novinář, později akademik a nakonec disident. Příběh se odehrává v Apusenských horách přibližně ve 30. letech, kdy vznikla povídka Smrt Jakuba Onisii. Bogzův vzrušený reportážní styl obohatil Daneliuc svým fantaskním vizionářstvím a naturalismem ? la Zola.
Horníci jsou ohrožováni důlními haváriemi, žijí v trvalém podezření, že kradou zlato, kvůli kontrole jsou nuceni konzumovat slaninu, a je-li nejhůř, zbývá člověku dynamit. K jejich životu patří i pronásledování holongárů - bývalých horníků, z nichž se stali psanci a po nocích se snaží tajně pronikat do štol. „Jsou to noční duchové. Jsou to fantomové důlních hlubin," napsal Geo Bogza. „Holongáři cítí blížící se hlídače a začnou vydávat nejpodivnější zvuky, jakých je schopen jenom holongár. Mručí jak medvědi, úpěnlivě mňoukají jak divoké kočky, zlověstně houkají jak sovy."
Jakob je slušný, loajální pracovník, který poslouchá vrchnost a vzorně se stará o rodinu. Není si ale jistý věrností své mladší manželky Aspazie a dráždí ho pozornost blonďaté Veturie. Napadl sníh, blíží se Vánoce, dětem je třeba koupit perníčky a větrník… Dnes již klasické dílo se odehrává v důlních štolách, zdvižích, mezi haldami a v přeplněných dělnických příbytcích. Ohromuje drsností a klaustrofobičností zobrazeného světa, ale vyzařuje i soucit a intenzivní sílu obrazu. Na posledních pětadvacet minut divák nezapomene.
Zatímco normalizační filmy o dělnické třídě stvrzovaly v ČSSR vládnoucí režim, v Polsku (srov. Wajdovu Zemi zaslíbenou a Člověka z mramoru), Maďarsku (Jancsó) a v Rumunsku měla proletářská tematika význam podvratný. Hornická otázka získala v Rumunsku znovu na naléhavosti po stávce v údolí Jiu v létě 1977. Film Jakob zhlédl v rumunských kinech více než milión návštěvníků. Byl uveden v soutěži MFF v Benátkách a nominován na Evropskou filmovou cenu 1988 v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec (Dorel Vişan).
Jaromír Blažejovský
Letní filmová škola 2011

režie:
Mircea Daneliuc
 
 
hraje:
Dorel Visan (Jakob), Cecilia Birbora, Ion Fiscuteanu, Maria Seles, Livia Baba, Dinu Apetrei, Florin Zamfirescu, Ion Besoiu, Horea Murgu (inženýr), Cecilia Barbora, Constantin Cotimanis
 
 
námět:
Geo Bogza (motivy z próz)
 
 
scénář:
Mircea Daneliuc
 
 
kamera:
Florin Mihailescu
 
 
hudba:
Anatol Vieru
 
 
výprava-architekt:
Magdalena Marasescu
 
 
kostýmy:
Svetlana Mihailesco
 
 
střih:
Maria Neagu
 
 
zvuk:
Horea Murgu
 
 
vedoucí produkce:
Ioan Iuga
 
 
titulky-česká verze:
Hana Janovská
 
 
asistent režie:
Mihnea Columbeanu
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.