Duben
ohodnotit

Hvězdná pěchota

Starship Troopers

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
15.1.1998
„Nepřítel, který nebere zajatce.Válka, ve které jde o přežití lidstva. Rozhodující bitva začíná!“
Popis / Obsah / Info k filmu Hvězdná pěchota
Když se po skončení střední školy vaše holka i váš nejlepší kamarád dobrovolně přihlásí do armády, nezbude vám, než udělat totéž. Pokud ale narozdíl od nich ničím mimořádným nevynikáte, s největší pravděpodobností skončíte u nechvalně proslulé "Hvězdné pěchoty". Johnny Rico teď sice nevypadá před kamarády jako srab, zato stojí v pozoru na cvičáku absolutisticky ovládaném zupáckým seržantem Zipem. Navíc láska jeho dívky Carmen, která se připravuje na náročné povolání vesmírné pilotky nevydrží odloučení. Johnny by si možná zoufal, kdyby měl na podobné civilní nesmysly čas. Díky náročnému výcviku je v jednom kole a společnost kamarádů ve zbrani mu brzo pomáhá zapomenout na první milostné zklamání. Ostatně pohledný Johnny rozhodně nemusí trpět komplexem méněcennosti. To, co on udělal kvůli Carmen, obětovala pro něj sympatická spolužačka Dizzy. Dobrovolně nastoupila k bojovým jednotkám "Hvězdné pěchoty", aby byla co nejblíže svého miláčka. Ten jí ovšem při nejlepší vůli bere pouze jako dobrou kamarádku. Johny skvěle zvládá tvrdý výcvik a brzy se stává velitelem družstva. Naneštěstí dojde při prvním cvičení s ostrou municí k neštěstí, při kterém tragicky zahyne jeden z branců. Zdrcený mladík se rozhodne z armády odejít. Ve stejnou dobu zaútočí na planetu Zemi agresivní Brouci ze vzdálených končin vesmíru. Johnnyho rodné město je srovnáno se zemí. Jeho rodina umírá. Johnny se během několika chvil promění v tvrdého vojáka zakaleného touhou po pomstě. Domnělý čas odplaty nadchází ve chvíli, kdy jsou bažanti "Hvězdné pěchoty" nasazeni do boje na domovské planetě Brouků. Původně plánovaný překvapivý noční útok se rychle mění v krvavý masakr. Desetitisíce vojáků při něm hynou strašlivou smrtí v kusadlech krvelačných potvor. Sám Johnny je zraněn, i když před tím v boji osvědčil odvahu a přirozené velitelské schopnosti. Jedno je po neúspěšné invazi jisté. Brouci jsou daleko chytřejší než lidé čekali a jejich sebevražedné bojové nasazení nelze podceňovat. Vyhrát tuhle válku nebude vůbec snadné. A rozhodně ji nepřežijí všichni ...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hvězdná pěchota
Výpravná adaptace klasického sci-fi románu Roberta Heinleina z daleké budoucnosti o vesmírných komandech chránících zájmy lidské rasy na vzdálených planetách. K pokrytí výrobnfho rozpočtu, převyšujícího 100 mil. dolarů, se spojily dvě hollywoodské společnosti - Columbia a Walt Disney.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Ocitáme se ve vzdálené budoucnosti, kdy se hlavními nepřáteli lidstva stali Brouci. Federace potřebuje vojáky do hvězdné pěchoty, kteří s Brouky svedou boje na život a na smrt. Brouci dky své odolnosti obsazují různé planety a ohrožují Zemi. Členem hvězdné pěchoty je i rozmazlený bohatý fracek Johnny Rico. Díky tvrdému výcviku se z něho stává nejen dokonalý voják, ale je schopen i řešit svůj vztah k milované Carmen, pilotce vesmírných lodí a k Dizzi, která ho miluje a bojuje po jeho boku. Strhující sci-fi s dosud nevídanými efekty.

Autor/Zdroj: /vlastní


Popis / Obsah / Info k filmu Hvězdná pěchota
Bestseller renomovaného autora sci-fi Roberta A. Heinleina (1907-1988) Hvězdná pěchota (z roku 1959) se dočkal filmového zpracování až nyní, zejména kvůli trikové náročnosti. Hlavními nepřáteli lidstva ve vzdálené budoucnosti jsou totiž děsiví Brouci, nadaní obrovskou silou a odolností. Svými končetinami a bodáky sekají, bodají a někteří dokonce dští oheň. Brouci mají obsazeny různé planety ve vesmíru a ohrožují i Zemi. Proti nim se musí postavit Federální služby, jejichž elitní součástí je Mobilní pěchota. Hlafní hrdina Johnny Rico vstoupí do jejich služeb jako rozmazlený bohatý chlapec. Díky tvrdému výcviku se z něho stane dokonalý voják, který v boji proti Broukům prokáže své kvality. Kromě válčení musí mladík zároveň řešit vztah ke dvěma bývalým spolužačkám? K milované Carmen, z níž se stane dokonalá pilotka vesmírných plavidel, a k sympatické Dizzy, která je jeho družkou ve zbrani.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Johnny Rico se nechal naverbovat do armády kvůli své holce. Marně mu zámožný otec promlouval do duše, marně ronila slzy matka. Synáček má v životě adolescentní jasno - když bude moje krásná Carmen pilotkou, určitě se najde ve federální armádě ta správná příležitost i pro mě. Ale Johnny na rozdíl od své lásky nevyniká v matematice a neprojevuje ani minimální senzibilitu, se kterou by se mohl jako jeho nejlepší přítel Carl dobře uplatnit ve federální špionáži. Na Johnnyho zkrátka čeká to nejhorší, co může rekruta kromě trestních oddílů se zpřísněným režimem potkat. Stává se federálním pěšákem.

Seržant Zim se s bažanty rozhodně nemaže. Volání 'zdravotník' se při jeho metodách výcviku ozývá častěji než připouštějí v tomto směru značně benevolentní vojenské řády. Ale jak se říká, těžko na cvičišti, snad lehko v boji. A pak, u stejné roty slouží i Dizzy, Johnnyho kamarádka ze střední školy, která ho dlouho a beznadějně miluje. Popravdě řečeno, Dizzy nastoupila do armády hlavně kvůli Johnnymu, tak jako Johnny kvůli své milované Carmen...

Možná si říkáte, co to je za budoucnost a poměry, kde se mladí lidé po maturitě dobrovolně hlásí do armády. Ono je to tak. Poté, co demokracie v celosvětovém měřítku zklamala na celé čáře, vznikla tak trochu totalitní Federace, která rozděluje obyvatele na méněcenné civilisty a plnoprávné občany. Jedině občan může volit, jedině občan se může angažovat v politice a dokonce jedině občanka dostane povolení rodit děti. Aby se člověk mohl stát občanem, musí si odkroutit minimálně dva roky v armádě. Tak proto!

I když se Johnny na pilota ani špióna nehodí, roli velitele pěchotní roty docela slušně zvládá. Slibná kariéra ale končí dřív než skutečně začala. Při prvním cvičením s ostrou municí dojde k tragické nehodě a jeden z Johnnyho vojáků umírá. Deset ran bičem je trest tvrdý, ale výčitky svědomí jsou daleko horší. Johnny se rozhodne z armády odejít. Tak nebude občan. No a co? Otec taky není.

"Tati, byl jsem blbec."
"Taková slova neříkej synu. Hlavně se vrať co nejrychleji domů."

Právě ve chvíli, kdy se Johnny usmíří s rodiči, dojde k přerušení spojení. Brouci zaútočili na jeho rodné město Buenos Aires. Zkáza je dokonalá.

Z rozmazleného kadeta se stává drsný voják, toužící pomstít smrt svých blízkých. Už brzy bude mít příležitost. Hvězdná pěchota je vyslána k odvetnému útoku na domovskou planetu Brouků...

Ano, digitální Brouci obřích rozměrů jsou jako živí a jejich interakce s herci je v devětadevadesáti procentech dokonalá. Minimálně nominace na Oscara Philu Tippettovi neujde. Ale skvělé triky už přestaly být něčím zvláštním a jsou samozřejmou kulisou každé sci-fi s alespoň trochu slušnějším rozpočtem. A tak, poněkud paradoxně, nejsou na trikové Hvězdné pěchotě nejzajímavější speciální efekty, ale způsob, jakým režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Základní instinkt) zkombinoval chlapácky patetické válečné filmy, seriály o lásce pro mládež, válečné týdeníky a náborové filmy americké námořní pěchoty. Učinil tak zcela otevřeně, dalo by se říci bezostyšně a se stylotvornou programovostí.

V praxi to vypadá tak, že na začátku filmu rozehraje v dokonalých futuristických kulisách jakoby pilotní snímek k novému seriálu "Beverly Hills v roce 2210". Něco je ale jinak. Na pozadí selankovitě přeslazených aranžmá s thymolinovými úsměvy krásných hrdinů tušíme jakousi anomálii. To už nejsou lidé jako my. Společnost se po totálním krachu demokracie posunula na další vývojový stupeň. Nietzscheovy teorie, oslavující násilí, jsou oficiálním etickým kodexem. Polofašistická Federace se selektivním volebním právem jakoby naplnila sny o třetí říši. Všední život je provázen všudypřítomnými počítači s halasnými propagandistickými pořady FedNetu (kombinace televize s internetem) a tvrdost je vnímána jako charakterový klad. Poměry v armádě jsou přísné, ale kamarádské. Feminismus pokročil do stádia, kdy je rozdíl mezi mužem a ženou v mnoha ohledech zcela smazán. Nejenže dívky slouží v bojových jednotkách pěchoty, ale dokonce bydlí společně s chlapci a používají tutéž umývárnu. V hodinách dějepisu a morální filozofie vysvětlují váleční veteráni, proč demokracie zklamala a proč jsou civilisté méněcenní. Pochmurná vize, která hrdiny většiny "normálních" sci-fi filmů motivuje k boji za svobodu, je tentokrát s televizně seriálovou kýčovitostí prezentována jako dlouho očekávané ideální společenské uspořádání. To vše v barvotiskovém provedení.

O to kontrastnější je pak druhá, válečná polovina filmu, která si přehnaným lpěním na realistickém detailu v ničem nezadá s těmi nejbrutálnějšími válečnými filmy. Ale pozor, mezilidské vztahy a psychologie postav zůstávají nadále vycpány slámou druhořadého televizního kýče. K tomu utrhané ručičky, polámané nožičky a vycucnuté mozečky. Dohromady tahle směs, namíchaná talentovaným filmařem Verhoevenem, vytváří originální a přehlednou, jakýmsi zvráceným způsobem nesmírně přitažlivou filmovou realitu.

Mimochodem, ta má jen málo společného se stejnojmenným Heinleinovým románem. Verhoeven a Neumeier se jím vlastně volně inspirovali, takže dvě díla s názvem "Hvězdná pěchota" mají společné snad jen to, že se odehrávají v budoucnosti a že v nich vystupují Brouci.

Nový Verhoevenův film je doslova rájem pro všechny filmové hnidopichy, kteří hledají logiku tam, kde nemá co dělat. Co Brouci na své vyprahlé písčité planetě vlastně žerou? Jak bez jakéhokoliv technického zázemí vysílají do vesmíru kolonizátory, zalezlé v děrách obrovských balvanů? Proč, k čertu, nepoužijí vojáci nějaké DDT? Nebo aspoň granáty, když pálit do opancéřovaného brouka z téměř klasického samopalu je nejlepší způsob, jak si vykoledovat mordu kusadlem do žaludku! Na podobné detaily Verhoeven zvysoka kašle a místo řešení logických jemnůstek soustředí veškerou energii do aranžování davových válečných scén a precizních triků, které spolkly většinu stomilionového rozpočtu.

Finanční náročnost projektu je zřejmě důvodem, proč v hlavních rolích vystupují relativně neznámí herci, jejichž kariéra byla doposud hnána ostruhami televizních seriálů. Casper Van Dien a Dina Meyerová se objevili v seriálu Beverly Hills 90210, zatímco Denise Richardsová se jednou mihla v Melrose Place. Všichni jsou relativně mladí (nebo to za pomoci maskérů dokáží úspěšně předstírat), a seriálově krásní (viz. předchozí závorka). Verhoeven rafinovaně a mistrovsky aplikoval metodu "z nouze ctnost". Jeho levní herci totiž podávají výkony, které oddaně slouží celku a vhodně umocňují jeho absurditu.

Hvězdná pěchota je zábava v krystalicky bezduché podobě. Navíc v sobě snoubí dva nejvíce odsuzované hříchy soudobé audiovizuální pop kultury - kýčovitou selankovitost a detailní prezentaci násilí. No uznejte sami, lze něčemu tak dekadentně nechutnému odolat?

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Hvězdná pěchota 3: Skrytý nepřítel (2008) [Video]

 Hvězdná pěchota 3: Skrytý nepřítel (2008) [Video]
Hvězdná pěchota 3: Skrytý nepřítel n
Starship Troopers 3: Marauder
Žánr: akční / horor / sci-fi / thriller / dobrodružný
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Jihoafrická republika
Režie: Edward Neumeier

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

01:50 - 02:15

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Žijeme s vírou (2010) [TV pořa...

01:50 - 02:15

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:40 - 02:25

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:00

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10