Duben
ohodnotit

Imaginárium dr. Parnasse

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Další název:
L'Imaginarium du Docteur Parnassus
Rok:
2009
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
21.1.2010
„Imaginární svět doktora Parnasse je to, co jste ve svém životě ještě neviděli.“

Komentáře k filmu Imaginárium dr. Parnasse

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.10.2016
Netypická vizuální jízda
Terry Gilliam je originální   tvůrce a mezi jeho vzory   patří i Karel Zeman. I proto   možná stvořil   audiovizuální jízdu,   příběh jako na tripu, co   nutí k zamyšlení a   nesleduje se uplně   jednoduše. Vše je tady   hravé, šílené, barevné,   chrastící, zvláštní - je   se na co koukat a mě osobně   se na to dívalo jedna radost.   Tyto netradiční a   nepředvídatelné filmy jsou   k nezaplacení. Herecké trio   Depp-Law-Farrell nemělo   chybu, jejich střídání   nepůsobilo nijak rušivě a   všichni báječně doplnili   Ledgerovu nedokončenou   práci, tvůrci si tedy   nakonec zvládli poradit i se   smutnou Ledgerevou smrtí.   Ano, nevšední zážitek!
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2011
Tom Waits - štěk a tuším   poslední účinkování   Heatha Ledgera, při kterém   se z backstage objevily oku   nelichotivé snímky Heatha ve   viditelně špatném   duševním rozpoložení...   Jinak wow, chlípné to dílo   mého milovaného Terryho   Gilliama - pro mne konkurenta   Tima Burtona... Nechtějte po   mne hodnocení, tenhle   fantasmagorismus, lahodící   mé duši není třeba   komentovat. Kdo je tak trochu   jiný či zarytý filosof,   vysvětlení si najde.   Nepotřebuje to totiž   chápat. Nakonec perfektní   výkony známých herců,   kteří se propůjčili pro   trochu jinou roli, ačkoli   bych to očekávala jen od   uličníka Deppa.
biscutstar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.2.2010
Velmi skvělí film hluboce   založený proto ho pochopila   menšina lidí myslím si   že69% je na tento dokonalý   film hodně málo
Katka.H.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2010
Opravdu jsem byla na tento   film velice zvědavá a   hlavně na to jak režisér   dokončil film bez Heata, mocc   se mu to povedlo. Skvěle do   toho zapojil jak Johnnyho tak   Colina. Opravdu moc povedený   film.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2010
Vizuálně super, tvůrci   zcela jistě psali scénář a   pak točili na houbičkách,   některé nápady jsou velmi   originální, překvapivé a   jak jinak - trikově   geniální. Ovšem smrt Heathe   s tím dost zamávala. Jeho   nahrazení bylo vymyšleno   naprosto skvěle, ovšem proti   němu se opravdu jednalo o   náhrady - hlavně Jude Law   byl úplně tragický.
A děj? měl by být to   nejdůležitější, avšak   obávám se trochu, že   vizuální stránka jej na   první pohled dosti   přebíjí. Když se tomu dá   ale čas, je to příběh,   který má hlavu a patu a   velmi silnou linii - nakonec   si myslím, že asi všichni   tvůrci na těch houbičkách   nebyli. :o)
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.6.2011
Ten film je zvláštní - to   je jisté. Přesto je   zajímavý svým   pojetím.Něco podobného jsem   snad ještě neviděl a o to   více mě to překvapilo a   také potěšilo. Herecké   obsazení je zde přímo   luxusní.Hodně se mně líbil   Tom Waits jako ďábel, ale   také se přiznám, že jsem   málem nepoznal Petera   Stormareho jako prezidenta.
A potom, co si ten film   prožil ( smrt H.Leadgera atd.   ),zaslouží velké uznání.
jitush.b
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2010
Velmi příjemná pocta Heathu   Ledgerovi, která ale ovšem   asi nebude pro každého. Film   je po vizuální stránce   vyloženě pastva pro oči,   ale scénář se chvilkami   rozlétává na všechny   strany a dává příběhu   chaotičnost. Ale to je   prostě Terry Gilliam,   Imaginárium je film kterým   nepřitáhne davy diváků,   ale pevně věřim že   spoustě filmových fanoušků   se zavděčí, stejně jako   mě.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Terrymu se vrací forma a   říkám to moc rád.   Tentokrát to rozjel ve   velkém stylu a nedivím se,   že se leckomu zatočila hlava   a volá se po nějaké   jasnější myšlenkové   koncepci. Jenže tu Gilliam   nabízel málokdy. Jeho   doménou vždycky byl svět   představivosti, fantazie a   ten se ve chvíli, kdy ho   svážou pravidla, stává   nudným. Žehrání na   vypravěčskou kostrbatost   smetám se stolu právem   okouzleného diváka a   užívám si každý záběr,   každý nápad a že se s nimi   tentokrát opravdu nešetří.   Příjemné jsou upomínky na   starší tvorbu (jarmareční   rekvizity, tanec vzduchem,   konfrontace snu a jeho   nápodoby) a celkově návrat   k pohádkovosti, který se u   Grimmů moc nevydařil. Pokud   jde o nosné myšlenky, jsou   tu, jenom prostě nečouhají   ven jak péra z gauče, občas   si překážejí a matou, ale   ani to není u Gilliama   žádná novinka. Na jeho   filmech mám rád právě   bloudění a nacházení,   které nepřichází hned   napoprvé. Nakonec musím, tak   jako jiní, smeknout před   způsobem, jakým se vyrovnal   se smrtí Heatha Ledgera a   dokreslil jeho postavu a celý   film do téměř bezešvé   podoby. Gilliam prostě jiný   nebude a za to mu patří můj   dík. Těším se na Dona   Quijota. Jo, a Tom Waits je   třída.
matej69
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.7.2010
Podle mě to byl skvělej   film, ale Jude Law je na tuhle   roli až moc teplej a Colin   Farrell by moh bejt dobrej   možná, kdyby nehrál   takovýho prachnta. Zato Heath   Ledger a Johny Depp tam byli   vynikající - měli ho dát   místo Farrella.
Faustka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.7.2010
Terry Gilliam jako novodobý   Dante Alighieri   využívající moderních   prostředků k dosažení   obdobných pomyslných   úrovní, které s mistrně   vystavěnou výrazovou formou   dokážou zcela diváka   vtáhnout. Věčné téma   střetů dobra a zla,   neukojitelná lidská   zvídavost, objevování   zrůdnosti v nás, posléze i   nevyhnutelného zabřednutí   do chaosu a zmaru. T. Gilliam   svým osobitým nonkonformním   stylem odstranil pomyslné   hranice skutečnosti a   fantazie, zdařile vykreslil   lačnou temnotu i bizarní   grotesknost a nastavil   neokázalou tvář   přetechnizovanému 21.   století. Upřednostnil dávno   vytěsněné prožitky, jako..   prach cest, tvrdé pryčny na   uléhání, hlad… ten   věčný hon za obživou. Ale   také naprostou volnost a   nesvázanost, svěží vánek   ve vlasech a noční nebe   poseté hvězd.. S tím jde   ruku v ruce neochvějná   soudržnost, jako významový   článek spolku komediantů   (jímž se člověk   nestává.. s posláním   rozdávat radost se již   rodí). Tohle vše zažívají   Tony Sheperd, Dr. Parnassus,   Percy, Anton, Valentina i Mr.   Nick, všichni si svůj úděl   nosí v sobě navěky..(jak   jim závidím). :-))   Imaginarium nelze naplno   vstřebat po prvním   zhlédnutí, a proto si zatím   ponechávám malou rezervu   9/10
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.3.2013
Na tento film je třeba mít   náladu, být uvolněný a   přístupný všem   myšlenkovým odbočením a   fantaziím - pak vás odmění   neobyčejným zážitkem.   Téma je notoricky známé,   mnohokrát zpracované, ale   pokaždé (naštěstí)   poněkud jinak. Jestliže   divák projeví trochu snahy,   odmění jej svým neotřelým   pohledem na známé téma.
P.S.: Několikrát tu   zaznělo, že Tom Waits zde   má nějaký pouhý štěk –   pak to bylo psáno s velkou   nadsázkou.
Yontalcar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2012
A imaginace ožívá...
Zprvu jsem si myslel, že   půjde čistě o příběh,   který bude zasazen do   samostatného fantasy světa,   ale rychle jsem byl vyveden z   omylu. Propojení reality a   fantazie je často užívaným   prvkem a někdy i tím   nejdůležitějším pilířem   mnoha filmů. V případě   Imaginária Dr. Parnasse   ovšem představivost na sebe   hodila plášť divadelního   stylu, elegance a trpkého   kočovného života. Lepší   kombinace nemohla být   dnešnímu divákovi   představena. ,,Jen se   nebojte, pojďte a   nahlédněte do světa za   zrcadlem. Nenajdete tam víc   ani míň než zasutá   zákoutí svých přání a   obav." I takhle by mohlo   znít pozvání od   charismatického Tonyho alá   Heatha Ledgera (budiž mu   země lehká) či od   Valentinina otce, myslitele i   na první pohled podivína Dr.   Parnasse. Od něj zaslechneme   hodně mouder a s leckterými   se plně ztotožňuji a   skálopevně s nimi   souhlasím. Lidé si nikdy   nepřestanou vyprávět,   protože právě příběhy   utváří život životem a   dávají smyslu našeho   života nějaký směr.   Dalším příjemným   kořením je humor. Místy se   tu našlo několik vtipných   momentů, které mě opravdu   pobavily. Hned se vše zdálo   lehčí a volnější.   Nadsázka a fantazie tu mají   důležité místo, což   ostatně dokazuje kromě   jiných věcí taky   přítomnost šviháckého   ďábla Nicka. Jediné, co mě   zklamalo, byly možná až moc   skromné návštěvy   imaginária. Doufal jsem, že   to bude větší jízda, že   to bude více živelné,   nápadité a hravé, což se   bohužel nenaplnilo. Snad se   tedy má představa o   podstatě imaginária přenese   na filmové plátno s   blížícím se   finsko-kanadským snímkem   Imaginaerum. Bylo by   nevýslovně skvělé, kdyby   to dopadlo ještě lépe.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2010
Posledni role Heatha Ledgera.   Kdyz uz za nic jineho, tak si   ten film zaslouzi vzdat cest   hercum, kteri do toho sli po   jeho smrti. Podle Gilliama mel   byt film mnohem temnejsi, ale   myslim si, ze takhle to je   akorat. Jedina vec me na tom   mrzi a to ta, ze Johnny Depp,   tam hral tak kratkou roli.   Kdezto Colin Farell tam hral o   dost dyl. Ale na druhou stranu   Deppa mam rad, hral kladnou   roli, Farella nesnasim hral   hajzla, tak to asi tak ma bejt   a taky tak dopadl..... No nic   to bylo trochu subjektivity,   ale celkove si myslim, ze je   to dobrej film, dobre   obsazenej se zajimavym dejem,   jenom snad ty pocitacovy   efekty nemusely byt tak okaty,   ale dejme tomu 8 z 10 si to   urcite zaslouzi.
Georgie2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2013
Je to samý obraz a žádný   smysl...ale to přece je   standard Terryho Gilliama :).   Trochu přeháním, děj má   spojitost i myšlenku, stačí   trochu poodstoupit a vidím to   taky. Závěr byl k mojí   plné spokojenosti. Ledger mi   jako herec nikdy moc nesedl a   i když na něho všichni   vzpomínají se slzou v oku,   jsem ráda, že jeho roli to   neovlivnilo a Tony a Anton se   každý nakonec   "vybarvili" podle   mého gusta...
filaendless
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2010
Už jen tím, jak z toho bylo   strašně moc mých známých   nadšeno a neviděli od   Terryho jediný film, jsem si   říkala, že by to mohlo být   něco jiného než zatím   natočil, mimo jeho styl víc   pro komerci, atd. ale   tůdle... Bylo to naprosto   jiné, jenže v jeho stylu.   Já se bavila. Ne od začátku   do konce v jednom kuse, ale   bavila. Faktem zůstává, že   na ty jeho filmy se můžu   dívat téměř pořád a   pokaždé objevím něco   nového a nečekaného, je to   jako pohybující se   surrealistiké plátno.
puol
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2010
Heath môže byť spokojný. Terry Gilliam dokončil fi
Heath môže byť spokojný.   Terry Gilliam dokončil film   viac ako len dôstojne aj bez   neho. Z tých zrkadlových   výstupov sa mi asi najmenej   páčil Jude Law a najviac   krátka etúda Johnnyho Deppa.   Tento príbeh sa Terrymu   podaril, už dlho som vo filme   nevidel tak sympaticky   stvárneného diabla. Nejedná   sa o mainstream, ale mal som   pocit, že ľudia odchádzali   z kina spokojní.
Ell3
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Mmmm,jeden z mých   oblíbených.Abych řekla   pravdu,tak jsem se nejprve   bála,že mi film nesedne.Ze   čtení některých recenzí   jsem měla pocit,že je film   složitější,méně   pochopitelný.Ale nezklamala   jsem.Nevím jestli je to   mnou,ale neměla jsem s nim   problém.Takže nebojte se   koukejte,stojí to za to.Film   je moc zajímavý a dokáže   zaujmout.Heath Ledger na   jedničku.A režisér má můj   obdiv,díky skvěle   vypracovanému filmu,i přes   smrt hlvního herce.
Peykka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.1.2010
Tak musím říct, že po   zhlédnutí filmu jsem byla   dost překvapená. Spíš v   šoku!! Jako podle traileru to   vypadalo lepší, byla to   opravdu hrozná slátanina!!   Hlavně jak postavu Heatha   Ledgera nakonec hráli 4   herci!! Hodně se v tom   člověk ztrácel!! Myslím   ale, že kdyby Heath nezemřel   během natáčení a dohrál   do konce, že by to takhle   nedopadlo!! :( fakt jsem   celkem zklamaná!! Dobrej   námět, ale špatně se toho   chopili.
marfussa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.7.2011
Ačkoliv jsem se sledováním   filmu dlouho otálela,   konečný výsledek se mi   líbíl - dávam 70%, děj je   zajímavý a o známé dobré   herce tu není nouze...
shadowdark
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.2.2016
Terry Gilliam se zde řádně   vyblbnul a svoje abstraktní   výjevy zde vypiloval skoro   až do absurdna. Nejlepší   scéna filmu je dle mého   názoru ta s Johnny Deppem.
Snape
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.8.2010
Na mě to bylo strašně   divadelní. Děj skoro   žádný a to nemohla   zachránit ani nádherná   výprava. Nuda kromě   závěru.
petricka2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2010
...vlastně ani nevím jestli   se mi film líbil nebo ne. Ale   celkově jsem jim byla   zklamaná. Připadal mi   nudný. Opět jsem trošku   obrečela to, že Heath Ledger   už není mezi živými...
gabikazavacka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.2.2010
veru by som nepovedala, že   ten pekný ted, či ako sa   volá, ten obesenec, že bude   taký podliak. Ze predáva   telesné orgány deti z   krajín tretieho sveta.
Film sa mi páčil. Je to   taký fantazijný. Páčili sa   mi najmä tie kulisy, akoby v   zázračnom svete.
a   trocha mi to pripomínalo   zmluvu s diablom. Ale je to   rozprávkovejšie, nebrutálne   a vtipné.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.1.2012
Cirkus je cirkus
Veľmi zvláštny film. Celkom   zmätočný. Pozlátaný.   Dosť ale nudil a aj keď je   jeho forma nezvyčajná,   nemožno povedať, že by sa   mi nejak extra páčil. Celkom   divná záležitosť. Čo   musím pochváliť, niekedy   pekné kulisy a exteriéry.   Žeby som si ho niekedy ešte   pozrel? Myslím, že nie
collen
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.6.2018
Dlouho jsem tento film   odkládala a asi jsem tušila,   že nebude pro mne. Nějak   jsem nepobrala pointu a navíc   cirkusy jsem nikdy neměla   ráda, ale věděla jsem, že   si tady naposledy zahrál   Heath Ledger a natáčení za   něho dokončili jeho skvělí   kolegové, ALE...
anetaaneta
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.9.2010
Nejlepší na tom filmu byl   určitě konec - takový   moment překvapení...Jinak   jsem od filmu čekala více a   nedostala jsem nic víc, než   slátaninu.
Marign
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.3.2010
Na tento film jsem se dlouhou   dobu těšila a to byla asi   chyba. Nevím, co jsem   vlastně čekala, ale čekala   jsem od tohoto filmu víc.   Herecky to nebylo špatné,   škoda jen Johnnyho, že tam   měl jen malý prostor. Tom   Waits byl super! Miluju jeho   texty a písničky a tak jsem   měla radost ho vidět v roli,   která na něj opravdu sedí.   Jen dějově mě film moc   nevzal, bylo to takové   vláčné a moc to neupoutalo   mou pozornost. Triky dobré i   vize imaginária, ale něco mi   tam prostě chybělo.   Každopádně doporučuji   tento film vidět a udělat si   na něj vlastní názor.   Dávám 5 je to 50:50 :)
ValaMalDoran
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.1.2010
Co to zase bylo? Jak jsem se   na ten film těšila, tak jsem   byla hodně rychle zklamaná.   Fakt nuda a nic víc.
sismik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 25.1.2010
Tak tohle byl fakt konec,   naprostá slátanina, která   nemá hlavu ani patu.   Nechápu, jak se do takového   filmu mohly nechat uvrtat   hvězdy jako např. Johny Deep   a chudák Heath Ledger se   obraci v hrobě.
Lucky.S
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.5.2013
No, tak první co mě po   shlédnutí tohoto filmu   napadlo, bylo: "Co to je   sakra bylo?" Celou dobu   jsem se dost nudila a   absolutně nechápala o co   jde, dokonce ani Ledger a Depp   to nedokázali zachránit.   Jediné co z celého filmu   stálo za to, byl konec,   zbytek byl ztráta času. Pár   bodů dávám jen z nostalgie,   že je to Heathův poslední   film.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Podivný příběh s prvky   fantasy. Děj nudný a   hluchý. Takže pouze trikově   je zajímavý. Pouze tyto   sekvence "za   zrcadlem" jsou opticky   zajímavé. Proto dávám   málo procent, právě pro   tyto záběry. Prostě jsem se   nudil až hrůza. Trikových   sekvencí se jistě dalo   využít lépe a více. Takže   celkově hodnoceno jako dost   podprůměrný, dějově   nezajímavý film.
Honey0105
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.10.2010
Toto je jeden z těch filmů,   které míváte rozkoukané   měsíce a stále vás to   neláká pokračovat.   Kamarádka nás na to chtěla   vytáhnout do kina, ale   přestali to dávat, což je   nakonec dobře, protože se mi   film moc nelíbil. Dokoukala   jsem se na něj s pár   přáteli a nikdo z nás z   toho nebyl nadšen. Tentokrát   pro mě film ani nezachránil   Johnny Depp, který většinou   děje oživuje svojí   přítomností. Co se mi   líbilo bylo to, jak   zmodernizovali svůj stánek a   pak tam vycházeli nadšené   ženštiny. To byla část pro   zasmátí, jinak šlo o dosti   nudný snímek.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih70690minih70690Dům snů (2011) 
Dream House n
minih48411minih48411Wrestler (2008) 
The Wrestler n
minih23650minih23650Zatímco jsi spal (1995) 
While You Were Sleeping n
minih38664minih38664RRRrrrr!!! (2003) 
RRRrrrr!!! n
minih48592minih48592Nenarození (2008) 
The Unborn n
minih69899minih69899Barbar Conan (2011) 
Conan the Barbarian n
minih2905minih2905Americký ninja 2 (1987) 
American Ninja 2: The Confrontation n
minih40594minih40594Plastická chirurgie s. r. o. (2003) [TV seriál] 
Nip/Tuck n
minih69226minih69226Londýnský gangster (2010) 
London Boulevard n
minih25778minih25778Dealer (1996) 
Pusher n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

157 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

08:30 - 09:20

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:35

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

1 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190549
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376576
Obsahů a biografií: 178278

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10