Jeden svět
ohodnotit

Já, Olga Hepnarová

Další název:
I, Olga Hepnarova
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
24.3.2016
"Já, Olga Hepnarová, oběť Vaší bestiality, odsuzuji Vás k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život plný utrpení je X lidí málo."“

Obsah filmu Já, Olga Hepnarová




 
Psychologické drama Já, Olga Hepnarová je debutem režisérské dvojice Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Inspirovali se knihou Romana Cílka Oprátka za osm mrtvých (2001), Weinreb sám natočil studentský film Všechno je sračka (2009), soudobou výpověď přítele Hepnarové Miroslava Davida. Zjevně stejně nespokojeného kverulanta, jako byla ona, na rozdíl od ní ale sebevzhlíživého extroverta. Hepnarovou líčí film v duchu Cílkovy knihy a v duchu psychiatrických, vyšetřovacích a soudních záznamů naopak jako těžkého introverta se sklonem k až planetární vztahovačnosti a z toho vyplývající pomstychtivosti.
Ta se ale rodila téměř neznatelně, proto i filmové...
 
Související odkazy
 
Recenze: Já, Olga Hepnarová

Další film, který byl k vidění i na Febiofestu. Už předtím ale zahajoval sekci Panorama na Berlinale. číst dál

 
 
RECENZE: Já, Olga Hepnarová. Osamělá lesba, až potom vražedkyně

Mladá žena v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem do davu lidí. Osm z nich zabila, dostala trest smrti oběšením. Její osud nyní přináší do kin film Já, Olga Hepnarová. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr KazdaPetr Kazda  
Tomáš WeinrebTomáš Weinreb  
hraje:
Michalina OlszańskaMichalina Olszańska.....Olga Hepnarová [23]   
Ondřej MalýOndřej Malý.....psychiatr Spyrka [50]   
Marika ŠoposkáMarika Šoposká.....Jitka [26]   
Lukáš BechLukáš Bech.....prosektor [43]   
Marta MazurekMarta Mazurek.....Alena [25]   
Zuzana StavnáZuzana Stavná.....sestra [31]   
Petra NesvačilováPetra Nesvačilová.....Iveta [30]   
Juraj NvotaJuraj Nvota.....advokát [62]   
Jan NovotnýJan Novotný.....soudce [62]   
Klára MelíškováKlára Melíšková.....matka [44]   
Gabriela MíčováGabriela Míčová.....psychiatr Rabská [41]   
Martin FingerMartin Finger.....Dr. Hronec [45]   
Magdalena BorováMagdalena Borová.....pracovnice pošty [34]   
Roman ZachRoman Zach.....psychiatr Vaverka [42]   
Martin PechlátMartin Pechlát.....Miroslav [41]   
Malwina TurekMalwina Turek.....cikánka [25]   
scénář:
Petr KazdaPetr Kazda  
Tomáš WeinrebTomáš Weinreb  
námět:
Roman CílekRoman Cílek  
kamera:
Adam SikoraAdam Sikora  
střih:
Vojtěch FričVojtěch Frič  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Já, Olga Hepnarová >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

drearily
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.9.2022
Celosvětový mor
Trest smrti neměl být nikdy zrušen, alespoň by   se eliminovali takové zrůdy. Je to šílené, a   do nebes volající, že se vůbec někdo ještě   zaobírá takovou zrůdou a natočí o tom   film...Katastrofa, kam se ubírá tahle   společnost
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.2.2021
Ten film je nehezký. Bezútěšnost situace   mladé dívky umocňuje černobílé zachycení   obrazu. Všichni víme, co se stane, ale tehdy   nikdo nevěděl, proč se to stalo. Jakkoli byla   Olga nelítostná a chladně krutá k náhodným   obětem svého činu, byla narušená a   nešťastná. Smutné...
Ten film je nehezký,   ale oceňuji ho na 8 bodů, protože je dobrý.
Ramilie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2020
Na první pohled dívka jako každá jiná,   navenek pohledná (alespoň herečka tedy), avšak   uvnitř extrémně ublížená, uzavřená do sebe   a neustále v pozici oběti. Brala si všechno   příliš osobně - byla to tedy skutečně   nějaká bezcitná psychopatka? Připadalo mi   totiž, že po celou dobu toužila po tom, aby ji   někdo miloval, bohužel dělala všechno špatně   (asociální chování, nezdravení,   nepoděkovala, nekomunikovala). To najetí do   lidí tomu jen nasadilo korunu, pak už se asi i   zbláznila (nebo byla duševně chorá celou   dobu?), pravdu ale asi ví jen ona.
Velice   zajímavě podaný film. Přestože se zde   nacházelo hodně hluchých míst, nenudila jsem   se. Jen jednou, na začátku, jsem měla chuť to   vypnout, ale pak jsem si vlastně zvykla na tu   ničím nepřikrášlenou atmosféru - žádná   dramatická, ani romantická hudba. Erotické   scény byly velice vkusné a příjemné na   koukání. Jen to "vyvrcholení", to   "díky" čemu je Hepnarová známá,   proběhlo dosti uspěchaně vzhledem k celkovému   tempu filmu... Jsem ráda, že to nebylo nijak   přehnaně dramatické, ale mohlo tam být   ukázáno třeba delší ježdění po městě,   jak si vlastně vybírá, kam to napálí... To by   dodalo skvělé psychologické dokreslení jinak   už bravurně zahrané "hlavní   hrdince".
Obdivuju taky to, že přestože   ve filmu nehrála žádná hudba (až na   výjimky), nebylo to nijak depresivní. V   podstatě jako byste sledovali takový výcuc ze   života nějakého člověka. Opravdu se to   tvůrcům i hercům velmi povedlo.
Svarcneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2020
Me se to libilo...
Dobra psycharna, me se to libolo, hlavne diky   kamere, strihu a hercum, tak nejak vseobecne me   polsti herci mile prekvapuji narozdil od tech   nasich maldych zcela bez talentu. Vim, ze s tim   kluci meli hodne prace a cernobila k te atmosfere   proste patri. Holt to neni film pro kazdeho   divaka. Tak trochu sem mel pocit, ze mi to   naladove pripomina Ostre sledovane vlaky, ale   nutno priznat, ze to je film o tridu vis, tak jako   tak, je skoda, ze kluci zatim nedostali dalsi   sanci, verim, ze ceska produkce ustoji vic   podobnych filmu s vynikajici rezii a hereckymi   vykony. Za me palec nahoru.
jirikpaty
Hodnocení:
Přidáno: 21.11.2019
Tenhle film není thriller, není akční,   nepřináší žádné uvolnění.. je tomu   naopak, nutí mne přemýšlet, ptá se mně zda   bych sám uměl pomoc nešťastné holce, která   vlastně ani ve skutečnosti pomoc nechce, i když   nám lidem nakonec vyčetla, že jsme jí jako   otloukánkovi nerozuměli, a že za tu křivdu nic   jiného nezasloužíme. Nebyla jen patologickou ve   své sexuální orientaci, ale nakonec i v   hodnocení svého postavení jako součásti   lidské, nebo lépe společenské integrace..   Neznám úroveň, mám na mysli pečlivost   zpracování znaleckého posudku, který nesporně   ovlivnil rozhodnutí soudu udělit výjimečný   trest, když už film nenabízí odpověď na   závěrečný návrh obhájce, který upozorňuje,   že jeho klientka nebyla schopná ovládat a   rozpoznávat v době činu své jednání.   Přiznávám, že bych Olze neuměl pomoc- A taky   přiznávám, že mi ve své složitosti nechybí,   a divím se, proč o jejím příběhu bylo   třeba natočit film, a nakonec i rozdávat   České lvi. Že by roznětka pro další   otloukánky. Mé hodnocení se týká   příběhu, nikoliv filmového zpracování. Velmi   působivé . . . .
Petr.c17
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.9.2018
10 HVĚZD
Hodnotím 10 * Pro mě film, ke kterému se budu   vracet, protože splňuje kritéria, která mám a   možná je ani nedokážu popsat. Černobílý   formát, kamera, především ale hlavní postav   Olgy evokuje sympatie. Výčet epizod je   uměřený. Dialogy dostatečné, vnitřní   hlas... Krásný autistický film.
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.9.2018
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo   $225,000▐ príliš chladné, bez toho aby sa   divák mohol zapojiť do deja, zlý strih,   necelistvé /40%/
New
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 24.3.2018
Tenhle film se špatně hodnotí ... Kladně   hodnotím povedenou napodobeninu filmů z tý   doby. Fakt povedená ... Taky to je tak trochu   dokument. Vydržel jsem na to koukat až do konce.   No jo, ale že by mi ten film něco dal? V   porovnání s psychtickýmy filmařskými omyly   typu Václav, Fany, Den pro mou lásku ... je to   mnohem kvalitnější, náladu to nekazí, ale ...   Jsem prostě na rozpacích.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.3.2018
Zajímavě pojatý a natočený, ale dalo by se to   natočit trochu zábavnější formou. Celou dobu   jsem vlastně jen čekal na ten útok a na   popravu.
Stalhein
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.11.2017
Téma, které by si zasluhovalo lepší   zpracování. Z filmu mohlo mrazit, mohl po něm   zůstat šrám na duši. A vono nic. Kdo nic o   Hepnarové neví, nechápe, proč páchá   sebevraždu, když má pouze jít do školy, proč   si nedokáže ani koupit kus salámu, nebo   vyzvednout mzdu, ale zároveň se odváží vilně   odhalovat v obskurní hospodě plné divných   týpků a lesbickou frajerku dokáže uspokojit   jako profesionálka. (Těch lesbických scén tam   stejně bylo zbytečně moc.)Proč ji jen tak   zkopou chovanky v léčebně? Na jednu stranu se   bojí lidí, zároveň však před soudem řeční   jako Georgi Dimitrov. Nakonec někdo ji přece   jenom měl rád (Mirek), sice to byl podobný   blázen, ale přece jenom něco. Co mě   překvapilo, byly chvíle, kdy jsem se neubránila   úsměvu, což ale snižovalo toto tragické   téma: výčet škod u soudu, kde se mezi   položkami jako pohřebné a újma způsobená   doživotní invaliditou objevilo i pár korun za   rybíz (ano, vím, to tak skutečně bylo), nebo   strnulá rodina Hepnarových, která úporně lpí   na stolování a nehne při tom brvou, i když jim   věší dceru. Trochu jsem se bála, že se ve   filmu budou Hepnarové zastávat, naštěstí se   tak nestalo. Upřímně mi lezla na nervy -   smekám před hereckým výkonem hlavní   představitelky.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12573minih12573Místenka bez návratu (1964) 
Místenka bez návratu n
minih48584minih48584Upírův pomocník (2009) 
Cirque Du Freak: The Vampire's Assistant n
minih2550minih2550Adelheid (1969) 
Adelheid n
minih44509minih44509Seber si svých pět švestek (1983) 
Un chien dans un jeu de quilles n
minih35827minih35827Láskou praštěná (2003) 
How to Deal n
minih8323minih8323Hledám dům holubí (1985) 
Hledám dům holubí n
minih122689minih122689Nezlomný (2014) 
Unbroken n
minih7032minih7032Důvod žít a důvod zemřít (1973) 
Una ragione per vivere e una per morire n
minih29275minih29275Věznice Fortress (2000) 
Fortress 2: Re-Entry n
minih38936minih38936Požírač medvědů (1996) [TV inscenace] 
Požírač medvědů n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Já, Olga Hepnarová (2016)Já, Olga Hepnarová (2016)Já, Olga Hepnarová (2016)Já, Olga Hepnarová (2016)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10