Duben
ohodnotit

Hrdina

Jing siung

Další název:
Ying xiong, Hero; 英雄
Žánr:
Země:
Rok:
2002
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
5.6.2003
„Nominace na Zlatý glóbus. Kandidát na Oscara. Nejdražší asijská filmová produkce.“

Komentáře k filmu Hrdina

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 34
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.8.2010
Občas čím větší reklama,   tím horší film. Takových   řečí okolo - a...   Létání, běhání po vodě   a podobné triky jsem nikdy   nemusel. Jsou sice líp   zpracované než v 70. letech,   kdy jich bylo přehršel, ale   pořád to neberu...
2   body jen za to, že jsou i   horší filmy
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.9.2009
V tomto filmu je všeho   příliš...lidí, motivů,   dokonce i boje. Toto je podle   mne film, který reprezentuje   přemíru peněz a snahu o   bombastičnost, ale ztrácí   duši, kterou čínské filmy   bezpečně mají. Zde   bohužel. Hlavní hrdina mne   naprosto neoslovil, po celý   film je jen pobíhajícím   bojovníkem se spoustou   protivníků kolem sebe. Také   výprava je podivná. Finance   nechyběly, ale přijde mi už   příliš přeplácaná. Tento   velkofilm se podle mne   nepovedl.
Hugin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2008
Po výtvarné a vizuální   stránce nejlepší film,   který jsem měl možnost   shlédnout. Ladění   jednotlivých sekvencí do   jedné barvy, záběry   dešťových kapek   tříštících se o zbraně,   úchvatné souboje,   především souboj v   podzimním lese a fiktivní   souboj na vodní hladině, a   davové scény si zasluhují   to nejvyšší hodnocení.   Vše podtrženo vynikající   hudbou. Samotný příběh   též považuji za   vynikající, i přesto, že   vyprávění jednoho   příběhu z více úhlů   pohledu bylo již několikrát   zfilmováno, včetně   morálního a filozofického   odkazu, osobní obět ve   prospěch celku a nadřazením   vyšších cílů na úkor   osobních zájmů.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.11.2007
Výborný film se skvělými   herci a fantastickými   bojovými scénami   překonávající i   oskarového Tygra a draka.
lucymat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.1.2015
Zajímavý film, který z   počátku velmi chytře mate.   Kdo tedy vlastně koho zabil?   A zabil ho vůbec? Nádherný   vizuál, boje nad vodní   hladinou, nad korunami stromů   i v listí - nádhera, ve   které živly hrají prim.
red.mann
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.4.2019
Vůbec nechápu tak vysoké   hodnocení tohoto filmu. Jsem   se celkem těšil, protože   hodnocení bylo skvělé, ale   film mě tedy hodně zklamal.   Nuda, nuda a nic než nuda.   Jediné pozitivum byla   vizuální stránka. Barevně   to bylo hodně zajímavé, ale   jinak tedy bída.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2008
Hrdina rozhodně není jen   „akčnější Tygr a   drak“, je to fascinující   podívaná zanechávající u   lidí s alespoň špetkou   estetického cítění   hluboký zážitek.   Souhlasím, že bez bojových   scén by to bylo totálně o   ničem, ale o nic jiného než   bojové scény tu ani nejde.   Je to film, jehož každý   záběr děsí svou   dokonalostí a barevnou   vyrovnaností. Těžko hledat   podobně skvostné dílo,   jehož efektivnost vám   znemožňuje přemýšlet o   logice příběhu, který v   tomto případě vskutku   příliš neohromuje. Zatímco   u Tygra jsem místy   podřimoval u filozofických   dialogů, Hrdina ve mne   vyvolával extatické pocity   radosti a nadšení nad   skutečným filmovým   skvostem, jaký se vidí jen   málokdy. A pokud jste jej   nezastihli v kinech a   nemáte-li řádně nadupané   domácí kino, doporučuji do   něj nyní investovat. Ten   film za ty prachy stojí!!!
RwlBem
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.8.2016
Skvělý film,
jež na plátně   překypujícím symbolikou a   estetikou, kreslí autorovu   barvitou fikci na pozadí   dávné historické události.   V tomto případě je asi   třeba odpoutat se od   konkrétních scénických   reálií a místo toho   sledovat kaleidoskop   alegorií, proplétající se   dynamiku prožitků a zvolna,   nenápadně vytvářenou   mozaiku výsledné strhující   vize mířící k tomu, co se   skutečně kdysi stalo.
"Kde vezmeš   meč?"
"Vezmu   si ho od tebe."
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.10.2009
Nádhera. Nikdy jsem   nevyhledával filmy plné   asijských bojových umění,   ale po tomhle zážitku se to   možná změní. Že jsou to   přímo vizuální hody, na   tom se asi všichni shodnou.   Naopak jako častá výtka   zaznívají poukazy na slabý   scénář nebo obecně na   přehnanost akrobatických   prvků v bojových číslech   (to od těch, kteří tomuti   žánru stejně jako já   neholdují). Ani jedno mě   netrápilo. Příběh měl   hlavu a patu, byl sevřený a   přehledný a zároveň   nápaditý v postupném   "překreslování"   hrdinova vyprávění (to mi   připomnělo slavného   Rašomona). Pak jsou tu   souboje, vlastní jádro   snímku. Nedávno jsem se   ošíval nad jednotvárností   honiček v Roninovi. Tady se   bojuje prakticky pořád, ale   nenudil jsem se ani na   chvíli. Každý souboj má   vlastní jedinečné   výtvarné pojetí i náladu,   pokaždé je to trochu o   něčem jiném a vždycky   úchvatně natočené. Tohle   není bezhlavé mlácení a   lítání vzduchem, tady se   zjevuje duchovno, staleté   dálněvýchodní tradice a   myšlení. Tenhle film je mimo   jiné taky skvělou   příležitostí jak aspoň   trochu z téhle kultury   pochopit a uvědomit si, že   to co nazýváme západní   civilizací nemusí být (a   taky že není) jediná   pravá cesta. Tedy ne,že by   ta východní byla lepší,   zkrátka je jiná a stejně   legitimní. Navíc se ta   trocha empatie vůči   čínské kultuře může v   budoucnu hodit.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2008
Obrazove nadherny film, ktery   ma bohuzel ponekud vratky dej.   Ale divat se na to da, lyrika   pomalych zaberu je uzasna a   dechberouci.
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.11.2007
Dlouho jsem přemýšlel o   čem asi tak tento film je.   Akční scény tohoto filmu   jsou pěkná blbost. Takže   jestli tento film je o lásce   tak pak v něm vidím i smysl.
nash
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Na jedné straně   okouzlující a dokonalá   vizuální podívaná, jenže   když se hodinu a půl   díváte jen na krásné   obrázky, nic moc z toho   nemáte. Scénář je chabý,   herecké výkony taky nic moc,   ty jejich duchovní kecy   nebaštim a ani levitující   bojovníci mě moc neberou.
Llewelyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Další z čínských   velkofilmů, které udivují   světovou kinematografii.   Možná si říkáte, jak je   možné, že země s takovým   politickým systémem muůže   trumfnout Ameriku? Snadno..Je   vidět, že jsou v kurzu   odlišné filmy, a to   všeobecně asijské jsou.
Výborní herci,krásné   zpracování a opravdu   kvalitní čínské souboje v   dobrém a zvláštním   příběhu. Skvělý Jet-Li,   kterého jsem poprvé viděl s   mečem...jde mu to taky   dobře:-)
Strength
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Naprosto perfektní epos.   Podle mého názoru je to   skvěle zpracované umělecké   dílo. Opravdu velice   povedené, spousta seper   scén.. Je, a naprosto   dokonalý. Mně osobně   přijde nejlepší část, kde   Zlomený meč a Bezejmenný   bojují na vodní hladině a   jedna kapka, která odlétne z   meče přistane na tváři   mrtvé Sněhové vločky.   Zlomený meč zastaví boj a   jde ji setřít. Je to   nádherný a dokonalý. Tenhle   film miluju a doporučuji ho   všem, kdo dokáže ocenit   jeho kvality.
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.5.2008
Uzasne barevny, uzasne   prekvapivy a uzasne moudry   film. Ten cisar ma velice   zajimavou filozofii a ti   ostatni jsou umelci, ne   bojovnici.
Brikca
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.5.2009
Další vynikající počin z   Číny. Krásně vybarvené   obrazy, skvělé bojové   scény, výborné herecké   obsazení ( Jet Li, Zhang   Ziyi) a k tomu všemu ta   hudba. A pod tím vším   podepsán režisér Zhang   Yimou.
Koimisto
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.8.2006
Umělecké dílo !!!
Tomuto filmu není co   vytknout!Je to podívaná s   úchvatnou choreografií   upalující opět o několik   kroků dál a opravdu se je   nač dívat!Mě osobně   připadá bravurní scéna na   jezeře - to nemá   obdoby!Scény s šípy také   zastavují tep srdce!Je to   skvost a mrzí mě,že jsem do   spatřil až 4roky po jeho   natočení!
AcidBurn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.10.2005
Film, který je pro   výtvarníky povinností ho   vidět. Příběh je dokonalý   tím, že až do konce nevíte   přesně, kdo co jak proč   udělal a jak to   "doopravdy" bylo.   Doporučuji shlédnout na   větší obrazovce,   případně v kině...
Jiná volba je pak další   čínský film "Klan   létajících dýk", kde   sice není tolik dějových   zvratů, ale o to lepší má   zakončení.
BlackElvis
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.12.2007
Nudné, vyčerpávající   drama. Akční scény nejen,   že se mi zdály trapně   natočené, ale byly úplně   otřesné. Tygr a drak byl   ještě docela slušný film.   Od tohohle jsem čekal víc a   nakonec...
bouncer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2003
Hrdina
Vizuální hostina...zapojíte   všechny smysly a vychutnáte   si ty barvy. Opravdu nádhera,   pokud se vám líbil Tygr a   drak, tohle vás zanese do   nebe. Podle mého nejlepší   film roku.
Baty
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2009
Obrazově dokonale zpracovaný   film. Navíc výborné   herecké výkony. Herci   nepřehrávají a to je u   čínského filmu co říct.   Nezasvěcení uvidí   jednoduchý děj (není na   závadu), výborně   zpracované boje hrdinů a   nádherné filmové obrazy.   Zasvěceným (tchaj-ti, jóga,   meditace, buddhismus,   chi-kung, zen, chi atd.) se   otevře svět jejich   filozofie, nadhledu a   myšlenek, se kterými denně   přichází do styku. A to je   ta třetí, myšlenková,   skrytá dimenze tohoto filmu,   která se otevře pouze   někomu. A komu se otevře,   tak ten, tento den nemusí   naslouchat svému mistrovi,   ani si střihnout osm kusů   brokátu či fiktivně létat   vzduchem v pozici bílý   jeřáb rozkládá křídla.   Stačí si sednout a vychutnat   si tento film.
Topi
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.9.2004
Hrdina
Vizuální stránka filmu je   bezpochyby bezchybná. To, co   ale dělá filmy dokonalými   ale není jen slušivý   kabátek. Možná né úplně   chápu Čínský styl   vyprávění ale, připadal   jsem si jakoby si ze mě   scénárista utahoval a dělal   ze mě totálního vola.   Nemůžu si pomoct, ale kostra   příběhu je také   neuvěřitelně primitivní.
kaylin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Asi mám slabost pro čínskou   poetiku, ale ať už Tygr a   drak, Klan létajících dýk   nebo právě Hrdina, všechny   tyhle čínské filmy mě   prostě dostávají. Jsou to   nádherné příběhy, trochu   pohádkové, které vypráví   o hrdinech a o zlých lidech,   o dobru a zlu a to takový   stylem, že Evropan to prostě   musí obdivovat.
weitinger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.4.2007
Čínské veledílo.
Když se mi dostal do ruky   tenhle film, neměl jsem   potuchy, o co jde. Zase   nějaký tuctový brak o   kung-fu a podobných   východních bojůvkách. I   když mnohokrát s tímhle   srovnávaný Tygr a drak jsem   viděl a líbil se mi, tak   uvidím, řekl jsem si. Jaké   bylo mé překvapení, záhy   se měnící v úžas, po   prvních záběrech, když za   zvuků bubnů přivádějí   Hrdinu před císaře a děj   začne. I dobrou hudbu poznám   po několika taktech.
Děj. Mám rád pohádky a   tahle byla překrásná.   Scénáristé byli pečliví,   nenechali se zlákat ohranými   historkami, zapracovali na   jedničku podtrženou.   Vlastně až časem se   ukázalo, že příběh je   pořád jeden a týž,   vyprávěn z různých úhlů   pohledu. Dobrý nápad.
Hudba. Tan Dun je   famózní následovník   japonského mága Kitara,   rozehrává i nám evropanům   srozumitelnou kaskádu   asijských rytmů i tklivých   melodií potřebných v   klidových sekvencích. Hudba   mne učarovala.
Malba.   Schválně neříkám kamera,   tady na první pohled zaujmou   i méně zdatného fajnšmekra   fantastické barvy. Jsou   všude kolem. Ať už ve   scéně na jezeře, v   různých sálech a komorách   nebo v podzimním listí, kde   bojovaly ty divoženky.
Herci. No je to pohádka,   žádné psychologické drama   z prostředí newyorské   intelektuálské smetánky.   Hrají pohádku a podle toho k   tomu přistupují. Mi se   líbili všichni, ať už to   byl věhlasný Let Li, Tony   Leung, Maggie Cheung nebo pro   mne neznámý Dao Ming v roli   krále.
Zhang Yimou.   Čína mu dala peněz kolik   unese, natočil veledílo.   Nešetřil na ničem. Bojové   scény dokonalé (myslím, že   Páni prstenové v koutku   tiše bledli), bylo jich tak   akorát, kupodivu, a to si na   číňanech cením, jen dvě   kapky krve. Není třeba   řežba za každou cenu. Pro   scény s pomocí   počítačové grafiky najmul   osvědčené borce a vyplatilo   se. Znovu připomínám   mnohokrát zmiňovanou   sekvenci padajících kapek na   startu jedné tanečně   bojové scény. A do toho ta   úžasná hudba a máme   obrázek dokonalého filmu,   jak by si ho asi   představovali jeho   francouzští vynálezci.
Hodnocení: 5*
christinak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.4.2005
Celý film nadchne   především svojí vizuální   stránkou, která je provedena   opravdu mistrovsky. Bohužel   film hodně zklame právě   svým příběhem, který je   místy až nezáživný. Kdyby   nebylo těch skvělých   vizuálních scén, tak   věřím tomu, že by se tento   film stal propadákem.
Pete
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.10.2004
Vizuálně nejlepší film,   jaký jsem dosud viděl. Vše   v tomto snímku bylo   podřízeno obrazové   stránce.   "Létající"   bojové scény s podporou   počítačových efektů jsou   rovněž na špičkové   úrovni. Jen mě mrzí, že mi   z celého filmu zůstaly v   paměti pouze ty obrazy...
Tarik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.11.2004
Audiovizuální stránka filmu   je bezesporu úžasná...   Jenže to je tak všechno co   mě u filmu nadchlo. Příběh   mi přišel naprosto   primitivní, omezující se   jen na hlavní postavy...   Kaligrafie je sice velmi   zajímavá, ale v tomto filmu   hraje jen jakéhosi pomocníka   k zabíjení...
Celkem   si myslím, že z tak dobrého   námětu se dalo vytěžit   daleko víc...
Sicilian
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.12.2009
Yimou je ve své tvorbě   opravdu precizní. Každému   tenhle film dozajista nesedne   , ale pokud máte rádi filmy   vizuálně krásné , myslím   , že budete spokojeni. A   Zhang Ziyi je opět jak jinak   než nádherná.
Morbo
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2010
Tak trochu jiný bojový film.
Asijským martial-art   snímkům vůbec neholduji.   Staré "kultovní"   filmy mě absolutně   neoslovují, Tygr a Drak mě   nechal zcela chladným a   maximálně tak jsem se   párkrát pobavil u   některého z filmů Jackieho   Chana.
Do Hrdiny jsem   šel kvůli zajímavým   ohlasům slibujícím tak   trochu jiný asijsky bojový   zážitek. A musím říct,   že jsem byl spokojen. Je   pravda, co se říká - tohle   není ani tak film v pravém   slova smyslu. Je to spíše   něco jako audiovizuální   umělecké dílo. Nejde o to,   co se odehrává, ale jak se   to odehrává a jak to   působí. Ale pozor,   zapomeńte na nějaké   Bayovsko-Emmerichovské   audiovizuální hollywoodské   šílenství. Tohle je Asie a   tudíž uplně jiný styl.   Filmové triky tu mají   jakousi zvláštní lyrickou   poetiku. Všechno má svůj   význam. Bojové scény v tom   všem budí spíše dojem   tance a jakéhosi uměleckého   sdělení. Je nepodstatné   řešit hranice mezi bojovým   uměním a nadpřirozenými   schopnosti - o to nejde.
Co se příběhu týče,   musím říct, že mě   (vzhledem k nulovým   očekáváním) i docela mile   překvapil. Vyprávění   Bezejmenného je poutavé,   nechybí nečekané zvraty a   silné zavěrečné finále.   Příběh je velmi emotivní,   ale také plný moudrých   podnětných myšlenek a to od   téměř všech postav.
Celkově vzato, Hrdina je   skutečně nesmírně   zajímavý film. Chce to tu   správnou rozjímavou   poetickou náladu a ponořit   se do kouzla, které nabízí.
Nadika
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.3.2009
Napriek tomu, ze ma tento film   dobre hodnotenie a hra v nom   moj oblubeny herec Jet Li..{o   to viac som sa na neho tesila   nez si ho pozrem} ma celkom   sklamal. Predstavovala som si   to troska inak ten film.. na   ake som s nim zvyknuta. Po   skonceni filmu som mala z toho   divny pocit. Nebolo to az take   zle boli dobre sceny aj vykony   ale nebolo to ono....
muad
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.6.2007
ra
Hrdina nadchne především   svojí vizuální stránkou,   která je provedena opravdu   mistrovsky. Bohužel film   hodně zklame právě svým   příběhem, který je místy   nudný, přestože se během   filmu postupným vyprávěním   hl. postavy vyjasňuje   příběh spiknutí proti   císaři.
termit2007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2008
Chce to hlavně správnu náladu
Výrazně obrazový filmy.   Doporučuji full HD :) Pro   hlubší pochopení alespoň   základní znalosti dějin a   kultůry, ale zase na druhou   stranu je to komerce, žádné   velké umění.
chali
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.9.2004
Vizuální stránka je   skvělá, ale přesto tomu   něco chybí. Krasopis neni   rukopis. Tygr a drak nebo   Samuraj mě zaujali prostě   víc, obvzlášť druhý   jmenovaný.
Eles
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2003
Lepší než Tygr a Drak
To je můj názor.
O   příběhu byly napsány   kvanta: pro shrnutí -   čtveřice zabijáků usiluje   o život císaře a v   průběhu děje je odhalován   jejich plán atentátu.
Zpracování v různých   barevných provedeních je   úžasné. Hudba dokonalá,   herci výborní.
Samozřejmě, film má i   slabší místa, scénář   mohl být košatější a ne   pouze definovat vzájemné   vztahy hlavních postav, také   od soubojů jsem čekal víc,   ale to nic nemění na mém   hodnocení. Byl jsem v kině   unešen.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44977minih44977Kinobox (1993) [TV cyklus] 
Kinobox n
minih44943minih44943Strážci Dračí brány (2006) 
Lung fu moon n
minih55292minih55292Záblesk budoucnosti (2009) [TV seriál] 
FlashForward, Flash Forward n
minih170516minih170516Nicota (2018) 
Tyhjiö n
minih145742minih145742Skrytá čísla (2016) 
Hidden Figures n
minih29268minih29268Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984) [TV seriál] 
Rozpaky kuchaře Svatopluka n
minih114787minih114787Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 
Indiana Jones 5 n
minih44340minih44340Zabij, nebo budeš zabit (2007) 
The Condemned n
minih47895minih47895Český Honza (2008) [TV film] 
Český Honza n
minih49954minih49954Kouzla králů (2008) [TV film] 
Kouzla králů n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10