Duben
ohodnotit

Jak se vaří dějiny

Ako sa varia dejiny

Další název:
Jak se vařily dějiny; Cooking History;
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
23.4.2009
„6 válek. 10 receptů. 60 361 024 mrtvých“
Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
Hrdiny filmu Petera Kerekese jsou vojenští kuchaři z různých koutů Evropy. Muži se zástěrami na uniformách vždy ovlivňovali náladu a výkon vojáků, a svými vařečkami tak vlastně míchali celé lidské dějiny. Film je postavený na kuchařských receptech od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko.
katalog 44.MFF Karlovy Vary


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
dokumentarni film o vojenskych kucharich, o polni kuchyni jako modelu sveta, kde se priprava jidla stava taktikou boje. Ve filmu ucinkuji kuchari z Ruska, Nemecka, Izraele, Madarska, Francie, Chorvatska, Srbska…

valecne konflikty a klicove dejinne udalosti z neobvykleho a prekvapiveho uhlu pohledu

reklamní materiály distributora


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
Film s pracovním názvem "Jak se vařily dějiny" se právě zvukově dokončuje ve filmové hale České televize - Kavkysound. Režisérem tohoto (rakousko, slovensko, českého) celovečerního filmového dokumentu je Peter Kerekeš.
Premiéra se plánuje na začátek roku 2009.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
Dokumentárny film o vojenských kuchároch, alebo o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
Dokumentárny film o vojenských kuchároch, alebo o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film je postavený na receptoch kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. "Film „Ako sa varia dejiny" je pokračovaním rozhovorov s mojím otcom, ktoré sme viedli pri varení. Počas spoločného kuchtenia sme rozvíjali rôzne absurdné situácie, napríklad, ako môže kuchár svojím umením ovplyvniť výsledok bitky, a teda aj chod dejín. Na začiatku to bola iba anekdota, neskôr som sa rozhodol, že sa pokúsim vyhľadať kuchárov z rôznych vojenských konfliktov a porozprávam sa s nimi."
Peter Kerekés, katalog 17.ArtFilmFestu 2009/171


Popis / Obsah / Info k filmu Jak se vaří dějiny
Dokumentární film o vojenských kuchařích, o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. O polní kuchyni jako modelu světa, kde se příprava jídla stává taktikou boje.
Film Jak se vaří dějiny je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Prostřednictvím příběhů konkrétních kuchařů film nahlíží doslova „pod pokličku“ 2. světové války, konfliktu na Balkáně, boje o Alžír, sovětské okupace Maďarska a Československa a mnohých dalších válečných operací a přináší kromě jiných i autentické recepty vojenské kuchyně na šašlík, chléb, palačinky, maďarské klobásy, kohouta na víně, paprikáš nebo na poslední večeři pro maršála Tita.
–mat-, Filmový přehled 2009/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

46 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani